Α. Τσελέντης: «Καμία ανησυχία για ενεργοποίηση ρηγμάτων στην Ξάνθη και την ΑΜ-Θ»

Μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών ρίχτερ στην Ζάκυνθο

«Περιμένουμε μεγάλο μετασεισμό» σημειώνει ο γνωστός σεισμολόγος στην «Θ»

 

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χθες λίγο πριν από τις 2.00 π.μ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυμΕιδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Νωρίτερα, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών.

Πέντε χώρες «ταρακουνήθηκαν» από το σεισμό

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μακρινές από το επίκεντρο περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ αναφορές υπάρχουν πως η δόνηση έγινε αισθητή στη Μάλτα, στη Λιβυή στον Τάραντα της Ιταλίας (437χλμ. μακριά από το επίκεντρο), καθώς και στο Δυρράχιο της Αλβανίας (432χλμ. από το επίκεντρο).

ΤΑ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Ένα μικρό κύμα τσουνάμι 20 περίπου εκατοστών δημιουργήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Forecast Weather, που επικαλείται στοιχεία τις ιστοσελίδας AmericanEarthquakes.com, τα όργανα καταγραφής κοντά στην ηπειρωτική χώρα ανιχνεύουν μεταβολές της στάθμης της θάλασσας κατά 15-20 εκατοστά.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ δύσκολο να αποβούν καταστροφικοί, ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα συνήθως το πρώτο κύμα τις περισσότερες φορές δεν είναι το μεγαλύτερο και ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα, μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τσουνάμι παρατηρήθηκε στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου και της Ιταλίας.

 

Α. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: «ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ»

Για τον τρομακτικό σεισμό, την αναμονή ενός μεγάλου μετασεισμού (τουλάχιστον 6 βαθμών) αλλά και το αν υπάρχει επικινδυνότητα για ενεργοποίηση ρηγμάτων της δικής μας περιοχής μίλησε στην «Θ» ο  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης.

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε επακριβώς ότι «η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι πολύ φυσιολογική. Έχουμε καταγράψει εκατοντάδες μετασεισμούς και πολλοί από αυτούς είναι μεγαλύτεροι από το 4. Ο μεγαλύτερος ήταν 5,1 αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος από αυτό διότι ένας σεισμός του 6,4 πρέπει να μας δώσει έναν μετασεισμό τουλάχιστον κοντά στο 6. Κοντά στο 5,8 και πλέον. Αν δεν γίνει αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός. Απλώς θα γίνει πιο αργά. Εγώ θέλω να γίνει τώρα που ο κόσμος είναι προετοιμασμένος. Βέβαια το ρήγμα αυτό το οποίο ενεργοποιήθηκε, ήμασταν τυχεροί, γιατί είχε μια κατεύθυνση προς Ιταλία. Η «ενέργεια» έφυγε προς Ιταλία και δεν «χτύπησε» το νησί. Όμως ακόμη και το νησί να «χτυπούσε», αυτό είναι τόσο καλά δομημένο, οπότε δεν έχει πρόβλημα. Το 1953 για να καταλάβετε είχαμε 450 νεκρούς και είχαν μείνει όρθια τρία σπίτια. Τώρα δεν πάθαμε τίποτα και αυτό δείχνει την σημασία της σωστής αντισεισμικής πολιτικής. Η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά έχουν τον καλύτερο αντισεισμικό θωρακισμό. Το κομμάτι βέβαια του μετασεισμό δεν έχει κλείσει και θα παραμείνει ανοιχτό για πολλές εβδομάδες ακόμη. Προσωπικά θέλω να γίνει τώρα ο μεγάλος μετασεισμός που ο κόσμος είναι προετοιμασμένος»

«ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»

«Προγραμματίζω κάποια στιγμή να έρθω και στην Ξάνθη για να κάνω μια ομιλία σχετικά με την σεισμική επικινδυνότητα του νομού» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το αν υπάρχει επικινδυνότητα ενεργοποίησης ρηγμάτων στην δική μας περιοχή, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιήσει ρήγματα. Είναι πολύ μακριά. Εσείς κινδυνεύετε από άλλα ρήγματα (Β. Ανατολία, Β. Αιγαίο κλπ). Αυτά θα τα πούμε και όταν επισκεφθώ την Ξάνθη».