Με βρισιές στα «θεία» και απειλές για… «καλάσνικοφ» από αλλοδαπό «νταή» σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου Ξάνθης

«Αν είχε όπλο, θα μας έριχνε» λέει αποκλειστικά στην «Θ» η νοσηλεύτρια που ανήρτησε τα όσα συνέβησαν προχθές στα εξωτερικά ιατρεία

Τι λέει ο Διοικητής του ΓΝΞ Αχ. Γερόπουλος στη «Θ» για το περιστατικό

Μια «περίεργη» ανάρτηση, έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, η οποία περιγράφει τα όσα συνέβησαν προχθές στο Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση φιλοξενήθηκε στο thraki.com.gr και δεν άργησε να κοινοποιηθεί στα social, δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις και επιβεβαιώνοντας τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται οι εργαζόμενοι του ΓΝΞ.
Η «Θ» συνομίλησε αποκλειστικά με την ίδια την εργαζόμενη, η οποία περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και την στάση των υπευθύνων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα φασκελοκουκουλώνουν».

«ΕΒΡΙΖΕ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ – ΑΝ ΕΙΧΕ ΟΠΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΕΡΙΧΝΕ – ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ»

Πιο συγκεκριμένα η ίδια ανέφερε επακριβώς ότι «ήμουν μέσα σε τμήμα και αρχειοθετούσα τους ηλεκτρονικούς φακέλους. Ακούω λοιπόν ότι κάποιος φωνάζει και ωρύεται στις κοπέλες της γραμματείας και καταλαβαίνω ότι είναι αλβανικής καταγωγής. Δεν έδωσα σημασία, όμως είχα το νου μου. Κάποια στιγμή ακούω ότι αρχίζει να βρίζει πολύ άσχημα και τα κορίτσια του λένε: «τι είναι αυτά τα πράγματα που κάνετε κύριε;». Επάνω που έβριζε την Παναγία, ωρύεται η μια κοπέλα από την γραμματεία και του είπε: «Δεν σου επιτρέπω να βρίζεις την Παναγία μας. Εμένα βρίσε με όσο θέλεις, αλλά την Παναγία μας μην την πιάσεις στο στόμα σου». Αυτός συνεχίζει με ύβρεις για τον Χριστό και είπε: «Ρουφ***, καλάσνικοφ θέλετε για να μπείτε σε τάξη εδώ μέσα». Εν τω μεταξύ, εγώ έχω ήδη ειδοποιήσει την σεκιούριτι για να έρθει. Ο φύλακας είπε ότι και στα επείγοντα έκανε φασαρία και έβριζε. Ήταν αποφασισμένος. Αν το είχε το όπλο, θα μας έριχνε. Δεν το έλεγε έτσι απλά. Το εννοούσε με την ψυχή του.
Είπα ότι δεν είναι κατάσταση αυτή να μας βρίζουν και το θέμα σταμάτησε εκεί. Μπήκα μετά στο ιατρείο και τον φέρνει για να μας ζητήσει συγγνώμη, αφού του έκλεισε κάποιος το ραντεβού. Αυτό που ήθελε δηλαδή, έγινε. Με τον τρόπο που απαίτησε το ραντεβού, το πήρε κιόλας. Αφού τον έφερε ο σεκιουριτάς για να ζητήσει συγγνώμη, του είπα «από ποιον θα ζητήσεις συγγνώμη. Έρχεσαι εδώ, απειλείς την ζωή μας, εμείς εργαζόμαστε και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και εσύ με ένα συγγνώμη, θα τα σβήσεις όλα. Δεν δέχομαι συγγνώμη. Πρέπει να έρθουν εδώ όλοι οι υπεύθυνοι γιατί απειλείται η ζωή μας». Ο σεκιουριτάς προσπαθούσε να με πείσει ότι… εγώ είμαι οξύθυμη! Όταν απειλείται η ζωή μας, πώς να μην είμαστε οξύθυμοι; Δυο άτομα στην φύλαξη δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ο ίδιος μου είπε: «τι να σας κάνω εγώ; Είμαστε δύο στην βάρδια. Να είμαι εδώ ή στα επείγοντα» και εγώ του απάντησα ότι «εμένα με ενδιαφέρει να είναι εδώ κάποιος όταν ο άλλος φωνάζει και ωρύεται». Βέβαια αυτό είναι πρόβλημα της διοίκησης. Δεν γνωρίζω τι συμβάσεις έγιναν, δεν με απασχολεί τι βάρδιες έχουν και τι έχει συμφωνήσει ο καθένας. Εμένα με ενδιαφέρει να ζω και να εργάζομαι με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Κινδυνεύουμε. Έχουμε λεκτικές επιθέσεις. Λίγους έχουν δείρει μέσα στο νοσοκομείο; Έκαναν κάτι για αυτά που συμβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια; Είμαι 35 χρόνια εκεί μέσα.
Ο σεκιούριτι μου είπε: «Αν θέλεις κάλεσε την αστυνομία και κάνε του μήνυση». Εγώ αν θέλω; Εγώ κινδυνεύω στον χώρο εργασίας μου. Ο διοικητής, μου είπαν τα παιδιά, ήταν πίσω και άκουγε. Γιατί δεν ήρθε να πάρει μέρος; Ήμασταν μόνο γυναίκες. Γιατί δεν ήρθε ένας για κάποιον που επιτίθεται, βρίζει και φωνάζει; Οι ασθενείς είπαν: «τι πράγματα είναι αυτά και βρίζεις την Παναγία και τον Χριστό;».

