Συνάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών με το προεδρείο των επαγγελματιών της Λαϊκής Αγοράς – Ακολουθούν οι παραγωγοί
Γ. Ζερενίδης και Θ. Γιαγκόπουλος μιλούν στην «Θ»
Με το προεδρείο των επαγγελματιών της Λαϊκής Αγοράς συναντήθηκε προχθές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Ζερενίδης, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων (αφού θα ακολουθήσουν και οι παραγωγοί) για την νέα «κανονιστική» για την λειτουργία του γνωστού στο πανελλήνιο παζαριού μας…
Καθαριότητα, άδειες και παραεμπόριο ήταν μόνον μερικά από τα θέματα που τέθηκαν στο «τραπέζι» της συζήτησης, ενώ εκφράστηκαν και κάποιες σκέψεις από πλευράς δημοτικής αρχής, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο κ. Ζερενίδης.
Η «Θ» σε μια προσπάθεια να αναδείξει και επιμέρους θέματα, συνομίλησε και με τον πρόεδρο των πωλητών οπωροκηπευτικών και φρούτων κ. Θεολόγη Γιαγκόπουλο, ο οποίος ανέδειξε και το πρόβλημα με τα…νούμερα στα οποία «παρεμβάλλονται» και άλλοι πάγκοι, αλλά και επιμέρους ζητήματα.
«ΕΞΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…»
Πιο αναλυτικά ο κ. Ζερενίδης ανέφερε στη «Θ» ότι «συναντηθήκαμε προχθές με το προεδρείο επαγγελματιών της Λαϊκής Αγοράς (παζαριού) καθώς υπάρχουν και οι παραγωγοί. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια συνάντηση εργασίας. Μας έθεσαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συζητήσαμε επάνω σε αυτά, για τις λύσεις που προτείνονται και πως μπορεί να βοηθήσει ο δήμος. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο συναντήσεων– επειδή θα συναντηθούμε και με τους παραγωγούς- κατά το οποίο καταγράφουμε τα προβλήματα που θα λάβουμε υπόψιν στον συνολικό σχεδιασμό για το παζάρι και το πώς μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Υπάρχουν και κάποιες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε για να καταλήξουμε σε μια νέα κανονιστική απόφαση λειτουργίας του παζαριού. Αυτή θα είναι η κατάληξη, για την οποία θα δημιουργηθεί μια επιτροπή (πιθανόν μέχρι τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου) η οποία θα επεξεργαστεί όλα αυτά τα προβλήματα που καταγράφουμε και κάποιες οδηγίες από την νέα διοίκηση, προκειμένου να κάνουμε μια καινούρια κανονιστική για να λειτουργήσει καλύτερα το παζάρι».
«ΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΣ, ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ»
«Τα αιτήματά τους ήταν πολύ λογικά. Υπήρχαν κάποια αιτήματα ως προς τις άδειες που παίρνουν για τους πάγκους. Από εκεί και πέρα τέθηκε το θέμα της καθαριότητας που αναλαμβάνουν οι ίδιοι σε συνεργασία βέβαια με τον Δήμο Ξάνθης, τέθηκε το θέμα της καλύτερης οργάνωσης ( για το οποίο έχουμε και εμείς κάποιες σκέψεις), το θέμα των στεγάστρων και η γενική εικόνα του παζαριού. Σε γενικές γραμμές τέθηκε και το ζήτημα συνεργασίας με άλλες περιφέρειες (γιατί υπάρχει δυνατότητα από τον νόμο) ώστε να μπορούν να μετακινούνται και οι δικοί μας οι επαγγελματίες σε άλλους νομούς αλλά και να έρχονται επαγγελματίες από άλλους νομούς σε εμάς, σε προκαθορισμένους βέβαια χώρους. Πρότειναν δηλαδή μια συνεργασία που θα αναλάβουμε εμείς να διεκπεραιώσουμε. Να έρθουμε δηλαδή σε επαφή με άλλες Περιφερειακές Ενότητες όπως π.χ. του Έβρου, για να μπορούν να μετακινούνται. Εκεί θα παρέμβει ο Δήμος Ξάνθης για να ετοιμάσει όλο το «πλαίσιο» για το πώς μπορεί να γίνει όλο αυτό» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «ήταν μια καλή συνάντηση η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Διατυπώθηκαν καλές απόψεις που θα λάβουμε υπόψιν μας στο πλαίσιο της οργάνωσης για την καλύτερη λειτουργία του παζαριού. Θέλουμε με την νέα χρονιά να έχουμε καταλήξει στην κανονιστική και να την προωθήσουμε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο».
