Απινιδωτές στην «καρδιά» της πόλης και σε αθλητικούς συλλόγους, τοποθετεί ο Δήμος Ξάνθης

Σε εξέλιξη η διαδικασία της προμήθειας – Η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολιτών για την χρήση τους, το επόμενο «βήμα»

Σουά Μπεκήρ Ογλού: «Θα υπάρχουν υπεύθυνοι διαχειριστές – Λεπτομέρειες προσεχώς…»

Δεκαπέντε (15) αυτόματους απινιδωτές, θα προμηθευθεί ο Δήμος Ξάνθης, προκειμένου να τους διαθέσει σε αθλητικούς συλλόγους της πόλης αλλά και σε κεντρικά σημεία της Ξάνθης. Θα υπάρξει και περεταίρω σχετική ενημέρωση προς τους πολίτες, αφού ναι μεν μπορεί να σώσουν ζωές συμπολιτών μας, που θα χρειαστούν επαναφορά του καρδιακού τους ρυθμού, στην σωστή συχνότητά του, ωστόσο παραμένουν επικίνδυνοι για εκείνους που δεν γνωρίζουν την χρήση τους.

«ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΟΙ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Σουά Μπεκήρ Ογλού, ο οποιος ανέφερε ότι «θα τοποθετηθούν δύο απινιδωτές στο Δήμο Ξάνθης, τρεις στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», κάποιοι άλλοι θα τοποθετηθούν στην «Ασπίδα» και γενικά οι υπόλοιποι θα διαμοιραστούν σε αθλητικούς συλλόγους. Φυσικά, θα ενημερωθούν για την χρήση τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Σαφώς και θα χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν, καθώς πρόκειται για ιατρικά μηχανήματα. Το θέμα προχωρά κανονικά».

«ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ – ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΑΝΘΗΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ»

«Για την ενημέρωση των πολιτών και για το συγκεκριμένο εγχείρημα θα παραχωρηθεί Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, σχετικά με τα ακριβή σημεία που θα τοποθετηθούν οι απινιδωτές, ενώ θα υπάρξει και πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους πολίτες προκειμένου, μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, να ενημερωθούν σχετικά με την χρήση τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Η Συνέντευξη του Δημάρχου, όπου και θα δοθούν και θα αναλυθούν επιμέρους όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες, θα παραχωρηθεί αμέσως μετά την παραλαβή των μηχανημάτων» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν απινιδωτές, σε δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα σε αθλητικούς συλλόγους, ωστόσο είναι και επικίνδυνο και δύσκολο να το χρησιμοποιεί ο καθένας. Για αυτό και θα τοποθετηθούν υπεύθυνοι διαχειριστές που θα γνωρίζουν και θα ενημερωθούν τόσο για τον τρόπο λειτουργίας όσο και για την χρήση τους».


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.
Αν και παλαιότερα, οι απινιδωτές ήταν περίπλοκοι και δύσχρηστοι που μόνο επαγγελματίες υγείας με εκτεταμένη εκπαίδευση στην ερμηνεία του καρδιακού ρυθμού μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν, σήμερα οι απινιδωτές που χρησιμοποιούνται δεν περιορίζονται μόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, αλλά πλέον τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, ναούς, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα και ακόμα και σε κατοικίες.
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής αποτελείται από έναν μικρό υπολογιστή (μικροεπεξεργαστή), ηλεκτρικά κυκλώματα και αυτοκόλλητα επιθέματα ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια που επικολλούνται στο στέρνο του ασθενή, συλλέγουν πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό. Ο μικροεπεξεργαστής με την φιλοσοφία ενός κλασικού καρδιογράφου αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν απαιτείται συνιστά απινίδωση. Η απινίδωση (ηλεκτρικό ερέθισμα) χορηγείται μέσω των επικολλημένων στο στήθος ηλεκτροδίων, στην καρδιά. Η απινίδωση στιγμιαία αδρανοποιεί την καρδιά που σταματά κάθε δραστηριότητα και της δίνει την ευκαιρία να ξαναρχίσει με φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα και να συνεχίσει να χτυπά αποτελεσματικά.
Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε πολίτη ηλικίας άνω των 12 ετών που έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), δηλαδή, χρήση του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και της τεχνητής αναπνοής.