
Ενώ πληθαίνουν τα συμβάντα με καταστροφές και… νεκρούς
Δημ. Στογιαννίδης: «Χωρίς μέτρα στα λεβητοστάσια οι 9 στις 10 οικοδομές»
Ολοένα και πληθαίνουν οι φωτιές σε σπίτια αλλά και αυτοκίνητα, που καταστρέφουν περιουσίες, ενώ κατά περίπτωση, χάνονται ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Πως μπορεί όμως να προλάβει κάποιος μια φωτιά σε σπίτι – διαμέρισμα – κατάστημα; Τι μέτρα οφείλει να λαμβάνει; Πόσο ενημερωμένοι είναι οι συμπολίτες μας για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και κυρίως την πρόληψή της; Η «Θ» επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Στογιαννίδη, ιδιοκτήτη της εταιρείας «Πυροσβεστικά Θράκης», ο οποίος μας ενημέρωσε για τα προληπτικά μέτρα που κρίνονται πλέον απαραίτητα για κάθε σπιτικό αλλά και για κάθε όχημα.


«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ. ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Στογιαννίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «ο κόσμος δεν είναι καθόλου ενημερωμένος. Δεν ενδιαφέρεται και δεν προλαμβάνει. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες σπίτια παίρνουν φωτιά και οι ιδιοκτήτες έρχονται, τους ενημερώνουμε και μόλις περάσει λίγο ο χρόνος ξεχνούν το «κακό» και δεν κάνουν τίποτα. Δυστυχώς ο Έλληνας δεν προλαμβάνει, δεν μαθαίνει και δεν ενδιαφέρεται να ενημερωθεί. Σίγουρα, χρειάζονται κάποια μέτρα προστασίας που είναι και οικονομικά και μπορεί να τα έχει κάποιος σπίτι του. Για παράδειγμα, κάθε οικοδομή έχει μια εστία κινδύνου που είναι το λεβητοστάσιο. Εννιά στις δέκα οικοδομές δεν έχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που οφείλουν να έχουν στο λεβητοστάσιο. Πέραν δηλαδή του αυτόματου πυροσβεστήρα που πρέπει να σβήσει την φωτιά σε περίπτωση αστοχίας του λέβητα, πρέπει να έχει πυράντοχη πόρτα για να μην επεκταθεί η φωτιά και ένα σύστημα ειδοποίησης (που είναι το σύστημα πυρανίχνευσης). Αυτό βέβαια είναι ένα κενό στην νομοθεσία. Οι πολυκατοικίες (δεν ξέρω για ποιο λόγο) εξαιρούνται από την νομοθεσία και καμία πολυκατοικία δεν βγάζει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, ενώ είναι ένας χώρος όπου ζει τόσος κόσμος. Δεν ξέρω γιατί δεν έχει προβλεφθεί όταν παραδίδει ο εργολάβος την οικοδομή να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τα οποία προβλέπονται από την νομοθεσία μεν, αλλά η πυροσβεστική θα ψάξει να δει αν υπάρχουν ή όχι, μόνον αν εκδηλωθεί φωτιά.
Επίσης κάθε σπίτι οφείλει να έχει τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα γενικής χρήσης για να αντιμετωπίσει την φωτιά στο ξεκίνημά της. Η φωτιά στα πρώτα δευτερόλεπτα σβήνει πολύ εύκολα, ακόμη και με ένα ποτήρι νερό, αν δεν υπάρχει ρεύμα δίπλα. Αλλά αν περάσουν κάποια λεπτά, την σβήνει μόνο η πυροσβεστική πλέον και αφού θα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη ζημιά και στο διαμέρισμα και σε όλο το κτίριο. Για τα οχήματα, υπάρχει μια συγκεκριμένη νομοθεσία που λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης συγκεκριμένης κατασβεστικής ικανότητας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και αυτόματα συστήματα που μπορούν να προστεθούν στην μηχανή του αυτοκινήτου και να κάνουν άμεση κατάσβεση χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι εμείς. Αυτό δεν επιβάλλεται από την νομοθεσία. Είναι κάτι πρόσθετο».


«ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Αναφορικά με την συντήρηση των πυροσβεστήρων και την συχνότητα αυτής, ο ίδιος τονίζει ότι «αυτό προβλέπεται επίσης από την νομοθεσία. Κάθε σύστημα πυρασφάλειας, χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Αν μιλάμε μόνον για πυροσβεστήρα, κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να γίνεται συντήρηση (αναγόμωση). Και πλέον οι βιομηχανίες, οι επιχειρήσεις κλπ, που τους επιβάλλει ο νόμος να έχουν πυροσβεστήρες, αν δεν τους αναγομώσουν στην ημερομηνία που πρέπει, υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα από την πυροσβεστική. Γιατί πέρα από την ασφάλεια του κτιρίου, είναι και η ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης είναι και κάτι που το επιβάλλουν και όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες. Για να υπάρξει αποζημίωση, πρέπει να συντηρούνται τα πυροσβεστικά μέσα. Είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν υπάρχει πυροσβεστικό μέσο – πουθενά στον κόσμο – που να μην χρειάζεται συντήρηση. Επιβάλλεται και από τον νόμο αλλά και από την συνείδηση του καθενός».
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν είναι σημαντική και η θέση στην οποία τοποθετούμε έναν πυροσβεστήρα μέσα σε ένα σπίτι, ο κ. Στογιαννίδης, απαντά ως εξής:
«Φυσικά! Δεν πρέπει να είναι κρυμμένος και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε την θέση του. Επίσης πρέπει να είναι σε μια θέση που να υπάρχει η ευχέρεια να τον πάρουμε και να τον χρησιμοποιήσουμε. Εγώ, για παράδειγμα, έχω δυο πυροσβεστήρες, γιατί ξέρω ότι ο ένας μπορεί να έχει κάποια αστοχία. Ή αν ξεχάσω να τον αναγομώσω, να ξέρω ότι υπάρχει ένας δεύτερος. Συνήθως, αυτοί πρέπει να είναι και σε διαφορετικές θέσεις γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί κάποιος να προσεγγίσει τον έναν από τους δυο αν ξεκινήσει μια φωτιά. Επίσης, μαζί με τον πυροσβεστήρα μπορούμε να έχουμε μια πυράντοχη κουβέρτα ή και κάποια άλλα πολύ απλά συστήματα, όπως κάποια λουλούδια (τουλίπες) που έχουν ειδικό υγρό και μπορούμε να τα εναποθέσουμε μέσα σε ένα τηγάνι (για παράδειγμα) που έχει πάρει φωτιά. Γιατί η φωτιά από το λάδι, είναι η χειρότερη. Οι τουλίπες έχουν ένα μακρύ κοτσάνι, τις βάζεις μέσα στο λάδι, κάνουν μια αντίδραση και σβήνουν την φωτιά. Αυτό το μέσο σβήνει πολύ εύκολα την φωτιά, αρκεί να το χρησιμοποιήσεις γρήγορα».
«Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ»
Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «όλοι σταυροκοπιόμαστε και λέμε «να μην γίνει κάτι» όταν αναφερόμαστε σε μια φωτιά, αλλά αν είσαι προετοιμασμένος, δεν θα το αφήσεις να γίνει».