Πτώση του τζίρου και… «πονοκέφαλος» για τους καταστηματάρχες της Ξάνθης η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Μ. Δαργανάκης: «Το ζήτημα είναι ότι θα χάσουμε άδικα τις άδειές μας -Να μεταφερθεί η ευθύνη στον πελάτη»

 

«Πονοκέφαλο» για πολλούς επιχειρηματίες της πόλης, αποτελεί ο αντικαπνιστικός νόμος, αφού ναι μεν ο καιρός «κρατά» ακόμη και τουλάχιστον τις πρωινές και απογευματινές ώρες, πολλοί μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους σε εξωτερικό χώρο, ωστόσο τα βράδια, η πτώση της θερμοκρασίας δεν επιτρέπει σε όλους να βγουν και να καπνίσουν, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ήδη μια πτώση αριθμού πελατών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καφε – μπαρ.
Πτώση η οποία βέβαια θα γίνει περισσότερο αισθητή κατά την περίοδο των ακόμη χαμηλότερων θερμοκρασιών του χειμώνα, αφού οι «θεριακλήδες» Ξανθιώτες θα σκέφτονται εάν τελικά θα πουν «ναι» στις εξόδους για καφέ ή ποτό.

Πάντως το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά την μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τους επαγγελματίες να επισημαίνουν ότι «ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας».

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ – ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ Η ΕΥΘΥΝΗ»

Πρόταση που βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφε – Μπαρ Ξάνθης κ. Μπάμπη Δαργανάκη, ο οποίος μιλώντας στην «Θ» αναφέρει ότι «η καμπάνια του αντικαπνιστικού, ξεκίνησε νομίζω το 1996 στην Ελλάδα. Υπήρξαν κάποιες δοκιμαστικές περίοδοι και πριν δυο χρόνια οι έλεγχοι ήταν πολύ τακτικοί και σημειώθηκαν πολλές παραβάσεις. Το τελικό «αποτύπωμα» των καταστημάτων όχι μόνον της Ξάνθης, αλλά όλης της Ελλάδας είναι ότι εμείς σαν καταστηματάρχες δεν θέλουμε να είμαστε ο ελεγκτικός μηχανισμός εντός του καταστήματος. Υπάρχει ήδη σήμανση σε όλα τα καταστήματα ότι «απαγορεύεται» το κάπνισμα. Εάν κάποιος ανάψει τσιγάρο, να του κάνουμε την παρατήρηση αλλά αν δεν σταματήσει να μην ευθυνόμαστε εμείς. Ας έρθει η αστυνομία να γράψει (και πάνω από 200 ευρώ που είναι τώρα το πρόστιμο. Και 500 και 1500) αλλά η ευθύνη να μεταφερθεί στον πολίτη. Τότε δεν θα έχει καμία ευθύνη το μαγαζί, δεν θα πέσει η δουλειά και όλα θα είναι εντάξει. Δεν θα υπάρχουν παραβάσεις για τα καταστήματα».

 

«ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΔΙΚΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝ ΕΠΕΣΕ Ή ΟΧΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ…»

