Πάνω από 700 άτομα σε όλο τον Ν. Ξάνθης εξυπηρετεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Οι δικαιούχοι σε αριθμούς, οι παροχές και τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΜΘ Κυρ. Αλατζά, μιλά στην «Θ»

 

Μετά από παρότρυνση αναγνωστών της «Θ» – ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» η εφημερίδα μας ασχολήθηκε με το θέμα, με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστό και συγχρόνως να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να γίνουν δικαιούχοι του προγράμματος.
Πρόκειται για μια δομή που εκτός από νοσηλευτική φροντίδα, διαδραματίζει και σημαντικό κοινωνικό ρόλο, είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι». Δομή η οποία εξυπηρετεί πάνω από 700 άτομα σε όλο τον Νομό Ξάνθης και συγκεκριμένα:
216 άτομα στον Δήμο Ξάνθης (116 από την Δημ. Ενότητα Σταυρούπολης)
204 άτομα οι τρεις δομές στον Δήμο Αβδήρων
250 άτομα  οι τρεις δομές στον Δήμο Μύκης
43 άτομα η μια δομή του Δήμου Τοπείρου.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κυριακή Αλατζά, η οποία μιλά για τους δικαιούχους, τις ιατροκοινωνικές παροχές, τις προϋποθέσεις αλλά και τα κριτήρια ένταξης κάποιου στο πρόγραμμα καθώς και για τις δυσλειτουργίες της δομής, όπου αυτές υπάρχουν.

«ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ (ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΑΜΕΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ»

Ειδικότερα η κ. Αλατζά, ανέφερε ότι «το «Βοήθεια στο  Σπίτι» αφορά σε όλους τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και τα Άτομα με Αναπηρία όλων των ηλικιών. Τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι και κοινωνικά αλλά και οικονομικά. Αν για παράδειγμα ένας 65χρονος έχει μια φορολογική δήλωση (γιατί ζητούμε όλα τα στοιχεία) που δικαιολογεί να έχει και οικιακή βοηθό, θα εξυπηρετηθεί εννοείται με διαφορετικό τρόπο. Θα φροντίσουμε πρωτίστως μοναχικούς ηλικιωμένους. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία και έπειτα, ανάλογα με τις ανάγκες η συχνότητα των υπηρεσιών εξετάζεται κατά περίπτωση. Δεν υπάρχει κανόνας. Για παράδειγμα, στην Δ.Ε Σταυρούπολης, πηγαίνουμε (γιατί αυτές είναι οι ανάγκες) προγραμματισμένα – εδώ και χρόνια- ανά ημέρα σε κάποιο αριθμό χωριών. Κατ΄ εξαίρεση βέβαια, κάποιος που βρίσκεται στην έδρα μας, που είναι η Σταυρούπολη, όπου υπάρχει ανάγκη η συχνότητα θα είναι μεγαλύτερη. Όμως το ελάχιστο είναι μια φορά την εβδομάδα».

 

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ»

Αναφορικά με τις παροχές του «Βοήθεια στο Σπίτι» η ίδια τονίζει ότι «είναι τρεις οι βασικές ειδικότητες. Η πρώτη είναι ο κοινωνικός επιστήμονας (κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος) που είναι ο υπεύθυνος της κάθε δομής. Υπάρχει επίσης νοσηλευτική φροντίδα. Άνθρωποι που θα μετρήσουν την πίεση, το σάκχαρο, θα κάνουν τα εμβόλια της γρίπης (μιας και είναι η περίοδος του αντιγριπικού εμβολίου, για τα οποία μάλιστα δεν εξυπηρετούμε μόνον τους εγγεγραμμένους αλλά και όλη την περιοχή, ξεφεύγοντας από τα όρια του προγράμματος όταν υπάρχει ανάγκη, βοηθώντας και το Κ.Υ) ή ακόμη και περιποίηση κατακλίσεων. Τέλος υπάρχει η ειδικότητα του οικογενειακού βοηθού. Είναι μια καθαρίστρια που εξυπηρετεί και στην καθαριότητα αλλά και στο να κάνει ένα ελαφρύ γεύμα ή να βοηθήσει στο λουτρό καθαριότητας του δικαιούχου (στο οποίο ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει και ο νοσηλευτής ή η νοσηλεύτρια)».

«ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ»

Αναφορικά με τον κοινωνικό ρόλο του προγράμματος η κ. Αλατζά υπογραμμίζει ότι «αυτό είναι δουλειά του κοινωνικού επιστήμονα, που δεν θα εξυπηρετήσει ένα περιστατικό που μπορεί να έχει ένα ψυχολογικό πρόβλημα. Υπάρχει συναισθηματική υποστήριξη σε όλους. Και μόνον η συζήτηση και η επικοινωνία για αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις (ειδικά στα ορεινά) όπου οι μοναδικοί στους οποίους ανοίγουν την πόρτα τους, είμαστε εμείς. Μας περιμένουν κάθε εβδομάδα ο καθένας στην ημέρα του. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι ότι πολλές φορές εμείς ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε την πόρτα ενός σπιτιού και βρήκαμε ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή. Αν δεν ανοίγαμε την πόρτα, δεν ξέρω πότε θα τους έβρισκαν. Εξυπηρετούμε περισσότερο μοναχικούς ανθρώπους, γιατί ειδικά στην ορεινή περιοχή τα παιδιά των περισσότερων ηλικιωμένων είναι είτε στο εξωτερικό είτε σε αστικά κέντρα της χώρας, για να δουλέψουν. Οι ηλικιωμένοι λοιπόν εκεί είναι μοναχικοί. Τα παιδιά τους θα έρθουν σε…γιορτές και σχόλες».

«ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ»

Τέλος σε ο,τι αφορά στις δυσλειτουργίες της δομής η κ. Αλατζά σημείωσε ότι «σε ο,τι αφορά στην πληρωμή των εργαζομένων, η αλήθεια είναι πως επειδή στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται κυρίως άνθρωποι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου – Ορισμένου Χρόνου, περιμένουμε πάντα τα χρήματα από το υπουργείο. Εμείς, από τότε που είμαστε στον Δήμο Ξάνθης δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Πληρωνόμαστε κανονικά ανεξάρτητα από το αν το Νομικό Πρόσωπο λάβει τα χρήματα. Τα χρήματα καταβάλλονται και τα λαμβάνουν απολογιστικά όταν έρχονται. Έχουμε δυσλειτουργίες με τους στόλους των αυτοκινήτων σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ παλιός ο στόχος. Τα οχήματα τα πήραμε το 2002 και έχουν σοβαρά προβλήματα. Ας μην κοιτούμε τον Δήμο Ξάνθης, που είναι ένας μητροπολιτικός δήμος. Νομίζω ότι κάποια πράγματα γίνονται πιο εύκολα στους μητροπολιτικούς δήμους. Αλλά στους υπόλοιπους δήμους των νομών, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως πρέπει να είναι. Κατά περιοχές υπάρχουν σοβάρα προβλήματα. Επίσης υπάρχουν δομές, όπου το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί μόνον με…μια καθαρίστρια. Στα χρόνια αυτά που δουλεύουμε, έτυχε κάποιοι συνάδελφοι να βγουν σε σύνταξη και απαγορεύονταν να πληρωθεί η θέση. Έχει τουλάχιστον 10 χρόνια που δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Οπότε καταγράφονται και τέτοιες περιπτώσεις και στην ουσία δεν υφίσταται πρόγραμμα, όταν δεν υπάρχει κοινωνικός επιστήμονας και νοσηλευτής. Με την προκήρυξη που πρόκειται να βγει, έχουν δημιουργηθεί οργανικές θέσεις εργασίας, οπότε περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από όλους τους δήμους (για να δημιουργήσουν τις οργανικές θέσεις ο καθένας στο οργανόγραμμά του) και αφού ολοκληρώθηκαν, τώρα αναμένουμε να βγει η προκήρυξη μέχρι το τέλος του χρόνου σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος, για να καλυφθούν οι ανάγκες και να γίνει το «Βοήθεια στο Σπίτι» μια μόνιμη δομή στους ΟΤΑ. Αυτό δηλαδή που έπρεπε να είναι από τότε που ξεκίνησε».

Αξίζει να σημειωθεί οτι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και έχουν τις προϋποθέσεις για αυτό, μπορούν να απευθυνθούν είτε στους κατά τόπους δήμους που ανήκουν, είτε στην ίδια την δομή «Βοήθεια στο Σπίτι».
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος, θα έρθουν σε τηλεφωνική επαφή μαζί τους, προκειμένου αφενός να λάβουν τις πληροφορίες για το εκάστοτε περιστατικό και αφετέρου για να αναλάβουν την διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, εάν κριθεί απαραίτητο.