Αλ. Μητρόπουλος: «Καβάντζα…κουρέματος η προσωπική διαφορά – Γίνονται προσπάθειες τροποποίησης από την κυβέρνηση, αλλά…»

Το «φάντασμα» Κατρούγκαλου, πλανάται πάνω από τους συνταξιούχους με την «προσωπική διαφορά»

Α. Μπαλτζοπούλου: «Ερωτηματικό με την προσωπική διαφορά – Ξεχάστε τα…αναδρομικά»

 

Αναρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων που δείχνουν την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» και μάλιστα θετική στην πλειοψηφία τους.
Ένα ποσό, το οποίο επί της ουσίας υποδεικνύει το επιπλέον μέρος της σύνταξης που λαμβάνουν (εάν η διαφορά είναι θετική) και αντίστοιχα το επιπλέον ποσό της σύνταξης που θα έπρεπε να λαμβάνουν (εάν πρόκειται για αρνητική προσωπική διαφορά). Και όλα αυτά με τον νόμο Κατρούγκαλου, που «πλανάται» ως «φάντασμα» πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων, με την κυβέρνηση ωστόσο της Νέας Δημοκρατίας να επισημαίνει, για την ώρα τουλάχιστον, ότι δεν θα υπάρξει περικοπή αυτής της «διαφοράς».

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο γνωστός εργατολόγος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Ξάνθης και αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ κ. Άννα Μπαλτζοπούλου.

«ΚΑΒΑΝΤΖΑ…ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ – ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, ΑΛΛΑ…»

Ειδικότερα ο κ. Μητρόπουλος, (ο οποίος επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά αφού είχε δηλώσει προ καιρού στην «Θ» ότι η προσωπική διαφορά για τους περισσότερους συνταξιούχους θα είναι θετική) ανέφερε χθες στην εφημερίδα μας ότι «το ποσό της προσωπικής διαφοράς είναι ένα «κουτάκι». Δεν είναι σύνταξη και θα είναι αμφισβητούμενο ποσό σύνταξης. Αυτό το ποσό δεν ανήκει στους συνταξιούχους και τους το δίνουν «χάρισμα» εδώ και καιρό. Είναι λοιπόν ένα ξεχωριστό «κουτάκι» που δεν αποτελεί σύνταξη. Έχουν βάλει μέσα και το οικογενειακό επίδομα, για να το κόψουν και βγάζουν ότι οι συνταξιούχοι χρωστούν στο σύστημα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν ήθελα να επιβεβαιωθώ πανηγυρικά, αλλά ήθελα να πούμε την αλήθεια, τότε, στην εφημερίδα σας. Αυτές οι διαφορές δεν κόβονται ακόμη αλλά αν υπάρχει μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό, πολύ πιθανόν να «κουρέψουν» από εκεί. Είναι μια «καβάντζα κουρέματος» και το «φάντασμα» του κ. Κατρούγκαλου πλανάται ακόμη επάνω από τους συνταξιούχους. Εν τω μεταξύ ήρθε και το ΣτΕ και το έκανε συγκεκριμένο. Είπε δηλαδή ότι ο επανυπολογισμός του ν. Κατρούγκαλου, δυστυχώς, πρέπει να γίνει. Είναι κουρευτέο κομμάτι σύνταξης. Γίνονται προσπάθειες τροποποίησης, αλλά με αυτά που είπε το ΣτΕ, θεωρώ ότι όποια προσπάθεια δεν θα γίνει σε φιλοσυνταξιουχική κατεύθυνση. Φοβάμαι ότι θα γίνει εναντίον των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση είπε ότι δεν θα το κόψει. Χώρισαν την σύνταξη των συνταξιούχων, λένε ότι το ένα είναι η προσωπική διαφορά και όχι η σύνταξη και ότι δεν θα την κόψουν. Μπορεί και να μην κοπεί ποτέ, αλλά μπορεί κάποιοι να πουν «ας αρχίσουμε να την κουρεύουμε». Τώρα όμως, δεν κόβεται κατά δήλωση της κυβέρνησης. Δεν έχει νομοθετηθεί να κοπεί. Λένε απλά στους συνταξιούχους ότι «σου χωρίζουμε την σύνταξη και αυτό το κομμάτι κακώς το λαμβάνεις, αλλά δεν το κόβουμε». Το είχαμε πει, διότι έτσι το προβλέπει ο νόμος. Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να κοπεί για κάποιο καιρό, αλλά ενδεχομένως θα δούμε τι ανασχεδιασμό θα κάνουν στο ασφαλιστικό σύστημα. Εμείς θα προστατεύσουμε τους συνταξιούχους, θα θέτουμε τις ενστάσεις μας, αλλά το γεγονός ότι κοινοποιήθηκε το ύψος της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους μας με τα εκκαθαριστικά, αυτό ενέχει έναν μικρό κίνδυνο, κάποιοι κυβερνητικοί μελλοντικά, να παίξουν με την ιδέα της κατάργησης ή της τμηματικής περικοπής της προσωπικής διαφοράς. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι για τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί και πληρώσει πάρα πολλά. Κατά την δική μας άποψή μας πάντως (της επιστημονικής ομάδας της ΕΝΥΠΕΚΚ), σε συνάρτηση και με την απόφαση του ΣτΕ, όχι μόνον δεν γκρεμίζεται ο ν. Κατρούγκαλου αλλά οι δομικοί του «πυλώνες» αποτελούν θεσμική δικαστική «θωράκιση» με το κύρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Μένουμε στο ότι δια στόματος της νυν, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης (διότι τότε το είχαν πει) ότι δεν κόβονται οι προσωπικές διαφορές. Αλλά το γεγονός ότι παρά την δέσμευσή τους, γνωστοποιήθηκαν στους συνταξιούχους, ενέχει την απειλή μελλοντικής περικοπής. Εμείς όμως θα δώσουμε «μάχη» για να μην περικοπεί».

«ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ – ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ…ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ»

Από την πλευρά της η κ. Μπαλτζοπούλου, εκτός του θέματος της προσωπικής διαφοράς, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αναδρομικών που….δεν φαίνεται να παίρνουν ποτέ οι συνταξιούχοι. Ειδικότερα η ίδια υπογράμμισε ότι «επειδή ακόμη είναι όλα πολύ ρευστά, δεν έχουμε πληροφόρηση υπεύθυνη. Και εμείς ως Ομοσπονδία ακούμε και παρακολουθούμε. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι αρνητικές, επομένως δώρα και επιδόματα κόβονται. Θεωρείται ότι καλώς κόπηκαν και ότι οι νόμοι δεν είναι αντισυνταγματικοί. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι δεν πρόκειται να πάρουμε αναδρομικά για τίποτε. Άλλωστε η κυβέρνηση από την αρχή είχε πει ότι θα το μελετήσει και θα δει. Ξέρω ότι ο επανυπολογισμός που έγινε, σε πολλές περιπτώσεις έγινε λανθασμένα και πρέπει να επανυπολογιστούν εκ νέου οι συντάξεις. Εκείνο που γνωρίζω επίσης, είναι ότι για όσους έχουν βγει στην σύνταξη από το 2013 και μετά, οι οποίοι έχουν τρομερές μειώσεις στις συντάξεις, κάτι θα γίνει. Μένει να το δούμε και να έχουμε καλύτερη πληροφόρηση, την οποία δεν έχουμε γιατί προφανώς δεν πρόλαβαν να κάνουν αυτά που έπρεπε. Η προσωπική διαφορά είναι ένα ερωτηματικό. Θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων και ότι από την στιγμή που είπαν ότι δεν πρόκειται να κοπεί, θα το τηρήσουν και δεν θα κοπεί. Υπόσχεση για όλα τα άλλα, από ότι ξέρετε, δεν έχουν δώσει. Το τίμημα βέβαια το πληρώνουν πάντα οι συνταξιούχοι, οι πιο αδύναμοι. Αυτοί που δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε τις δυνάμεις να αντιδράσουν. Πώς να αντιδράσουν; Μένει να το δούμε και θα ενημερώσουμε όταν έχουμε καλύτερη πληροφόρηση. Πάντως, όσον αφορά στο κομμάτι των αναδρομικών, έχω πει κατ΄επανάληψη ότι οι αιτήσεις γίνονται για είσπραξη χρημάτων από τις εταιρείες των δικηγόρων. Δεν είναι δυνατόν, να παίρνει μια μερίδα γιατί έκανε αιτήσεις και η άλλη να μην παίρνει. Ο,τι ισχύσει, θα ισχύσει για όλους».