Μετά την κατακραυγή από την υπερσυγκέντρωση αδέσποτων…
Ιππ. Καμαρίδης: «Ο δήμος Ξάνθης έχει την θέληση να εφαρμόσει το νόμο;»
Λ. Τζεμπραϊλίδου: «Θα είναι καλύτερα από την σημερινή κατάσταση»
Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ουσιαστικά γιγαντώθηκε με την εφαρμογή του σχετικού νόμου πριν από μόλις μερικά χρόνια, φέρνοντας πολλές φορές ολόκληρες κοινωνίες, ειδικά της επαρχίας, στα όριά τους με την υπερσυγκέντρωση αδέσποτων ζώων μέσα σε αστικούς και ημιαστικούς οικισμούς.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της είχε υποσχεθεί να κάνει σχετική παρέμβαση η οποία υλοποιήθηκε αρχικά με εκπρόθεσμη κατάθεση τροπολογίας την περασμένη Τρίτη για να ψηφιστεί χτες το πρωί από την Ολομέλεια του σώματος. Τελικά, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία για τη δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης» αδέσποτων ζώων, όπως τα χαρακτήρισαν οι επικριτές της από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Όπως όμως ανακοινώθηκε θα την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο.
Το θέμα όμως τελικά είναι κατά πόσο αυτή η «σκληρή» φιλοζωική «γραμμή» του «όλα ή τίποτε» μπορεί να γίνει αποδεκτή από μία κοινωνία που ήδη βρίσκεται στα όρια των αντοχών της από χίλιες δυο διαφορετικές πλευρές, από τα οικονομικά μέχρι τα εθνικά ζητήματα;
Ήδη τα περιστατικά δολοφονίας αδέσποτων με τις λεγόμενες «φόλες» έχουν αυξηθεί δραματικά αφού οι κάθε λογής διαταραγμένες προσωπικότητες που κρύβονται πίσω από τέτοιες πράξεις βρίσκουν το τέλειο άλλοθι πίσω από την γενική κατακραυγή του κόσμου για το απαράδεκτο της κατάστασης που επικρατεί με τα αδέσποτα, κάνοντας ακόμη επιτακτικότερη μία περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα αυτό.
Όσον αφορά την περιοχή μας η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Αδέσποτοι Φίλοι’, κα Λουλουδιά Τζεμπραϊλίδου, τονίζει ότι: «Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα το να υπάρχουν χώροι στους οποίους θα συγκεντρώνονται τα αδέσποτα και θα φυλάσσονται μέχρι να υιοθετηθούν, ενώ παράλληλα τους παρέχεται φροντίδα, τροφή και υγειονομική περίθαλψη ίσως ν’ αποτελεί και την μοναδική λύση για την σωτηρία τους, φτάνει βέβαια αυτή η προσέγγιση να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί με προσοχή, συνέπεια και σοβαρότητα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή» στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης τονίζει ότι: «Είμαστε σύμφωνοι με την προσέγγιση του νέου νόμου, όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεδομένου ότι κατά 90% περίπου αποτελείται από τις προτάσεις που έχουμε κι εμείς καταθέσει. Το θέμα είναι όμως τελικά κατά πόσο ο δήμος Ξάνθης είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει έναν τέτοιο νόμο την στιγμή που ονειρεύεται “παλάτια” κόστους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να φιλοξενούν 40 αδέσποτα όλο κι όλο…»
Λ. ΤΖΕΜΠΡΑΪΛΙΔΟΥ: «ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
