Άδειες «covid» και αρνήσεις αναπληρωτών δημιουργούν απίστευτο κενά σε σχολεία της Ξάνθης

Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς…
Χρ. Ιωαννίδης: «Ιδιαιτερότητες στα εργασιακά των εκπαιδευτικών – Πρέπει να δεχθούν και αυτοί που ήρθαν»
Ελ. Τάτσιου: «Έρχονται 2.5 Φιλόλογοι την Δευτέρα – Κάναμε από την αρχή όλες τις απαραίτητες ενέργειες»
Άδειες covid – 19 αλλά και αρνήσεις αναπληρωτών καθηγητών να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα, δημιούργησαν απίστευτα κενά σε αρκετά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης, όπου τμήματα της Α΄Τάξης, ξεκίνησαν την σχολική χρονιά χωρίς τα φιλολογικά μαθήματα. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στην «Θ» και από γονείς, οι οποίοι μας επισήμαναν ότι τα παιδιά τους ολοκληρώνουν μόλις ένα….τετράωρο την ημέρα με τα υπόλοιπα μαθήματα και επιστρέφουν στο σπίτι τους λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι.
Η «Θ» ως όφειλε επικοινώνησε αφενός με την Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου κ. Έλενα Τάτσιου και αφετέρου με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστο Ιωαννίδη προκειμένου να αποτυπώσει την σημερινή εικόνα των κενών στα σχολεία αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα γνωστικά ελλείμματα των μαθητών, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να ανοίξουν ούτε ένα φιλολογικό βιβλίο.
«ΕΡΧΟΝΤΑΙ 2.5 ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ– ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ –  ΚΑΝΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ»
Ειδικότερα η κ. Τάτσιου ανέφερε στην «Θ» ότι «εμείς είχαμε τρία άτομα σε ευπαθή ομάδα, τα οποία όμως είναι Φιλόλογοι. Από την αρχή είχαμε κάνει το πρόγραμμά μας με αυτούς και μέσα σε μια εβδομάδα δόθηκε η ευχέρεια από το υπουργείο, να πάρουν άδεια τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οπότε ξαναφτιάξαμε το πρόγραμμα και αφήσαμε φιλολογικά μαθήματα έξω…Από την διεύθυνση και από το υπουργείο μας είπαν ότι θα δοθούν οι τρίμηνες συμβάσεις στους αναπληρωτές. Είμαστε σε καθημερινή επαφή και σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) το πρωί, μας είπαν ότι θα μας στείλουν 2.5 φιλολόγους (εμείς θέλουμε 53 ώρες, οπότε για αυτές χρειάζονται δύο φιλόλογοι και…μισός, πράγμα που σημαίνει τρίτος φιλόλογος θα καλύψει και άλλο σχολείο). Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί και η διαδικτυακή ενημέρωση των γονέων για όλα όσα έχουν σχέση με την σχολική μας μονάδα. Μέσα σε αυτά βέβαια ήταν και το θέμα των φιλολογικών μαθημάτων της Α΄Γυμνασίου (κάποιων τμημάτων και όχι όλων). Έχουμε δώσει τα κενά εδώ και πάρα πολύ καιρό και κάθε μέρα πιέζουμε, γιατί τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε είναι αρκετά. Περιμένουμε λοιπόν τους αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης από το υπουργείο που μας είπαν ότι θα έρθουν από Δευτέρα – Τρίτη. Έχουμε κάνει άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καλυφθούν τα κενά των ευπαθών ομάδων. Σε όλα σχεδόν τα σχολεία υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δεν μπορούσαμε να τους θέσουμε σε κίνδυνο, τόσο εμείς όσο και το υπουργείο, οπότε δόθηκαν άδειες εκπαιδευτικών που έτυχε να είναι φιλόλογοι».
«ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ»
Από την πλευρά του ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε στην «Θ» ότι «την προηγούμενη Τρίτη είχαν έρθει όλα τα κενά που είχαμε ζητήσει. Είχαμε «γεμίσει» ως περιοχή, αλλά υπάρχει και η προϋπόθεση ότι αυτός που διορίζεται, πρέπει να δεχθεί κιόλας. Από αυτούς, οι οκτώ δεν δέχθηκαν (οι οποίοι βγαίνουν από την λίστα για δυο χρόνια. Υπάρχει μια ποινή για αυτό). Την ερχόμενη Δευτέρα, θα ζητήσουμε από τα σχολεία τα κενά που έχουν. Προφανώς θα μας καταδείξουν αυτά τα 8 κενά, θα τα δηλώσουμε και από την ώρα που θα τα δηλώσουμε, εντός πέντε ημερών, το υπουργείο ανταποκρίνεται και τους στέλνει. Υπάρχει μια διαδικασία γραφειοκρατίας και εδώ θέλουμε την υπομονή. Επίσης σήμερα (σ.σ.  την Παρασκευή)-  γιατί εμείς είχαμε και 17 εκπαιδευτικούς σε ευπαθείς ομάδες, ήρθαν όλοι (σ.σ οι αναπληρωτές εκπαιδευτικών τριμήνου για τις ευπαθείς ομάδες).
Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να είναι μέσα στην τάξη λόγω covid. Από αυτούς τους 17 όμως δεν ξέρω πόσοι θα πούνε «ναι». Προφανώς το 2ο Γυμνάσιο θα γεμίσει με αυτούς, διότι από ότι κατάλαβα έχει φιλολόγους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κάποιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δηλαδή, που βγαίνουν με τον νόμο από την διαδικασία να διδάξουν λόγω του κινδύνου για την υγεία τους και κάποιοι είναι αναπληρωτές που αρνούνται. Σήμερα Παρασκευή, είδαμε τα ονόματα όλων και περιμένουμε από αυτούς να δεχθούν όλοι. Υπάρχει όμως η περίπτωση να μην δεχθούν κάποιοι από αυτούς. Αυτό δεν μπορούμε να το προκαταβάλλουμε εμείς. Δεν το γνωρίζουμε. Ούτε το υπουργείο το γνωρίζει, διότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να δηλώσουν και να δουλέψουν αλλά έχουν και το δικαίωμα της άρνησης. Όλα αυτά είναι παράμετροι που μας δυσκολεύουν πολύ στην λειτουργία».
«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΩΝ ΕΚΠΙΑΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΠΛΗΡΗΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ»
«Μέχρι τώρα, πήραμε 200 αναπληρωτές, σε μια διεύθυνση που το σύνολο των εργαζομένων είναι περίπου 850. Καταλαβαίνετε πως είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που έχουν έρθει. Γενικά χρειάζεται λίγη υπομονή, καθώς απο αυτά που έχω αντιληφθεί, τέτοια χρονική στιγμή για την διεύθυνση, έχουμε πρώτη φορά τόσο λίγα κενά. Απλώς, ο κάθε γονέας είναι ανυπόμονος – και είναι λογικό – για να μην έχει κενά το παιδί του. Ο φιλόλογος είναι αυτός που έχει τις περισσότερες ώρες. Όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα γενικά στα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Είδατε ότι οι ευπαθείς ομάδες στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, κάνουν backoffice και προσφέρουν άλλες υπηρεσίες. Σε εμάς αυτοί οι άνθρωποι -ήδη εδώ και 1.5 εβδομάδα – επειδή έχουμε και παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, κάνουν διαδικτυακά μαθήματα. Χρησιμοποιούνται δηλαδή. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν κάνει κάτι. Το κακό είναι ότι αυτό το «δια ζώσης» έχει μια διαδικασία. Οι οκτώ αρνήσεις είναι αρκετές και εκεί δημιουργήθηκε αυτό το κενό σε αυτό το σχολείο» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ελπίζω να δεχθούν όλοι γιατί αν δεχθούν όλοι (σ.σ. οι 17 αναπληρωτές εκπαιδευτικών τριμήνου για τις ευπαθείς ομάδες) σίγουρα θα πάνε απευθείας σε αυτό το γυμνάσιο και θα καλυφθεί αυτό το κενό. Θεωρώ ότι θα δεχθούν και άρα το σχολείο την Δευτέρα θα είναι πλήρες. Η υποχρέωση του υπουργείου είναι να τους πάρει όλους και το έκανε».
«ΣΕ ΕΠΑΛ, ΑΛΛΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΑ ΚΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΚΤΩ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ»
Κλείνοντας αναφορικά με τα γενικότερα κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκαν από τους 8 αναπληρωτές που αρνήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα,  κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι «στο 2ο Γυμνάσιο είναι ευπαθείς οι ομάδες. Αυτοί που δεν δέχθηκαν είναι από άλλα σχολεία, δηλαδή από ΕΠΑΛ και από άλλα γυμνάσια. Επίσης εντοπίζονται και στην περιφέρεια. Για παράδειγμα η ορεινή περιοχή είναι μερικές φορές αποτρεπτική για συναδέλφους από άλλους νομούς. Φοβούνται ενδεχομένως τον δρόμο, την απόσταση κλπ».