Με στόχο τον διαρκή εξορθολογισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επανακαθορίζει τις εξαιρέσεις από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών έναντι του Δημοσίου, με μη ληξιπρόθεσμα χρέη.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, στις περιπτώσεις οφειλών φορολογουμένου. για τις οποίες έχουν επιβληθεί κατασχέσεις εις χείρας τρίτου (πχ τράπεζες), επιστρέφονται ποσά που έχουν αποδοθεί στην ΑΑΔΕ από τους τρίτους για τις κατασχέσεις αυτές, χωρίς συμψηφισμό με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φορολογουμένου, εφόσον κατά το χρόνο της απόδοσης η οφειλή για την οποία επιβλήθηκαν οι κατασχέσεις έχει αποσβεστεί.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα οφείλει τις υπόλοιπες μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Έστω ότι για την οφειλή των 10.000 ευρώ επιβάλλονται κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών και αποδίδονται συνολικά στην ΑΑΔΕ 12.000 ευρώ από τις τράπεζες. Με τη νέα απόφαση, οι 2.000 ευρώ επιστρέφονται στον πολίτη χωρίς να συμψηφίζονται με τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Με κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ποινικές διώξεις και προγράμματα πλειστηριασμού κατάφερε πέρυσι η εφορία να εισπράξει περί τα 4,4 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που ελήφθησαν το έτος 2021 από τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα ανήλθε σε 253.083, με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (90,9%). Συγκεκριμένα, από τις 253.083 οι 230.145 αφορούν κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, 3.851 είναι οι ποινικές διώξεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 620 πλειστηριασμοί.