Νέες «κόντρες» με φόντο τα δημοτ. τέλη στον Δήμο Αβδήρων

Αθ. Κριτσίνης: Το συμβούλιο καταψήφισε… ο Δήμαρχος αποφάσισε!
Γ. Τσιτιρίδης: Αν δεν γνωρίζει… να διαβάσει ο κ. Κριτσίνης

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων καταψήφισε την αύξηση των δημοτικών τελών αλλά ο Δήμαρχος πέρασε το θέμα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αβδήρων κ. Αθανάσιος Κριτσίνης.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:
«Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, συζητήθηκε η πρόταση του Δημάρχου κ. Τσιτιρίδη για αύξηση των δημοτικών τελών, λίγες μόνο ημέρες μετά από την απόφαση για αύξηση της τιμής του νερού.
Συγκεκριμένα πρότεινε αύξηση στα οικιακά δημοτικά τέλη από 1,25 ευρώ το τ.μ. σε 1,60 ευρώ και για τους επαγγελματικούς χώρους από 2,0 ευρώ το τ.μ. σε 2,60 ευρώ.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ήταν ένα ισχυρό ράπισμα για την παράταξη του κ. Τσιτιρίδη και τον ίδιο προσωπικά, αφού το σώμα καταψήφισε τις αυξήσεις με ψήφους 14 έναντι 11.
Αυτό όμως δεν πτόησε τον Δήμαρχο Αβδήρων, ο οποίος ως άλλος Χουντίνι, έβγαλε ένα λαγό από το καπέλο και επικαλούμενος μια πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, «πέρασε» την αύξηση παρά την αντίθετη ετυμηγορία της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μεγάλοι χαμένοι, εκτός από την έννοια της δημοκρατικής πλειοψηφίας, την οποία καταπάτησε ο κ. Τσιτιρίδης, είναι οι δημότες, που θα πρέπει να επωμιστούν ακόμα μία οικονομική επιβάρυνση από τον Δήμαρχο Αβδήρων».

«ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ…»

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, επισημαίνει ότι «σε ο,τι αφορά στα δημοτικά τέλη, για τους συντελεστές πρέπει να κατατεθεί πρόταση από κάποια παράταξη και να αναφέρει τα έσοδα και τα έξοδα που προβλέπονται από τους συντελεστές και πρέπει να είναι ισοσκελισμένα. Αυτό έγινε μόνον από την δική μας παράταξη. Δεν έφεραν κάποια άλλη πρόταση. Απλώς είπαν ότι δεν συμφωνούν με την πρότασή μας, όμως το άρθρο 182 του «Κλεισθένη» προβλέπει ότι πρέπει να κατατεθεί πρόταση τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα αναφέρει τα αναλυτικά στοιχεία εσόδων, εξόδων και ανταποδοτικών υπηρεσιών. Δεν είναι μόνον το «καταψηφίζουμε» αλλά αναφέρουμε και τα στοιχεία που προϋπολογίζονται ότι θα εισπραχθούν ή τα έξοδα».

«ΔΙΑΑΜΑΘ ΚΑΙ ΣΔΑΝΞ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ – ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ»

«Η αύξηση που κάνουμε, είναι επειδή αυτήν την στιγμή πρέπει να πληρώσουμε στην ΔΙΑΑΜΑΘ 720.000 ευρώ και στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) 640.000 ευρώ. Ωστόσο επειδή ο σύνδεσμος δεν έχει συνεδριάσει ακόμη (η συνεδρίαση θα γίνει την Δευτέρα) βάλαμε τα περσινά ποσά. Αν αποφασισθεί, μέσα από τον ΣΔΑΝΞ, να είναι μικρότερο το ποσό που αυτήν την στιγμή πληρώνουμε, θα είναι μικρότερη η αύξηση των τελών. Όμως ο προϋπολογισμός πρέπει να κατατεθεί. Μπαίνουμε στον Δεκέμβριο και ο δήμος δεν μπορεί να μείνει χωρίς προϋπολογισμό» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ο κ. Κριτσίνης δεν κατέθεσε κάτι. Ο κ. Τσολακίδης είπε να υπάρξει μια μείωση 20% στα έξοδα, αυτό όμως δεν είναι κατατεθειμένο στις κοστολογημένες προτάσεις, οπότε έτσι όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και τον «Κλεισθένη», είπα ότι θα περάσει η δική μας άποψη επειδή την έχουμε καταθέσει. Αυτό όμως το ποσό της αύξησης, ίσως και να είναι μικρότερο. Αυτό θα φανεί στην συνεδρίαση της Δευτέρας για την εκλογή του νέου ΔΣ του ΣΔΑΝΞ και για τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε δήμος του Νομού Ξάνθης. Από την στιγμή όμως που δεν έχουμε κάτι αποφασισμένο από τον ΣΔΑΝΞ , βάζουμε τα περσινά στοιχεία, οπότε και πρέπει να κάνουμε μια αύξηση 30% στα εμπορικά καταστήματα και 28% στις κατοικίες».

«ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ο κ. ΚΡΙΤΣΙΝΗΣ»

Κλείνοντας ο κ. Τσιτιρίδης σημείωσε ότι «αν ο κ. Κριτσίνης δεν γνωρίζει την νομοθεσία και αυτό το οποίο προβλέπεται, τότε εκείνο που μπορώ να απαντήσω είναι ότι πρέπει να διαβάσει περισσότερο την νομοθεσία του «Κλεισθένη».