Εν όψει του χειμώνα, αύξηση των «ορθοπεδικών» περιστατικών

Ιγν. Αγαθαγγέλλου: Αθραλγίες και εκφυλιστικές αλλοιώσεις οι «πρωταγωνιστές»

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρόΣε τι αφορά η επαναστατική μέθοδος «GRAF»

Για τα συνηθέστερα ορθοπεδικά περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί γιατροί του κλάδου, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και για μια νέα, επαναστατική μέθοδο, που αφορά σε βρέφη και η οποία μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες να διαφύγει κάποιο πρόβλημα στα ισχία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντική αναπηρία του παιδιού, μίλησε στην «Θ» ο γνωστός ορθοπεδικός κ. Ιγνάτιος Αγαθαγγέλου.

«ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΗΧΕΟΚΑΡΠΙΚΗΣ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αγαθαγγέλου εξήγησε ότι «υπάρχουν κάποιες καταστάσεις οι οποίες είναι ανεξάρτητες της εποχής (π.χ κατάγματα ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και συνήθως εντοπίζονται σε κατάγματα ισχίου, πρωτίστως στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και στους άνδρες). Αναφορικά με τις γυναίκες, πολλές φορές επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η οστεοπόρωση που κατά κόρον συναντάται εκεί. Τα κατάγματα ισχίου τα αντιμετωπίζουμε με χειρουργείο. Παρά το γεγονός ότι οι γηραιότεροι με το κρύο παραμένουν στα σπίτια τους, δεν λείπουν αυτά τα περιστατικά, καθώς πολλές φορές σκοντάφτουν και στο σπίτι. Η αντιμετώπιση αυτών των καταγμάτων είναι αποκλειστικά χειρουργική. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο κάταγμα με συντηρητικό τρόπο. Μάλιστα είναι καλά να γίνει σύντομα το χειρουργείο για ένα κάταγμα, διότι όσο περνούν οι μέρες, γενικότερα η κατάσταση του ηλικιωμένου χειροτερεύει.
Επίσης, τον χειμώνα είναι πού συχνά τα κατάγματα της πηχεοκαρπικής και πάλι δυστυχώς κυρίως σε κυρίες που είναι στην εμμηνόπαυση και μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω της οστεοπόρωσης. Ευτυχώς αυτές οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Γίνεται μια ανάταξη του κατάγματος και σταθεροποίησή του με γύψο, οπότε μετά το πέρας 6-8 εβδομάδων, αποκαθίσταται το κάταγμα και μένει η αποκατάσταση με τον φυσικοθεραπευτή. Σπανίως μπορεί να χρειαστεί κάποιο χειρουργείο με εξωτερική οστεοσύνθεση, όταν τα περιστατικά είναι πιο επιπλεγμένα. Κυρίως όμως τα κατάγματα πηχεοκαρπικής αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέσα».

«ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑΛΓΙΩΝ»

«Στο κρύο, πολλές φορές επίσης, όπως λέει ο κόσμος, πονούν οι αρθρώσεις. Όντως τα περιστατικά αρθραλγιών πολλαπλασιάζονται τους χειμερινούς μήνες και αυτό επειδή αλλάζουν γενικώς όλες οι συνθήκες που επηρεάζουν το σώμα. Το σώμα είναι πιο επηρεπές στο κρύο όσον αφορά σε αυτά τα νοσήματα. Μιλάμε κυρίως για εκφυλιστικές αλλοιώσεις (π.χ. οστεοαρθρίτιδες, αρθρίτιδες των ισχίων, του αυχένα ή της μέσης) και όχι για αυτοάνοσα νοσήματα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζονται μεν από τις καιρικές συνθήκες, αλλά όχι τόσο όσο τα εκφυλιστικά. Τα αυτοάνοσα είναι επίκαιρα όλες τις εποχές. Συνήθως οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις των αρθρώσεων επηρεάζονται από το κρύο, για αυτό και πάλι οι ηλικιωμένοι, υποφέρουν από τα γόνατά τους ή τα ισχία τους και χρειάζονται την βοήθεια του γιατρού τους» επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας επίσης ότι «τους χειμερινούς μήνες, κυρίως οι γυναίκες έχουν ανάγκη να κάνουν έναν έλεγχο βιταμίνης D η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στον οστικό μεταβολισμό και αν τα επίπεδα είναι χαμηλά, θα πρέπει (τουλάχιστον για τον χειμώνα) να λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα ώστε να μην πέσουν εντελώς τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής στο αίμα. Η έλλειψή της επηρεάζει αρνητικά τον οστικό μεταβολισμό».

«ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ «GRAF» ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΥΧΟΝ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΤΥΛΗΣ»

Για την επαναστατική μέθοδο που αφορά στα βρέφη, ο γνωστός ορθοπεδικός, επισήμανε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό στην ορθοπεδική. Αποτελεί την πλέον σημαντική προληπτική εξέταση, με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μιλούμε για τον υπερηχογραφικό έλεγχο των βρεφικών ισχίων ή αλλιώς όπως λέγεται από τον εμπνευστή της για τη μέθοδο «GRAF». Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουμε τυχόν δυσπλασίες της «κοτύλης» (το σημείο της λεκάνης που φιλοξενεί την κεφαλή του μηριαίου). Όταν η «κοτύλη» δεν είναι σωστά διαμορφωμένη, η κεφαλή έχει την τάση να ολισθαίνει και να εξαρθρώνεται. Αν λοιπόν η κεφαλή του μηριαίου εξαρθρωθεί, το παιδάκι όταν θα είναι σε ηλικία βάδισης, δεν θα μπορεί να περπατήσει. Εάν πάλι δεν είναι εξαρθωμένο αλλά η δυσπλασία είναι τέτοια που να μην «κουμπώνει» η κεφαλή στην «κοτύλη», αργότερα θα υπάρχουν προβλήματα όπως άλγη και ίσως και όταν το παιδί είναι σε παραγωγική ηλικία, να χρειαστεί κάποιο χειρουργείο. Επομένως μιλούμε για μια εξαιρετική μέθοδο, ανώδυνη και γρήγορη, προσιτή και με την οποία μπορούμε να έχουμε μια «πρόγνωση» όσον αφορά στο αν οι αρθρώσεις του ισχίου είναι σωστά διαμορφωμένες. Αν δεν είναι σωστά διαμορφωμένες τις βοηθούμε και τις διορθώνουμε».

«ΟΣΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ»

«Η μέθοδος αυτή αφορά σε παιδιά πριν περπατήσουν. Ο «χρυσός κανόνας» εδώ βέβαια είναι το «όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά». Η καλύτερη ηλικία είναι από την 1η μέρα μετά την γέννηση. Συνήθως βέβαια τα παιδιά τα εξετάζουμε μεταξύ 20 και 40 ημερών. Εκεί γίνεται ο πρώτος έλεγχος. Αυτός είναι ο στόχος ο παγκοσμίως, των διαφόρων συστημάτων υγείας που εφαρμόζουν την συγκεκριμένη μέθοδο. Ακόμη όμως και πιο νωρίς να γίνει ο έλεγχος (σε ηλικίες κάτω των 20 ημερών) είναι πάλι πολύ καλό, διότι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί τόσο πιο γρήγορα θα το θεραπεύσουμε και μάλιστα με συντηρητικά μέσα. Φανταστείτε πως η ίδια απόκλιση από την φυσιολογική διαμόρφωση, αν ανιχνευθεί σε ηλικία 20 ημερών, θα έχει διαφορετική εξέλιξη από ότι αν ανιχνευθεί σε ηλικία 3 μηνών» τόνισε επίσης ο κ. Αγαθαγγέλου, σημειώνοντας ότι «στο εξωτερικό όταν γεννιέται ένα παιδί, πριν φύγει από το νοσοκομείο, κάνει έναν πρώτο έλεγχο. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί όνειρο για εμένα στην Ξάνθη. Να μπορέσω να καταφέρω ώστε οι γονείς (και οι συνάδελφοι παιδίατροι να συμβουλεύουν τους γονείς) να φέρνουν τα παιδιά τους νωρίς για έναν πρώτο έλεγχο. Αυτό είναι καλό και για το παιδί, διότι αν υπάρχει κάτι το βλέπουμε άμεσα, αλλά και για τους γονείς εφόσον το παιδάκι ταλαιπωρείται λιγότερο, αφού αν είναι μεγαλύτερο θα είναι και πιο ανήσυχο με αποτέλεσμα να αγχώνονται και οι μαμάδες. Είναι ένας απλός υπέρηχος. Ο τρόπος είναι ανώδυνος και ακίνδυνος».

«ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ…»

Κλείνοντας ο κ. Αγαθαγγέλλου δεν παρέλειψε να σημειώσει με έμφαση ότι «ο στόχος μου – και θέλω να το κατανοήσει ο κόσμος και κυρίως οι γονείς – είναι να έχουμε όσο δυνατόν περισσότερα παιδάκια για πρώτο έλεγχο, κάτω των 20 ημερών (maximum 30 ημερών) και εξήγησα τους λόγους. Έτσι, αποφάσισα ότι εν γένει ο σκοπός μου είναι να επιβαρύνω λιγότερο τους γονείς όσον αφορά στο κόστος της εξέτασης όταν τα παιδάκια έρχονται νωρίς. Ο στόχος μου είναι να καθιερωθεί αυτή η μέθοδος και ο κόσμος να γνωρίζει πως όσο πιο νωρίς γίνει η εξέταση, τόσο πιο καλά θα είναι. Αυτή η οικονομική παραχώρηση που κάνω από μέρους μου – με το να δώσω μια καλή έκπτωση για αυτήν την εξέταση – είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια και δεν αφορά μόνον τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά θα αφορά σε καθόλη την διάρκεια του χρόνου».

Αναλυτικές πληροφορίες για το ιατρείο μπορείτε να βρείτε πατώντας ΕΔΩ.