Στα εξ ων συνετέθησαν Ποτάμι – Δημ.Αρ… Επιμένουν οι ΑΝ.ΕΛ

Τι λένε στην «Θ» οι άνθρωποι που τα υπηρέτησαν στην Ξάνθη

Τις θέσεις τους σχετικά με το αν υπάρχουν τα μικρότερα κόμματα και το αν τελικά η…κυβερνητική «θητεία» κάνει «κακό» σε αυτά, αφού η «ιστορία» αποδεικνύει ότι τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται από τον «πολιτικό χάρτη» μετά την συμπόρευσή – συμμετοχή τους σε κυβερνητικά σχήματα, εκφράζουν στην «Θ» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ κ. Χρύσα Ούτση, το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Χρήστος Γκαρμπούνης, καθώς και ο πρώην περιφερειακός εκπρόσωπος Α.Μ.-Θ και πρ. μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής του «Ποταμιού» κ. Άρης Σαββίδης.

«ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝ.ΕΛ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ»

Ειδικότερα η κ. Ούτση ανέφερε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υφίστανται, απλά με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του προέδρου, αποφασίσαμε να μην κατέβουμε σε αυτές τις εκλογές. Από εκεί και πέρα, θα γίνουν κάποιες ενέργειες από τον ίδιο τον πρόεδρο και όλα θα φανούν στο προσεχές μέλλον. Σίγουρα, όταν κάποιος είναι σε συγκυβέρνηση, την φθορά ενδεχομένως και τα λάθη που δεν αφορούν στον μικρότερο εταίρο, τα «πληρώνει» ο μικρότερος εταίρος. Βέβαια, πρέπει να υπάρχουν μικρά κόμματα, πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες της κυβέρνησης με άλλα κόμματα, για να υπάρχει και μια αντίθετη άποψη και μια αντίδραση στα θέματα που ενδεχομένως θέλει να λάβει αποφάσεις η πλειοψηφία που κυβερνά. Αυτό είναι δημοκρατία, γιατί αν την πλειοψηφία την έχει ένα κόμμα που κυβερνά και οι αποφάσεις που θα λαμβάνει θα είναι ομόφωνες για τον λόγο της διαγραφής ή επειδή ακολουθούν το πρόγραμμα του κόμματος. Σαφώς και συνεχίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Δεν διαλύθηκαν και υπάρχει παρουσία στην Ξάνθη από τους ΑΝΕΛ. Είναι αυτοί που υπήρχαν και κατά αρχήν ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, εγώ ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Και βέβαια υφίστανται ΑΝΕΛ. Είμαστε παρόντες, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και απλά αυτήν την φορά δεν είμαστε μέσα στην Βουλή».

«ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΗΜ.ΑΡ – ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Από την δική του πλευρά ο κ. Γκαρμπούνης υπογράμμισε ότι «φυσικά και δεν υφίσταται ΔΗΜ.ΑΡ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει οριστεί ως γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή στην ουσία ο άνθρωπος είναι ΣΥΡΙΖΑ. Τι ΔΗΜ.ΑΡ είναι αυτή; Δεν μπορείς να είσαι πρόεδρος κόμματος και ταυτόχρονα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενός άλλου κόμματος, έστω και αν αυτό το κόμμα είναι σε συμμαχία με το δικό σου κόμμα. Δεν υφίσταται αυτήν την στιγμή ΔΗΜ.ΑΡ, ούτε μπορεί να παίξει κανένα ρόλο. Πιστεύω ότι έχουν ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι λόγοι της στροφής ήταν καθαρά προσωπικοί και ιδιοτελείς. Ο λόγος της αποχώρησης μου άλλωστε είναι ότι πιστεύω πως δεν μπορώ να συμμετέχω σε ένα κόμμα, τα ηγετικά και κεντρικά στελέχη του οποίου, κάνουν μια στροφή 180Ο από την μια μέρα στην άλλη. Αυτό ευτελίζει και τους ίδιους, ευτελίζει και το κόμμα και κυρίως ευτελίζει την ενασχόληση με την πολιτική. Κάνει ζημιά σε όλο το πολιτικό σύστημα. Γενικότερα, όταν ο άλλος συμπεριφέρεται έτσι, ώστε να βολευτεί ο ίδιος, ενώ μέχρι χθες έλεγε τα αντίθετα, τι κύρος μπορεί να έχει μέσα στην κοινωνία; Αυτό ευτελίζει την έννοια της πολιτικής και την ενασχόληση με την πολιτική.
Δεν είχαν σχέση με πολιτικές επιλογές, αλλά με προσωπικές ιδιοτελείς επιλογές. Κόμματα μικρά τα οποία συμμετέχουν σε κυβερνητικές συμμαχίες – και αυτό το παράδειγμα δεν είναι μόνον της Ελλάδας, νομίζω ότι συμβαίνει και στην Ευρώπη- υφίστανται πάντοτε μεγαλύτερη φθορά σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, από ότι ο μεγάλος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό είναι αλήθεια. Μπορούν να υποστούν πιο εύκολα φθορά. Προφανώς και πρέπει να υπάρχουν μικρά κόμματα. Αυτό απαιτεί και η κοινοβουλευτική δημοκρατία και αυτό σημαίνει δημοκρατία. Νομίζω ότι υπήρχαν κόμματα που κράτησαν μια συνεπή πορεία ανεξάρτητα από το που κατέληξαν και αντίστοιχα υπήρχαν άλλα κόμματα τα οποία δυστυχώς…απορροφήθηκαν.