 

«ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΤΙ – ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ»

«Δεν κατήγγειλα τίποτα στο σωματείο, γιατί και να το έκανα, δεν πιστεύω ότι θα γίνονταν κάτι. Γιατί λοιπόν να το καταγγείλω. Έτσι έκανα την ανάρτηση για να μάθει ο κόσμος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε. Πάντα τα φασκελοκουκουλώνουνε, ότι όλα είναι καλά στο νοσοκομείο Ξάνθης, όλα λειτουργούν υπέροχα, δεν συμβαίνει τίποτα και δεν τους νοιάζει ο εργαζόμενος άνθρωπος, ως υπόσταση, εκεί μέσα. Δεν νοιάζεται κανένας για αυτόν. Δεν έχουμε επιθέσεις στα επείγοντα; Δεν χτύπησαν προσωπικό; Αυτοί οι διοικητές έρχονται για δύο χρόνια και φεύγουν. Δεν είναι μόνιμοι για να «πονέσουν» αυτό το νοσοκομείο. Πάντα καλύπτονται τα γεγονότα αυτά αλλά δεν πρέπει να καλύπτονται. Γιατί του έκλεισαν ραντεβού του ανθρώπου αυτού; Άλλοι 50 θα έρθουν για να πάρουν ραντεβού με τον ίδιο τρόπο. Αφού έχουμε ηλεκτρονικά αγράμματους ανθρώπους, που δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με το ηλεκτρονικό σύστημα, ας αφήνουν μερικά ραντεβού ελεύθερα, μέσω τηλεφώνου. Ας κάνουν κάτι να βοηθήσουν και αυτούς που δεν μπορούν. Γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια και πάντα γίνεται μια φασαρία για ένα ραντεβού; Το δικαιούνταν το ραντεβού και αυτός, αλλά από πού να το βρει; Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές. Αν είχε το όπλο, θα μας «καθάριζε». Ήταν σαν μαινόμενος ταύρος. Είναι σαν το γιοφύρι της Άρτας η κατάσταση. Αν δεν πέσει αίμα, δεν συμμαζεύεται…» ανέφερε επίσης η ίδια.

 

«ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΛΥΣΕΙΣ, ΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ»

Κλείνοντας η εν λόγω νοσηλεύτρια,  σημείωσε ότι: «αν δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να βρουν τις λύσεις, ας βρουν άλλους ανθρώπους να δώσουν λύσεις. Για αυτό πληρώνουμε φόρους. Για να δουλεύουμε κάτω από μια ασφαλή «σκεπή». Προσωπικά νιώθω ότι το σκέπαστρο, είναι ετοιμόρροπο. Ανά πάσα στιγμή ο καθένας μας κινδυνεύει και έξω από τον χώρο του νοσοκομείου για κάτι που γίνεται μέσα. Αν ο άλλος μου στήσει «καραούλι» όταν βγαίνω στην αυλή (σ.σ. του νοσοκομείου)  στις 11 το βράδυ και είναι όλα τα φώτα σβηστά; Και ενώ απευθύνομαι για το θέμα, μου λένε ότι «έχει φασαρία να αλλάξουμε τις λάμπες». Σοβαρολογούμε τώρα; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Να μην έχει φως το νοσοκομείο και να έχει και αδέσποτα σκυλιά; Να μην μπορώ να φτάσω την νύχτα μέχρι το αυτοκίνητό μου;»

