Εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις και διατηρητέα δημοτικά κτίρια επί «τάπητος»

Στην συνάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με τον προϊστάμενο της «Νεωτέρων»

Γ. Ζερενίδης: «Πολύ αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο – Θέλουμε να ανακατασκευάσουμε τα κτίρια και να δώσουμε χρήσεις»

 

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Ζερενίδη και του Προισταμένου της (παρεξηγημένης για πολλούς λόγους) Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κ. Πριγκόπουλου, για θέματα που άπτονται των διατηρητέων κτιρίων, των συντηρήσεων και γενικότερα της διαχείρισής τους, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται στην ιστορική περιοχή της Παλιάς Ξάνθης και λειτουργούν ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τις άδειες και τις εγκρίσεις ωστόσο να περνούν από ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ κάποια άλλα βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην πόλη, όπως οι καπναποθήκες, η δημοτική αγορά κ.α.

«ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ»

Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο κ. Ζερενίδης ο οποίος αναφέρει ότι «συναντηθήκαμε με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων για να εξετάσουμε θέματα που άπτονται της Εφορείας, επάνω στον ιστορικό τόπο της πόλης και σε κτίρια διατηρητέα διάσπαρτα μέσα στην πόλη. Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των αρχαιοτήτων και των νεωτέρων μνημείων είναι πολύ αυστηρό, συζητήσαμε πως μπορούμε ο δήμος μαζί με την υπηρεσία να διευκολύνουμε τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις. Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και σε πολύ θετικό κλίμα».

«ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΟ…ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ»

«Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων έχει έναν πολύ αξιόλογο προϊστάμενο που ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την πόλη και έχει μελετήσει όλα τα προβλήματα. Ζητήσαμε την εμπειρία του, προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς ως δήμος για να είναι πιο γρήγορες οι εγκρίσεις και η διαδικασία των αδειοδοτήσεων» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «το αντικείμενο της συζήτησης άπτονταν και στις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων που βρίσκονται μέσα στον ιστορικό τόπο ή πλησίον σε ιστορικά μνημεία (όπως π.χ το ρολόι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης) και σε δεύτερη φάση συζητήσαμε για τα δημοτικά κτίρια, για την δημοτική αγορά (έργο που έχουμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και θα προχωρήσουμε στην μελέτη του, συνολικά για την ανάδειξή του). Εννοείται ότι πλησίον της δημοτικής αγοράς βρίσκεται και το δημοτικό πάρκινγκ για το οποίο εξετάζουμε κάποια θέματα με την Εφορεία για να μπορέσουμε να το θέσουμε και αυτό σε λειτουργία. Συζητήσαμε επίσης για τις καπναποθήκες, για το παλιό κτίριο του δημαρχείου που ήδη κατασκευάζεται, γίνεται η ανακαίνισή του και επιλύσαμε κάποια διαδικαστικά προβλήματα ώστε να τελειώσει πιο γρήγορα, ενώ μιλήσαμε ακόμη και για τις εγκαταστάσεις στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Ο κ. Πριγκόπουλος ανέπτυξε όλα αυτά τα θέματα και βρήκαμε κάποιες κοινές δράσεις, ώστε να διευκολύνουμε όλο αυτό το πλαίσιο για να λειτουργήσει προς όφελος και του πολίτη και του δήμου».

 

«ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ…ΧΡΗΣΕΙΣ»

Κλείνοντας ο κ. Ζερενίδης σημείωσε ότι «ήδη γίνεται μια μελέτη από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για την προστασία των καπναποθηκών για την οποία κάποια στιγμή θα μας ενημερώσουν, αφού επεξεργαστούν την πρότασή τους για την περιοχή. Κάτι που μας ενδιαφέρει και εμάς, αφού θέλουμε (και το έχουμε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα) να αναπτύξουμε όλα αυτά τα κτίρια και να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό πάρκο, να τα ανακατασκευάσουμε και να δώσουμε «χρήσεις» (πολιτιστικές, τεχνολογικές κλπ).