«ΤΙ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ…ΠΟΤΑΜΙ, ΟΤΑΝ ΤΟ 80% ΤΗΣ «ΑΤΖΕΝΤΑΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΣΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΝΔ;»

Τέλος από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «το θέμα είναι ότι αυτήν την στιγμή έχει πολωθεί το πολιτικό σύστημα. Προσπάθησε να ανοίξει με μια περισσότερο πολυκομματική βουλή και τελικά γυρίσαμε σε πιο συγκεντρωτικά σχήματα με έμφαση τον λαϊκισμό. Βέβαια η τελευταία εκλογή ανέδειξε μια καλύτερη περίπτωση, διότι δεν έχουμε φασιστικά κόμματα μέσα, με την μορφή που είχαμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση σήμερα υιοθετεί όλη την «ατζέντα» ενός προοδευτικού φιλελεύθερου κόμματος, οπότε εκ των πραγμάτων, δεν έκανε κακό. Υιοθέτησε όλη την «ατζέντα» του φιλελεύθερου χώρου με αποτέλεσμα να εκπροσωπεί όλα αυτά για τα οποία συζητάμε. Εκπροσωπεί δηλαδή μέσα από την στάση της και την φρασεολογία της και το «Ποτάμι» και τον Τζήμερο και τον «Χ» και τον «Ψ». Όλα δηλαδή αυτά τα μικρά κόμματα που είχαν μια προοδευτική φιλελεύθερη ατζέντα. Οι προτάσεις που έλεγαν και πέρναγαν, υιοθετήθηκαν κατά 70-80% από την νέα κυβέρνηση. Οπότε τι λόγο έχει να υπάρχει «Ποτάμι» όταν το 80% της «ατζέντας» που προωθούσε, υπάρχει στην Νέα Δημοκρατία; Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του; Αυτά που λέγαμε εμείς και είχαμε σαν κύρια πολιτική μας άποψη στο κομμάτι της αγοράς και της οικονομίας, υιοθετήθηκαν από την ΝΔ, άρα εκ των πραγμάτων, δεν έχω λόγο να «υπάρχω εδώ», για αυτό και κάποια στελέχη μας, πολύ εύκολα, πήραν θέση σε κυβερνητικές θέσεις, γιατί αυτό ήταν το πρόταγμα που λέγαμε. Αυτό θέλαμε και αυτό μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα υπηρετήσουμε. Άρα το να βλέπεις στελέχη του «Ποταμιού» να είναι στην ΝΔ, δεν είναι εξαγορά ή συγχώνευση. Αυτό θα γίνονταν και αν στην προηγούμενη κυβέρνηση, αυτά που λέγαμε υιοθετούσε ή αυτά που ενδεχομένως ένα κόμμα ζητά και θέλει σαν θέσεις, έρθει οποιαδήποτε στιγμή μια κυβέρνηση και πει «ελάτε να τα υλοποιήσετε από εμένα». Θα πούμε ότι δεν θέλουμε να συγχωνευθούμε και ότι θα είμαστε αυτόνομοι; Δεν κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας, ούτε για το κόμμα μας, ούτε για την καρέκλα μας, αλλά για την χώρα. Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση έχει μια «ατζέντα» και μια τεράστια αποδοχή του κόσμου β(γιατί έφερε ένα νέο πνεύμα και μια νέα ελπίδα), υπάρχει η στήριξη του κόσμου και ο,τι έμεινε, έμεινε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε ότι και το ΚΙΝΑΛ χαροπαλεύει για να δημιουργήσει κάποια «διαφοροποίηση». Σε τι να διαφοροποιηθεί όμως; Ή θα πας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα μας με την ΝΔ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Έχουν ειπωθεί όλα. Γιατί να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση που κάνει το ΚΙΝΑΛ; Λάθη πάντα θα υπάρχουν. Δεν έχει όμως νόημα να κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Έχει νόημα να κάνεις αντιπολίτευση για την ουσία και αυτήν την στιγμή λοιπόν, νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή έχει υιοθετήσει θέσεις θετικές – το βλέπουν όλοι- και μακάρι να τα υλοποιήσει. Θα είναι καλό για τον τόπο. Μακάρι να πετύχει και μακάρι να μπορέσει να υπάρξει θέση για μια υγιή αντιπολίτευση. Άρα όποιος είναι σοβαρός και βλέπει τον εαυτό του σοβαρά (μιλώ για το «Ποτάμι») λέει «δεν έχω λόγο ύπαρξης…».