«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ»
Κλείνοντας ο κ. Ζερενίδης σημείωσε ότι «κάτι επίσης σημαντικό που τέθηκε κατά την συνάντηση ήταν και το θέμα του παραεμπορίου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς υπάρχουν αρκετές θέσεις χωρίς άδεια τις οποίες θα ελέγξουμε. Ήδη έχουμε προσδιορίσει τους χώρους που αναπτύσσεται το παραεμπόριο και σε συνεργασία με την αστυνομία (γιατί ο Δήμος Ξάνθης δεν έχει δικαιοδοσία ελέγχου για το παραεμπόριο) θα ελέγξουμε καλύτερα τους χώρους αυτούς».
«ΞΕΦΟΡΤΩΜΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ, ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΑ…ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Από την πλευρά του ο κ. Γιαγκόπουλος ανέφερε ότι «ένα θέμα που υπάρχει είναι πως επειδή έχουμε μεγάλα φορτηγά, πολλές φορές ερχόμαστε σε αντιπαράθεση, αφού φωνάζουν την τροχαία, επειδή λένε ότι «καταλαμβάνουμε τον χώρο τις απογευματινές ώρες». Δεν γίνεται όμως να πάμε το πρωί να ξεφορτώσουμε. Αν μπουν 7-8 μεγάλα φορτηγά, φαντάζεστε τι θα γίνει. Θα περιμένει ένας να περάσει με το μικρό αγροτικό του και θα περιμένει να κατεβάσει πάγκους. Αν εμείς πάμε τα ξημερώματα (στις 2.00 για παράδειγμα) πως θα έχουμε κουράγιο να μείνουμε μέχρι την άλλη μέρα το απόγευμα; Ένα θέμα είναι αυτό που θέλουμε να θέσουμε. Ας στήνουν από τον δήμο από τις 17.00 – 18.00, για να μην μπαίνει ο κόσμος να παρκάρει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Μπορούν να μπαίνουν μέχρι το μεσημέρι – απόγευμα της Παρασκευής οι οδηγοί. Αυτός που θέλει να πάει για καφέ, θα βρει ένα πάρκινγκ κάπου αλλού. Επίσης ένα άλλο θέμα (στην πλευρά μας τουλάχιστον) είναι οι «παρεμβολές» στα νούμερα του παζαριού. Για παράδειγμα το νούμερο 38, γίνεται με μια…μπογιά, 38Β, 38Γ, 38Δ για να…«βολέψουν» κάποιους ανθρώπους που παίρνουν κάποια τηλέφωνα από μακρινές…περιφερειακές ενότητες (Κομοτηνή, Δράμα κ.ο.κ.). Όταν έγινε το παζάρι σαν χώρος, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης είχε πει ότι το παζάρι είναι για 404 νούμερα για τα ρούχα και για εμάς. Ο κάθε αντιδήμαρχος, περνούσε μια τροπολογία και έβαζε άλλα…40 νούμερα. Αυτά όμως τα 40 άτομα τα «φόρτωναν» και στις πλάτες μας και στην αγορά της Ξάνθης. Βέβαια, οι νέα διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά. Μόλις ανέλαβαν οι άνθρωποι, για να λέμε την αλήθεια. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να κοιτάξουμε. Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα είναι οι διαγραμμίσεις που πρέπει να γίνουν, γιατί πλέον έχουν σβηστεί. Δεν φαίνεται τίποτα από κίτρινη γραμμή κλπ. Ο ένας βγαίνει στον δρόμο, ο άλλος εμποδίζει κλπ. Κάποια νούμερα μάλιστα από…4 μέτρα, τα έκαναν 7 μέτρα από…μόνοι τους. Θα πρέπει να έρθουμε και εμείς σε επαφή με την νέα δημοτική αρχή για να πούμε τα πραγματικά προβλήματα. Τέλος υπάρχουν και θέματα με την καθαριότητα, ενώ θα πρέπει να τοποθετηθούν και χημικές τουαλέτες σε κοντινή απόσταση. Είναι δύσκολο να αφήσεις τον πάγκο σου και να πας να βρεις χημική τουαλέτα. Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι και το παραεμπόριο έχει «οργιάσει».