«Όπως ξέρετε, με τον αντικαπνιστικό νόμο στις 5 παραβάσεις του καταστήματος, αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Γιατί; Εμείς θα το πούμε και σίγουρα με τον καφέ, μπορούμε ίσως να το ελέγξουμε. Κάποια καταστήματα όμως δουλεύουν και μετά τη 1.00 το βράδυ κάποιες μέρες. Οι καθημερινές ελέγχονται πιο εύκολα. Για τα δε εστιατόρια στο 90% έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια το κάπνισμα, τουλάιχσοτν στην Ξάνθη. Μετά τη 1.00 (στο clubbing) που έχει πληρότητα σε κόσμο ένα μαγαζί, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Αν ανάψει ένας τσιγάρο σε μια γωνία και έρθει η αστυνομία, θα χάσουμε άδικα τις άδειές μας. Αυτό είναι το θέμα μας. Όχι το αν έπεσε ή όχι η δουλειά. Αν περάσει μόνον στον καπνιστή το πρόστιμο και η παράβαση, νομίζω ότι θα διορθωθούν πολλά πράγματα» εξηγεί ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «κάποιες ηλικίες (από 19 έως 35) θα μείνουν και στο σπίτι αλλά για πόσο; Αναγκαστικά θέλοντας και μη, θα βγουν κάποια στιγμή από το σπίτι σε έναν ή δυο μήνες. Η «ζημιά» όμως θα έχει γίνει. Βέβαια το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε και άλλες εκδηλώσεις οπότε ίσως κάποιοι να «εστίασαν» αλλού. Η δουλειά δεν έχει πέσει δραματικά. Έχει πέσει λίγο αλλά αυτήν την στιγμή δεν φταίει το τσιγάρο, γιατί ακόμη και τώρα ο καιρός είναι καλός και κάθονται στους έξω χώρους και καπνίζουν. Τον χειμώνα με το κρύο, θα είναι τεράστιο το πρόβλημα. Εκεί θα πέσει η δουλειά. Το έχουμε ξαναζήσει. Σίγουρα θα υπάρχουν και οι…«εξαιρέσεις» στα καταστήματα που θα αφήνουν να καπνίζουν. Οι περισσότεροι βέβαια, σίγουρα, δεν θα αφήνουν, γιατί δεν θέλουν να χάσουν τις άδειες των καταστημάτων τους (ειδικότερα στην Παλιά Πόλη που είναι πολύ δύσκολο να ξαναβγάλεις άδεια για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

 

«ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ»

Βέβαια ο χειμώνας στην Ξάνθη αλλά και σε ολη την Ελλάδα (ειδικά στα νότια) έχει μικρύνει. Είναι 3-4 μήνες. Λένε λοιπόν οι καπνιστές: «Για 4 μήνες γίνεται όλο αυτό; Γιατί θα ξαναβγούμε έξω και δεν μπορείς να μας «κρατήσεις».Απο την άλλη λέει ο ελεγκτικός μηχανισμός: «8 μήνες καπνίζετε, δεν μπορείτε να κρατηθείτε 4 μήνες;». Εμείς θέλουμε τροποποίηση του αντικαπνιστικού νόμου. Να μην εκπίπτουν παραβάσεις για τα καταστήματα. Αυτό είναι το ζήτημα. Ας μην γίνουμε εμείς οι «ρουφ**νοι του συστήματος». Ας έρθει η αστυνομία και ας τους γράψει όλους, αλλά να μην φταίμε εμείς. Γιατί να φέρει την ευθύνη το μαγαζί; Και μάλιστα από όσο ξέρω, δεν υπάρχει μαγαζί μέσα στην Ξάνθη την τελευταία 8ετία που αυστηροποιήθηκε ο νόμος, που να μπήκε κάποιος και να βρήκε πάνω από 2 άτομα να καπνίζουν» συνέχισε ο κ. Δαργανάκης, σημειώνοντας ότι «νομίζω ότι το πιο δημοκρατικό θα είναι να δηλώνουμε αν θέλουμε να είμαστε «καπνιζόντων» και «μη καπνιζόντων». Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι ότι εφαρμόζεται επειδή τα έσοδα από τις καπνοβιομηχανίες είναι πολύ λιγότερα από τις «βλάβες» του καπνίσματος και τα έξοδα του κράτους για την πανελλήνια υγεία. Τα έξοδα για τις θεραπείες είναι πολλά περισσότερα από ότι τα έσοδα. Ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει για να προστατεύσει την παγκόσμια υγεία. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε και πολλά πράγματα. Παρόλα αυτά το καλύτερο θα είναι να διαλέγει η επιχείρηση αν θα είναι «καπνιζόντων» ή «μη καπνιζόντων» και να πληρώνει ένα αντίτιμο αν θέλει να είναι «καπνιζόντων». Από εκεί και μετά ας διαλέγει ο πελάτης που θέλει να πάει».