Μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ. Την Δευτέρα η πρώτη από τις πέντε δόσεις

Ειρ. Μπατζακίδου: Προσέχουμε τι δηλώνουμε για να βγούμε κερδισμένοι!

«Πονοκέφαλος» για υπόχρεους και φοροτεχνικούς και το «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων». S.O.S για Ν.Π. Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου

 

Χαμηλότερες είναι οι εισφορές των φορολογούμενων για το 2019 σε ό,τι αφορά στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Ρένα Μπατζακίδου, η οποία παράλληλα ενημερώνει ότι ξεκίνησε ήδη και η παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων ως ηλεκτρονικά συνδεδεμένο σύστημα με τον ΑΦΜ κάθε νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας με χρήση διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και εξηγεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

«ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΕΝΦΙΑ – ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ – ΣΤΙΣ 30/9/2019 Η ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ»

Ειδικότερα η κ. Μπατζακίδου, για τον ΕΝΦΙΑ αναφέρει ότι «όπως ανακοινώθηκε άλλωστε, ανάλογα με τα εισοδήματα του καθενός και ανάλογα με την ακίνητη περιουσία, υπάρχει μια κλίμακα με έκπτωση. Η πληρωμή ήδη έχει ξεκινήσει και η πρώτη δόση είναι στις 30/9. Οι δόσεις είναι πέντε και η κάθε μια από αυτές πρέπει να πληρωθεί, μέχρι την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα. Αν δηλαδή η τελευταία ημέρα του μήνα πέφτει το Σαββατοκύριακο, πρέπει να έχουμε πληρώσει την Παρασκευή, γιατί την Δευτέρα θα έχουμε προσαύξηση. Αν κάτι τώρα, δεν είναι σωστό από αυτά που έχεις δηλώσει, είτε μπορεί να σου αποφέρει λιγότερο ΕΝΦΙΑ ή περισσότερο. Άρα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για αυτά που δηλώσαμε, αν τα δηλώσαμε σωστά και αν συμβαδίζουν με τα συμβόλαιά μας και τις τακτοποιήσεις που έχουν γίνει».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Αναφορικά με το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, οι εταιρικές και άλλες οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα οφείλουν να καταχωρούν επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 20-21 του ν. 4557/2018 (Α’139) «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) και άλλες διατάξεις».
Ο στόχος της ενωσιακής και εθνικής διάταξης είναι η διαφάνεια των εταιρικών δομών, η άμεση πρόσβαση των ελεγκτικών/διωκτικών αρχών σε αυτές και η αποτροπή κατάχρησης των εταιρικών δομών για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η ανάγκη για ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο των επιχειρήσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον εντοπισμό των εγκληματιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους πίσω από μια εταιρική δομή.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου μητρώου αποτελεί ένα ουσιώδες μέτρο για την πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και εντός του 2021 αναμένεται η διασύνδεση των επιμέρους εθνικών Κεντρικών Μητρώων Πραγματικών Δικαιούχων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Πλατφόρμας.

«ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΜΙΣΘΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ»

Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνει η κ. Μπατζακίδου στην «Θ» εξηγώντας ότι «όλα τα Νομικά Πρόσωπα, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες να μπουν στην σελίδα της ΑΑΔΕ, σε μια ειδική εφαρμογή που έχει ανοίξει και να καταχωρήσουν ουσιαστικά τα μέλη των Νομικών Προσώπων, των εταιρειών, ποιοι είναι οι διαχειριστές, ποιοι είναι οι μέτοχοι, πότε γεννήθηκαν και όλα τα προσωπικά στοιχεία, για να υπάρχουν και με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι καταπολεμούν το «μαύρο χρήμα», βάζοντας τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών σε αυτήν την εφαρμογή. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στις ΔΟΥ. Μπορεί βέβαια να τους λείπουν κάποια στοιχεία και να θέλουν να «περάσουν» ξανά όλα αυτά τα πράγματα, οι νόμιμοι εκπρόσωποι, οι διαχειριστές κλπ και μάλιστα υπάρχει και πρόστιμο μέχρι 10.000 ευρώ σε αυτούς που δεν τα μπουν να τα καταχωρήσουν. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αυτό πρέπει να το κάνει ο διαχειριστής ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος φυσικά θα είναι εξουσιοδοτημένος στο TAXIS. Υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για αυτήν την διαδικασία. Αυτό αποσκοπεί στην καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» και προκειμένου να αποδειχθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των εταιρειών. Ο κόσμος, δεν νομίζω να είναι ενήμερος. Ακόμη και εμείς δεν έχουμε προλάβει να ενημερώσουμε τα Νομικά Πρόσωπα που έχουμε γιατί θέλουμε μια σειρά από στοιχεία των νόμιμων εκπροσώπων, τις ταυτότητές τους, τα στοιχεία επικοινωνίας κλπ. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να «ανεβάσουμε» σε αυτήν την πλατφόρμα. Πρέπει να μπουν όλοι οι μέτοχοι, με το ποσοστό τους. Ακόμη και εμείς έχουμε «μεσάνυχτα» για την διαδικασία. Θέτουμε επιμέρους ερωτήματα εκεί που πρέπει. Θέλουν να προσεγγίσουν την ροή του «μαύρου χρήματος» και να βλέπουν, ανεξάρτητα με τις μορφές των εταιρειών, ποιος είναι ο αποστολέας και ο παραλήπτης. Δεν το γνωρίζουν τα περισσότερα νομικά πρόσωπα και πάλι εμείς είμαστε αυτοί που προσπαθούμε να ψάξουμε και να βρούμε τι γίνεται, πως ακριβώς θα γίνει, ποια στοιχεία θα περαστούν και από ποια μέλη. Το θέμα είναι από πού θα αμειφθούμε από αυτήν την δουλειά, διότι αυτήν την στιγμή είμαστε άμισθοι υπάλληλου του υπουργείου».