Η «Θ» ως όφειλε συνομίλησε τόσο με την πρόεδρο των Εργαζομένων του ΓΝΞ κ. Δώρα Πλαστήρα, η οποία ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε επίσημα το σωματείο για το συμβάν, όσο και με τον Διοικητή του ΓΝΞ κ. Αχιλλέα Γερόπουλο, ο οποίος επισήμανε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα τοποθετηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη».

 

«ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΤΙ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

Πιο συγκεκριμένα η κ. Πλαστήρα δήλωσε λιτά ότι «δεν μου αναφέρθηκε κάτι. Προσωπικά ήμουν στο τμήμα μου. Δεν τέθηκε θέμα, αλλά εκείνο που διεκδικούμε και απαιτούμε είναι να δουλεύουμε με ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι το πρώτο που ζητάμε και το οποίο έχει ευθύνη η διοίκηση να μας το προσφέρει».

 

«ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ – ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ»

Από την πλευρά του ο κ. Γερόπουλος ανέφερε επακριβώς ότι «έχω μπει σε μια διαδικασία να ενημερωθώ για όλα αυτά τα οποία έγιναν. Και μέχρι τότε δεν θα ήθελα να πω κάτι. Μόλις έχω νεότερα και θα δούμε τι θα γίνει και αν εφαρμοστούν κάποιες διαδικασίες, θα σας απαντήσω. Αυτήν την στιγμή, επειδή το ψάχνω το θέμα και επειδή κάποιοι υπάλληλοι – συμμετέχοντες στο συμβάν – έχουν άδεια, δεν έχω απόλυτη εικόνα και για αυτό δεν θέλω να πω τίποτα. Το θέμα το ψάχνω. Θα διαλευκανθεί ποιος ήταν ο κύριος αυτός, τι προκάλεσε, ποιος του έδωσε το δικαίωμα να εξεταστεί (εάν εξετάστηκε, γιατί ήταν να κάνει αλλαγή και οι αλλαγές είναι συνήθως προκαθορισμένες). Θα το δούμε. Ψάχνουμε να βρούμε αν είχε ραντεβού κλπ. Έχουν γίνει κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει (προφανώς εφόσον το θέμα πήρε την δημοσιότητα που πήρε) να τα δω, για αυτό και σας ζητώ λίγη υπομονή. Για να πούμε την αλήθεια μόλις έχω στοιχεία και να μην λέει ο καθένας αυτό που θέλει. Η αλήθεια είναι μια και μοναδική. Ενδεχομένως να μπούμε και σε κάποιες επίσημες διαδικασίες ελέγχου. Θα γίνει η ανάλυση και από εκεί και πέρα θα είμαι στην διάθεσή σας για ό,τι θέλετε και ο καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει. Θα πρέπει πρώτα να ενημερωθώ. Ενημερώθηκα από τους εμπλεκόμενους, όμως δύο από αυτούς είχαν άδεια και προπαντώς ο προϊστάμενος του Γραφείου Κινήσεων της γραμματείας. Θέλω την άποψή του, διαφορετικά πώς θα προχωρήσουμε. Πάντως μην ανησυχείτε γιατί μετά από 3 χρόνια στο νοσοκομείο, νομίζω ότι η αλήθεια είναι το πιο εύκολο πράγματα, γιατί είναι αυτή που κερδίζει τελικά. Όλη η αλήθεια για το ποιος είναι αυτός ο κύριος, γιατί μας απείλησε κλπ. Θα δούμε τι έγινε.
Με πληροφόρησαν για το θέμα, αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω την ανάρτηση, γιατί από το πρωί ασχολούμαστε με άλλα πράγματα. Έχουμε πάρει εγκρίσεις για γιατρούς και θέλουμε να τους φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα στο νοσοκομείο, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις…»