Λ. Γεωργίου: Καμία σχέση με κουνούπια οι «χειρονόμοι» που είναι και προστατευόμενο είδος…

«Κουνουπο-στρόβιλοι» στη λίμνη Βιστωνίδα!

Ένα περίεργο φαινόμενο κατέγραψε χθες ο φωτογραφικός φακός της «Θ» στην λίμνη Βιστωνίδα ακριβώς απέναντι από το Μετόχι του Αγίου Νικολάου. Πολλοί «υδροστρόβιλοι», οι οποίοι όμως σχηματίζονταν από… κουνούπια!

Διερχόμενοι αναρωτήθηκαν για την αιτία ενός τέτοιου σχηματισμού κουνουπιών και κατά πόσο η εν συνεχεία διασκόρπιση και «επίθεση» των εντόμων σε ανθρώπους κρίνεται επικίνδυνη, καθόσον ο ιός του Δυτ. Νείλου… είναι ακόμη εδώ!

 

ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ- ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ!

Την εξήγηση όμως του φαινομένου, δίνει ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κος Λουκάς Γεωργίου, ο οποίος μιλώντας στην «Θ» για το συγκεκριμένο φαινόμενο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατ’ άρχας όπως μου περιγράφετε το φαινόμενο δεν αφορά κουνούπια, αλλά τους λεγόμενους «χειρονόμους», που παρ’ όλες τις εξωτερικές ομοιότητες δεν έχουν καμία σχέση με τα κουνούπια. Πρόκειται για ένα ακίνδυνο έντομο που είναι μάλιστα και προστατευόμενο, ο κύκλος της ζωής του οποίου είναι τρεις ημέρες. Την πρώτη γεννιέται, την δεύτερη ζευγαρώνει και την τρίτη πεθαίνει. Το συγκεκριμένο έντομο άλλωστε δεν έχει και καμία σχέση με τον βιολογικό κύκλο των κουνουπιών».

Στην ερώτηση αν μπορεί να καταστεί φορέας ενός ιού όπως αυτός του Δυτ. Νείλου, ο κος Γεωργίου ήταν κάθετος: «Δεν μεταφέρει κανέναν ιό και καμία νόσο, ενώ όταν εντοπίζεται σε τόσο μεγάλους πληθυσμούς εκείνο που ακολουθεί είναι η δημιουργία πελώριων ιστών αραχνών, καθόσον αποτελεί μία άριστη τροφή για τις αράχνες και τα υπόλοιπα μεγαλύτερα έντομα. Πρόκειται για την τροφική αλυσίδα ουσιαστικά που υπάρχει σε τέτοιες περιοχές. Πρέπει να σας πω ότι οι χειρονόμοι αποτελούν μια καλή ζωική πρωτεΐνη, γι’ αυτό και η εμφάνισή τους δημιουργεί στην συνέχεια μεγάλους πληθυσμούς αραχνών. Ενδεχομένως θα δούμε στα συγκεκριμένα σημεία τέτοια φαινόμενα με ιστούς αραχνών να υπερκαλύπτουν την γύρω περιοχή. Κάτι που έχει καταγραφεί κι άλλες φορές κατά το παρελθόν στο ίδιο σημείο».

ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΑ ΜΟΝΟΝ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ…

Κατά πόσο ακίνδυνα όμως είναι για τους ανθρώπους τα συγκεκριμένα έντομα; Σύμφωνα με τον κο Γεωργίου: «Σε σπανιότατες περιπτώσεις εκείνο που ίσως μπορεί να καταγραφεί σε ότι αφορά την ανθρώπινη υγεία είναι κάποιες μεμονωμένες αλλεργίες και τίποτα περισσότερο».

Ο κος Γεωργίου όμως εντόπισε και έναν άλλον παράγοντα για την δημιουργία τέτοιων φαινομένων που είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα, η ανομβρία, ενώ με πολύ σκεπτικισμό αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή τις επιπτώσεις της οποίας έτσι κι αλλιώς βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να θέλει να συνδυάσει το συγκεκριμένο φαινόμενο με αυτήν.

Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κανένα λόγος ανησυχίας από την εμφάνιση των χειρονόμων στην παραλιακή περιοχή του Ν. Ξάνθης και ιδιαίτερα στην λίμνη της Βιστωνίδας.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΝΟΜΟΙ

Η οικογένεια Chironomidae είναι μια μεγάλη οικογένεια Διπτέρων, της οποίας τα ενήλικα μοιάζουν με κουνούπια αλλά δεν νύσσουν, διότι δεν έχουν προβοσκίδα όπως τα κουνούπια. Τα περισσότερα είδη αποθέτουν τα αυγά τους σε ομάδες μερικών εκατοντάδων σε όχθες λιμνών, πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού. Τα ενήλικα μπορούν να γίνουν ενοχλητικά γιατί εξέρχονται σε μεγάλους αριθμούς και δημιουργούν σμήνη που προσελκύονται έντονα από φωτεινές πηγές και ήχους. Μπορεί να βλάψουν τη βαφή οικημάτων και άλλες επιφάνειες με τις απεκκρίσεις τους. Οι προνύμφες έχουν κόκκινο χρώμα, λόγω της παρουσίας αιμοσφαιρίνης που δεσμεύει οξυγόνο. Αυτό τους επιτρέπει να ζουν σε συνθήκες χαμηλής συγκέντρωσης οξυγόνου, όπως στο βυθό λιμνών ή περιοχές με έντονη οργανική ρύπανση. Οι προνύμφες είναι σημαντικές ως τροφή για τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς. Είναι επίσης σημαντικά ως οργανισμοί – βιολογικοί δείκτες, δηλαδή η παρουσία ή η απουσία διαφόρων ειδών σε μια συλλογή νερού μπορεί να δώσει στοιχεία για τον ποσοτικό και ποιοτικό προσδιορισμό της ρύπανσης. Έχουν προσαρμοστεί σε ποικιλία υδάτινων οικοσυστημάτων, όπως αυτά των ποταμών, λιμνών, θαλάσσιων ακτών, στάσιμων γλυκών ή υφάλμυρων ακτών, θερμών ή κρύων πηγών, ρυακιών ενώ μπορεί να τα συναντήσουμε επίσης σε λασπώδη περιβάλλοντα ή πάνω σε αποικίες βρύων. Κάποια ζουν σε μικρές συλλογές νερού, όπως σε κορμούς δέντρων ή άλλα φυτά.