Αναλυτικότερα η κα Τζεμπραϊλίδου τόνισε ότι: «Όταν ένα σύμπαν ολόκληρο ωρύεται για να μαζευτούν τα αδέσποτα σκυλιά, στις περισσότερες περιπτώσεις, κι από την άλλη ο νόμος το απαγορεύει τελικά η μόνη πρακτική λύση που μένει είναι να θανατωθούν τα σκυλιά… Εγώ νομίζω ότι μία τέτοια πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί μία μικρή ανακούφιση για ανθρώπους και ζώα φτάνει να γίνει σωστά κι όχι μαζεύοντας τα ζώα σα να είναι παράσιτα και πετώντας τα σε ένα χωράφι περιφραγμένο στο έλεος του Θεού. Τόσο οι φιλόζωοι όσο και κάθε πολίτης θα πρέπει να έχουν επίγνωση του τι θέλει να γίνει και του τι πρόκειται να γίνει. Για την πόλη μας, επειδή είναι μία πόλη με πολύ καλούς ανθρώπους, θεωρώ ότι θα γίνει τελικά κάτι πολύ προσεγμένο, όχι απαραίτητα από την σημερινή αλλά από όποια δημοτική αρχή κληθεί να εφαρμόσει έναν τέτοιο νόμο. Ελπίζω ότι δεν θα είναι κάτι κακό για την δική μας πόλη, κάτι που ίσως να μην ισχύσει σε άλλες πόλεις δυστυχώς… Όσο για τα όσα υποστηρίζουν κάποιες οργανώσεις ότι έτσι καταδικάζονται σε θάνατο τα αδέσποτα έχω να πω ότι και με την τωρινή κατάσταση τα αδέσποτα είναι καταδικασμένα και το βλέπουμε αυτό κάθε μέρα γιατί παρά τις προβλέψεις του ισχύοντος σήμερα νόμου δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος, δεν υπάρχει καμία προστασία ούτε για τα ίδια τα αδέσποτα αλλά ούτε και για τους ανθρώπους… Έτσι ο κόσμος οργίστηκε και δεν αντέχει πλέον. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παράθυρο ανακούφισης για όλους, φτάνει όπως είπα η εφαρμογή τέτοιων λύσεων να γίνει με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον».
ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ: «Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ;»
Από την δική του πλευρά ο κ. Καμαρίδης υπογράμμισε πως: «Επειδή η νέα αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης κατά 90% αυτό που εμείς πριν δύο χρόνια παρουσιάσαμε στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, είμαστε υπέρ της πρότασης για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα και για να μπορέσουν να δημιουργηθούν χώροι με δημοτική ευθύνη όπου οποιοσδήποτε θέλει να μπορεί να πάει να δει και να υιοθετήσει οποιοδήποτε αδέσποτο θέλει. Βέβαια αυτά όλα στο πλαίσιο της σωστής διαχείρισης με την έννοια της στείρωσης και του τσιπαρίσματος ώστε να αποφύγουμε ο κάθε “φιλόζωος” που βαριέται το ζωάκι που πήρε να το αφήνει στον δρόμο».
Όσον αφορά το κατά πόσο είναι σε θέση ο δήμος Ξάνθης να ακολουθήσει τις διαδικασίες αυτές σε περίπτωση τελικά που ψηφιστούν οι αλλαγές αυτές στο νόμο ο κ. Καμαρίδης τόνισε ότι: «Ο δήμος είναι σε θέση αλλά το θέμα είναι αν θέλει. Επειδή στο δήμο ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα των αδέσποτων, κι αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των δημοτών που μετά από δάγκωμα σκύλου κατέληξαν στο νοσοκομείο, φτάσαμε στο σημείο πρώην αρμόδιος αντιδήμαρχος να προτρέπει τους πολίτες όταν συναντούν αδέσποτα να μην τους… μιλούν και να προχωρούν αμέριμνοι! Επίσης όταν το νοσοκομείο μας ενημερώνει ότι μέσα σε τρία χρόνια είχαμε 1.000 περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων σε ανθρώπους φαίνεται ότι σαν δήμος δεν κάναμε τίποτε απολύτως. Καιρός είναι να υποχρεωθούν οι τοπικές αρχές από το νόμο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αντί να σκέφτονται πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα ξοδέψουν για να κάνουν κυνοκομεία για 40 σκυλιά….»