Η «Θ» το είχε διευκρινίσει προ μερών, αλλά…
Κ. Μπαντίκος: «Οι ‘ΖΕΠ’ στα σχολεία της Θράκης αφορούν προγράμματα ελληνομάθειας για παιδιά που ήδη φοιτούν στα σχολεία»!
Το θολό τοπίο που δημιουργήθηκε με…fake news ή τουλάχιστον λόγω λανθασμένης ερμηνείας, με τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και τις «τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων» σε ο,τι αφορά στην Θράκη ξεκαθαρίζει με αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Θ» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, με αφορμή το γεγονός ότι δύο γυμνάσια του Ν. Ξάνθης περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 304 σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) Ι και ΙΙ ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020.
Η «Θ» διευκρίνισε και προ ημερών ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε παιδιά που ήδη φοιτούν σε σχολικές μονάδες της χώρας και που είναι παιδιά νόμιμων οικονομικών μεταναστών απ’ όλο τον κόσμο και όχι παιδιά προσφύγων πολέμου και παράτυπων μεταναστών, όπως αφέθηκε να ευνοηθεί. Το χειρότερο όλων ότι «τσίμπησαν» στην παραπληροφόρηση και σοβαροί –κατά τ’ άλλα- αυτοδιοικητικοί, φέρνοντας μάλιστα το θέμα και στο Δημοτ. Συμβούλιο Αβδήρων προς συζήτηση!
Ο κ. Μπαντίκος λοιπόν ξεκαθαρίζει ότι στην περιοχή της Θράκης οι τάξεις αυτές αποτελούν μια επιπλέον στήριξη για την ελληνομάθεια και αφορούν σε παιδιά που ήδη φοιτούν σε γυμνάσια και λύκεια, δίνοντας τέλος στην απίστευτη παραπληροφόρηση…
«ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΛΙΠΠΗ ΓΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ…»
Ειδικότερα ο κ. Μπαντίκος εξήγησε ότι «γενικά, για κάθε μαθητή και κυρίως για αλλοδαπούς οι οποίοι δεν κατέχουν το επιθυμητό επίπεδο της ελληνικής γλώσσας, κάνουν και ενισχυτικά μαθήματα, μετά από διαγνωστικά tests που γίνονται και εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες. Πρόκειται γενικώς για παιδιά με δυσκολίες στην παρακολούθηση του προγράμματος. Παρακολουθούν μαθήματα και σε αυτές τις τάξεις υποδοχής για αυτό υπάρχει και το «Ι» και «ΙΙ». Το κύριο θέμα τους είναι η ελλιπής γνώση της ελληνομάθειας για αυτό και πηγαίνουν εκεί προκειμένου να βοηθηθούν».
«ΤΑ ΖΕΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΕΠ»
«Πρέπει να ξέρετε ότι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων γίνεται από την μια μεριά στις ΔΥΕΠ (Δομές Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφυγοπαίδων). Τα ΖΕΠ δεν είναι ΔΥΕΠ. Οι ΔΥΕΠ είναι δομές υποστήριξης που λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες. Όμως η οδηγία είναι για καλύτερα αποτελέσματα (αφού κατακτήσουν ένα επίπεδο) να μπορούν να εντάσσονται στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων και σε τάξεις υποδοχής. Ας μην το μπερδεύουμε όμως και ας μην λέμε ότι αυτό που γίνεται στην Θράκη αφορά σε Πρόσφυγες. Σε όλη την Ελλάδα τα ΖΕΠ υπάρχουν για συγκεκριμένο λόγο» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «για να είμαστε ακριβείς, τα παιδιά αυτά μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Έχουμε και γείτονες μας από Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία κλπ. Όταν έρχονται, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν για τρία χρόνια τις τάξεις υποδοχής (ΖΕΠ) εφόσον γίνουν κάποια διαγνωστικά τεστ. Παράλληλα λοιπόν αυτά τα παιδιά, παρακολουθούν το γενικό πρόγραμμα του σχολείου και την τάξη υποδοχής. Μετά τα τρία χρόνια (που γίνεται επανεξέταση) μπορούν να ενταχθούν ομαλότερα στις τάξεις τους. Εάν ακόμη έχουμε θέματα δυσκολίας, τότε μπορεί να παρακολουθήσουν και την δεύτερη φάση «ΙΙ». Δεν πάει να πει ότι έρχονται οπωσδήποτε Πρόσφυγες. Ωστόσο στο σύνολο της επικράτειας, όταν υπάρχουν προσφυγόπαιδες ή παιδιά μεταναστών που προέρχονται από χώρες της Ανατολής (δεδομένων και των γεγονότων) με νόμιμη κατοικία και έγγραφα, όπως όλα τα παιδιά μπορούν και εκείνα να παρακολουθήσουν τις τάξεις υποδοχής».
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ…»
«Για την Θράκη θέλω να σας πω πως ούτε έχει ειπωθεί κάτι από την μεριά της πολιτικής ηγεσίας και το υπουργείο, ούτε έχουμε κάποια σχετική οδηγία, ούτε συζητούμε για θέμα εκπαίδευσης προσφυγοπαίδων, σήμερα που μιλάμε» ξεκαθάρισε ο κ. Μπαντίκος, τονίζοντας παράλληλα ότι «η εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων και των παιδιών των μεταναστών γίνεται στις ΔΥΕΠ όπως προανέφερα, οι οποίες λειτουργούν με βάση τα παιδιά που υπάρχουν στα κέντρα φιλοξενίας. Τα παιδιά αυτά, επειδή ήδη παρακολούθησαν για 3η χρονιά τα μαθήματα, εντάχθηκαν σε πρωϊνό με τάξη υποδοχής που είναι για αυτά τα παιδιά».
«ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ…»
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «με συγκεκριμένο ΦΕΚ έχουν εγκριθεί πάνω από 300 τμήματα υποδοχής σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα γεμίσει όλη η Ελλάδα με πρόσφυγες. Τώρα, για το τι μπορεί να γίνει μελλοντικώς για την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας, δεν γνωρίζουμε. Εμείς γνωρίζουμε αυτά που συμβαίνουν τώρα και στην Θράκη δεν υπάρχει τώρα αυτή η περίπτωση. Είναι αλήθεια ότι η παρερμηνεία πολλές φορές, οδηγεί σε εγκατεστημένη σκέψη που δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Οπότε είναι σωστή μόνον η έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση».