Έργα υπόσχεται η ΠΑΜΘ στις λιμνοθάλασσες
Έργα που δεν έχουν προχωρήσει ποτέ στο παρελθόν στις λιμνοθάλασσες της ΠΑΜΘ, υποσχέθηκε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπεριφερειάρχης αλιευτικής πολιτικής Περιφέρειας ΑΜΘ Ανδρέας Καραγιώργης. «Από τη μέρα που ανέλαβα το ξεχωριστό αυτό κομμάτι, κάνουμε προσπάθεια για να πετύχουμε ό,τι περισσότερο», δήλωσε εκ προοιμίου για την θητεία του ως αντιπεριφερειάρχης, σε πόστο που δημιουργήθηκε φέτος. «Κρίναμε σωστό να εξειδικεύσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί η Περιφέρειά μας παράγει το 27,9% του αλιευτικού προϊόντος στην Ελλάδα», δήλωσε.
Διεκδικεί 56 τεχνικά έργα
Αυτό το διάστημα η αντιπεριφέρεια αναπτύσσει σειρά επαφών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διεκδικώντας 56 τεχνικά έργα για όλες τις λιμνοθάλασσες της περιοχής. «Ζητήσαμε και πήραμε εξάμηνη παράταση από ένα πρόγραμμα που ‘έτρεχε’ από το 2018, από το οποίο δεν είχε επωφεληθεί η Περιφέρεια (έργο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Το έργο είναι ξεκάθαρα για τις λιμνοθάλασσες και είναι πολλές στην Περιφέρειά μας, στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε έργα υποδομής που δεν υπήρχαν ποτέ στις λιμνοθάλασσες, από τότε που παραδόθηκαν στους αλιευτικούς συνεταιρισμούς ή στους ιδιώτες».
Σύμφωνα με τον κο Καραγιώργη πρόκειται 56 υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 7-8εκ. ευρώ, που αφορούν τεχνικές παρεμβάσεις (στόμια, εκβαθύνσεις, χειμαδιά, ιχθυοφραγμούς ή ιχθυοσυλλέκτες) σε όλες τις λιμνοθάλασσες.
Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, ο κος Καραγιώργης χαρακτήρισε τον αλιευτικό τομέα της ΑΜΘ ως «χρυσάφι που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε» και παρουσιάστηκε αισιόδοξος πως η Περιφέρεια ΑΜΘ θα φτιάξει τις τεχνικές υποδομές που χρειάζονται οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις. «Οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί έχουν πέσει σε δύσκολη κατάσταση λόγω κορωνοϊού, τα οικονομικά τους είναι αδύναμα για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Θα πρέπει η Περιφέρεια με τα χρηματοδοτικά της εργαλεία -κι αυτό θα το κάνουμε- να τους δώσουμε κι αυτή τη δυνατότητα, για να τους δώσουμε πιστοποίηση και έξωθεν καλή μαρτυρία», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε τα προϊόντα, τα ζητούμενο είναι ότι δεν έχουμε καθόλου επενδύσεις ή κάθετες μονάδες επεξεργασίας ή τυποποίησης ή οτιδήποτε άλλο, που θα μπορούσε να δώσει δυναμική στην Περιφέρειά μας».
Δεύτερο βήμα, μετά τις τεχνικές παρεμβάσεις, είναι «να βγάλουμε το προϊόν προς τα έξω», κάτι το οποίο θα γίνει με τη συμμετοχή της ΠΑΜΘ σε εξειδικευμένες εκθέσεις -κορωνοϊού επιτρέποντος.
ΠΗΓΗ: «ΧΡΟΝΟΣ»