«Εύκολος στόχος» οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και πρατηρίων

Με αφορμή το «άδειασμα» του περιπτέρου στην Καλλιθέα και τις ένοπλες ληστείες, κατά καιρούς, σε βενζινάδικα

Οι πρόεδροι των δύο κλάδων στην Ξάνθη, μιλούν στην «Θ»

Πλήρη ανασφάλεια, παρά το γεγονός ότι κάποιοι θεωρητικά προστατεύονται από τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας ή και από τις περιπολίες (έστω και λιγοστών αστυνομικών που δεν προλαβαίνουν να βρίσκονται σε όλα τα σημεία της πόλης) νιώθουν οι περιπτερούχοι και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της πόλης μας, που ειδικότερα το τελευταίο διάστημα αποτελούν «στόχο» λόγω του γεμάτου ή και σχετικά γεμάτου, «ταμείου» τους. Πρόσφατο παράδειγμα, το κυριολεκτικό άδειασμα του περιπτέρου στην Καλλιθέα, έναντι του οποίο μάλιστα βρίσκονταν και ένα σταθμευμένο ΙΧ που έκανε και αυτό…«φτερά».
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Περιπτέρων Ξάνθης κ. Σωτήρης Βασιλειάδης καθώς και ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ξάνθης κ. Κώστας Χαραλαμπίδης.

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΙΚΡΟΚΛΟΠΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ – ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι «συμβαίνει καθημερινά σε όλους μας το φαινόμενο αυτό. Πολλές φορές έρχεται κάποιος, ζητά τσιγάρα, τα παίρνει και εξαφανίζεται. Δεν μπορείς να τους κυνηγήσεις. Είναι καθημερινό φαινόμενο. Αναφορικά με το περιστατικό στην Καλλιθέα, του έκαναν μεγάλη ζημιά το ανθρώπου αδειάζοντας το εμπόρευμά του. Φυσικά και πρόκειται για καταστροφή. Για να τα ξανακάνει όλα αυτά πρέπεινα πουλά 10 χρόνια τσιγάρα. Τα τσιγάρα πιάνουν λεφτά. Δεν είμαστε προστατευμένοι. Ούτε η ίδια η αστυνομία μπορεί να κάνει πολλά. Δεν μπορεί να έχει σε κάθε περίπτερο αστυνομικό. Από την άλλη, όπως προανέφερα είναι καθημερινό και το φαινόμενο των επιτήδειων που ζητούν τσιγάρα, τα παίρνουν και φεύγουν. Συνέβη σε όλα τα περίπτερα. Και σε εμένα συνέβη δύο φορές. Ποιον να κυνηγήσεις; Και αν υπάρχει και άλλος από πίσω και μπει να πάρει τα λεφτά; Είμαστε ο εύκολος «στόχος» ειδικά μετά τις 10 το βράδυ. Το ταμείο ενός περιπτέρου, στην χειρότερη περίπτωση έχει 500-600 ευρώ (αν είναι οι εισπράξεις όλης της ημέρας), με τα οποία την άλλη μέρα πηγαίνουμε και ψωνίζουμε. Τον άνθρωπο αυτόν στην Καλλιθέα τον κατέστρεψαν. Είναι πολύ δύσκολο να «σηκώσει κεφάλι». Και η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μπορεί να «φυλά» το περίπτερο; Αν έχει κάποιος σκοπό να το κάνει, δεν θα τον πάρει κανείς «χαμπάρι». Βέβαια, βλέπω ότι κυκλοφορούν τα παιδιά της αστυνομίας στις μηχανές, γυρνούν όλη την πόλη αλλά τι να κάνει η αστυνομία αν ο άλλος θέλει να σε κλέψει; Τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι νόμοι. Είναι πολύ ελαστικοί. Πιάνουν κάποιο που κλέβει για παράδειγμα και επειδή είναι…ανήλικος τον αφήνουν και απλά περνάς όλη την ημέρα σου στο δικαστήριο».

«ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ – ΜΑΣ ΦΕΥΓΕΙ ΕΝΑ ‘’ΒΑΡΟΣ’’ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι «γενικότερα τα τελευταία χρόνια οι ληστείες και οι κλοπές έχουν αυξηθεί λόγω του ότι είναι περισσότεροι αυτοί που δεν  μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πάνε να το κάνουν με «πλάγιο» τρόπο ή «πισώπλατα». Εμείς από την μεριά μας, σαν πρατήρια είμαστε καταστήματα στα οποία κινείται το χρήμα. Βέβαια, δεν κινείται όπως σε παλαιότερες εποχές, γιατί πλέον πάνω από το 50% των πελατών πληρώνει με κάρτα (δηλαδή με πλαστικό χρήμα). Αυτό είναι κάτι που εμάς μας βοηθά, γιατί δεν έχουμε την έννοια του ρευστού. Έχει περιοριστεί αυτό. Παρόλα αυτά και εμείς και τα περίπτερα γινόμαστε στόχος. Έτσι και εμείς από την μεριά μας, προσπαθούμε με κάμερες ασφαλείας, συστήματα ασφαλείας αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις προστασίας, αλλά και με το να μην κρατάμε χρήματα στα ταμεία μας (αφού πηγαίνουμε κάθε μέρα στην τράπεζα) να περιορίσουμε το φαινόμενο. Πηγαίνουμε καθημερινά στην τράπεζα, αφού είναι σίγουρα επικίνδυνο να κρατούμε έστω και μικρό χρηματικό ποσό στα ταμεία μας. Όλοι πρέπει να προσέχουμε όσο μπορούμε, διότι η κατάσταση επιδεινώνεται όσο περνά ο καιρός. Και οι αστυνομικοί κάνουν ό,τι μπορούν από την μεριά τους. Σαφώς και δεν μπορούν να κάνουν πολλά, διότι δεν είναι και τόσοι πολλοί για μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Είναι πολλά τα σημεία. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μην έχουμε μετρητά. Το πολύ θετικό για εμάς είναι και το πλαστικό χρήμα. Πάνω από το 50% όπως προανέφερα πληρώνει με κάρτα, οπότε μας φεύγει ένα «βάρος».