Δικαιώθηκε πρωτόδικα η πρώτη προσφυγή για το 12%

Αισιοδοξία για τους δικαιούχους, αλλά…συγκρατημένη- Τι λένε στη «Θ» νομικοί «κύκλοι» της Θράκης

Ελ. Ροφαέλα: «Ελπιδοφόρα εξέλιξη – Θετικό και για εμάς που κρατούμε ψηλά το θέμα»

 

Μια «χαραμάδα ελπίδας» για τους δικαιούχους της επιδότησης κόστους εργασίας (12%) από την πρωτόδικη δικαστική απόφαση, που δικαιώνει τον προσφεύγοντα.
Ήταν Απρίλιος του 2016 όταν ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης με την υπ’ αριθμόν 13311/273 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ καταργούσε το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 που προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου του Νομού Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα. Η καταβολή αυτής της επιδότησης όμως είχε ήδη σταματήσει από το 2010, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία πολλές επιχειρήσεις. Η απόφαση του 2016 σηματοδότησε τη μη καταβολή των οφειλών από την επιδότηση αυτή για το χρονικό διάστημα 2010-2015 από τον ΟΑΕΔ, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Το υπουργείο Οικονομίας έβλεπε θετικά τότε μόνο τη λύση του συμψηφισμού των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η λύση αυτή όμως δεν ευοδώθηκε εντός του 2016, όπως είχε εξαγγελθεί, ούτε βέβαια μέχρι σήμερα.

Για την σημερινή εξέλιξη του θέματος μίλησε στην «Θ» η πρόεδρος του ΣΕΒ Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα.

 

«ΑΡΧΙΚΑ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ – ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ»

Ειδικότερα η ίδια ανέφερε επακριβώς ότι «δεν έχω ενημερωθεί 100% από τον δικηγόρο κ. Κούτρα. Μίλησα βέβαια μαζί του και μάλιστα θα στείλει μια αναλυτική ενημέρωση την οποία και θα διαμοιράσουμε στα μέλη μας. Είναι μια σημαντική και θετική απόφαση. Αρχικά το βλέπουμε πολύ θετικά. Παράλληλα έχουμε και το δικαστήριο που «τρέχει» με το ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης της υπουργικής απόφασης που δίνει το «οκ» για την εκταμίευση των χρημάτων. Είναι πολύ θετική η εξέλιξη, αλλά θέλει χρόνο στα ελληνικά δικαστήρια. Από όσο γνωρίζω, είναι πρωτόδικη η απόφαση βέβαια. Όμως είναι κάτι που δίνει ελπίδα, αφού θα έχουμε το δεδικασμένο, αν τελεσιδικήσει. Οπότε επάνω σε αυτό θα μπορούν να «πατήσουν» και πάρα πολλές επιχειρήσεις και θα έχουμε και εξελίξεις. Ίσως ανοίξουν «πόρτες» για δικαίωση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας και στον κ. Κούτρα».

 

«ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ»

«Είναι θετικό και για εμάς που το κρατούμε «ψηλά» ως θέμα τόσο καιρό, παρότι μας λένε όλοι ότι το κρατούμε «χαμηλά». Εμείς το θέτουμε αφού το ζητούν τα ίδια τα μέλη μας, καθώς μιλάμε για πολλά χρήματα που οφείλονται στην περιοχή μας. Περιμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την οποία πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει κάποιο νέο και από εκεί και πέρα, νομίζω ότι για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά από την στιγμή που το δικαιούται, ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσει διεκδικήσει. Αν έχουν τις προϋποθέσεις οι εταιρείες και όλα τα έγγραφά τους είναι σωστά και το δικαιούνται, τότε το δεδικασμένο θα είναι ένα πολύ σημαντικός σταθμός» σημειώνοντας ότι «είμαστε αισιόδοξοι, μέχρι ένα σημείο. Εκ πρώτης είναι μια πολύ θετική απόφαση, που δίνει ελπίδα για να ανοίξουν «πόρτες» για δικαίωση».

 

ΧΑΜΗΛΑ Η «ΜΠΑΛΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ «DE MINIMIS» Ή ΟΧΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» έθεσε το θέμα σε γνωστούς νομικούς κύκλους της Θράκης, σύμφωνα  με τους οποίους θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη απόφαση, εντάσσεται στο «De minimis».

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν επακριβώς ότι «μια απόφαση δεν σημαίνει ότι γίνεται δεκτή για όλο το 12%. Υπάρχει μια παράμετρος που λέγεται «De minimis», δηλαδή η ελάχιστη επιτρεπόμενη επιχορήγηση που μπορεί να δώσει μια χώρα σε κάποιες εταιρείες, το ποσό της οποίας ωστόσο είναι πολύ μικρό. Πιθανότατα η απόφαση αυτή να εντάσσεται στο «De minimis» και να είναι μιας εταιρείας που έχει λαμβάνειν λίγα χρήματα».

Κάτι που αν ισχύει φυσικά, δεν λύνει το πρόβλημα. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο θέμα η «Θ» θα επανέλθει με νεότερο ρεπορτάζ.