Η διαγνωστική μέθοδος που άλλαξε τη ζωή χιλιάδων παιδιών

Του Ιγνάτιου Αγαθαγγέλου ορθοπαιδικού χειρουργού

Η εξέταση που άλλαξε τη ζωή χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο! Αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο ανίχνευσης μιας ύπουλης παθολογίας (΄΄Αναπτυξιακή Δυσπλασία΄΄) των βρεφικών ισχίων που αν διαφύγει της διάγνωσης οδηγεί τον μετέπειτα ενήλικο σε πρώιμη φθορά του πάσχοντος ισχίου ή ακόμη και σε αναπηρία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη εξέταση ως την πλέον σημαντική προληπτική εξέταση στην ορθοπαιδική. Εμπνευστής της μεθόδου είναι ο Reinhard Graf, Αυστριακός ορθοπαιδικός, ο οποίος κατόρθωσε όντας εν ζωή να προάγει τη μέθοδό του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η πόλη της Ξάνθης είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον διακεκριμένο επιστήμονα το 2013 σε μία εξαιρετική, κοινή παρουσίαση-ομιλία, κατόπιν πρόσκλησής μου, καθώς υπήρξα μαθητής του κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου στην κλινική του αλλά και εφαρμοστής της μεθόδου του στη μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία. Πρόκειται για μία ανώδυνη, γρήγορη, ακίνδυνη και φθηνή εξέταση η οποία είναι σε θέση να ανιχνεύσει το πρόβλημα ακόμη και από την πρώτη μέρα μετά τη γέννηση.

Η όσο το συντομότερο εξέταση του βρέφους αποτελεί εγγύηση για ένα απόλυτα επιτυχημένο αποτέλεσμα! Να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό η εξέταση αυτή αποτελεί διαγνωστική ρουτίνα, καθώς είναι υποχρεωτική μέσα στα πλαίσια πρόληψης του εκάστοτε συστήματος υγείας.