Αν. Μοροπούλου: «Ζωντανό μνημείο που μιλά στην ανθρωπότητα ο Πανάγιος Τάφος»

Άκρως ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στην Ξάνθη

Η Ιερουσαλήμ του μηνύματος της Ελπίδας και της Ανάστασης και η Ιερουσαλήμ των αιματηρών συρράξεων και της αναταραχής

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, φιλοξένησε χθές το βράδυ το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με θέμα την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου με ομιλήτρια την Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας Εργασίας του έργου αλλά και Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κ. Αντωνία Μοροπούλου.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ, Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Κατά την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «AHEPA HELLAS» και  «DEFEND HELLENISM» έγινε πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένη, περιγραφή όλων των σταδίων της αποκατάστασης, αλλά και αναφορά στην ιστορία του Ιερού Κουβουκλίου, την εξέλιξη της μορφολογίας του, ενώ αντιπαρατέθηκαν οι εικόνες πριν και μετά την αποκατάσταση. Παράλληλα αναλύθηκαν ο σκοπός αλλά και η διεπιστημονική μεθοδολογία της έρευνας όπως επίσης περιγράφηκε και η παραμόρφωση που είχε υποστεί το Ιερό Κουβούκλιο.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Αναφορικά με τις προκλήσεις του έργου της αποκατάστασης, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε η κ. Μοροπούλου, αυτές αφορούσαν στην επιλογή και την αποτίμηση των υλικών και των επεμβάσεων αποκατάστασης, στην διασφάλιση της δομικής ακεραιότητας όταν απομακρύνθηκαν οι λίθοι των φατνωμάτων και αποκαλύφθηκε η εσωτερική τοιχοποιία αλλά και στην αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των υλικών και των επεμβάσεων συντήρησης και ενίσχυσης, μετά το πέρας των εργασιών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν επίσης και οι φωτογραφίες από την αποκάλυψη του Ιερού Βράχου, του αρχέτυπου υλικού του ταφικού μνημείου, που έγινε στις 26 Οκτωβρίου 2016 στις 7:11 μ.μ, αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν μετά τον καθαρισμό του ταφικού θαλάμου.
Η βραδιά, έκλεισε με Ψαλμούς από τον  Σύλλογο Ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης.

Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΩΝ…ΑΙΜΑΤΗΡΩΝ ΣΥΡΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ

Σε αποκλειστικές δηλώσεις της στην «Θ», η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας Εργασίας του έργου κ. Αντωνία Μοροπούλου επισήμανε ότι «το έργο της αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου μας επέτρεψε να μεταφέρουμε το μήνυμα μιας Ιερουσαλήμ που χαρακτηρίζεται από την ενότητα των χριστιανικών κοινοτήτων και οικουμενικά. Μιας Ιερουσαλήμ που δίνει το μήνυμα της ελπίδας και της Ανάστασης. Το έργο που κάναμε εμείς και ο Πανάγιος Τάφος συνδέει και τις επιστήμες (διεπιστημονικά και υπερεπιστημονικά) με επιστήμονες μηχανικούς, αρχαιολόγους, θεολόγους, ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους. Παράλληλα συνδέει τις διαφορετικές θρησκείες, τους διαφορετικούς λαούς και τις διαφορετικές πεποιθήσεις. Είναι ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας που δείχνει πως μπορεί η ανθρωπότητα να προχωρά μπροστά, αξιοποιώντας και συνδέοντας την τεχνολογία με τις αξίες και την πίστη. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Προστατευθήκαμε από μια διαφορετική εικόνα της Ιερουσαλήμ που βρήκαμε. Από την εικόνα της Ιερουσαλήμ των συρράξεων, των αιματηρών συρράξεων και της αναταραχής».

 

«ΓΝΩΣΗ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ – ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, Ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ»

«Το μήνυμά μου είναι ότι η ακεραιότητα της γνώσης, η καινοτομία, οι αξίες και η πίστη, μπορούν να συνυπάρχουν. Λαοί σαν τον ελληνικό μπορούν με τις αξίες τους να πάνε μπροστά και να έχουν παγκόσμια αναγνώριση γιατί μπορούν και να πρωτοπορούν» επισήμανε επίσης η κ. Μοροπούλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο Πανάγιος Τάφος είναι ένα ζωντανό μνημείο που μιλά σε όλη την ανθρωπότητα. Εμείς με όλη την καινοτομία, απλώς μπορέσαμε μόνον να ενισχύσουμε την Φωνή Του».