Αδυνατεί η Ξάνθη να στηρίξει καταναλωτικά κινήματα

Έβαλε… «λουκέτο» το παντοπωλείο του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «ΜΑΖΙ»

Παν. Φιλιππίδης: «Δεν καταφέραμε να «εκπαιδεύσουμε» ούτε τους καταναλωτές ούτε τους παραγωγούς»

 

Κατέβασε τα «ρολά» του ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «ΜΑΖΙ» στο τέλος του περασμένου μήνα, καθώς δεν κατάφερε όχι μόνο να «ορθοποδήσει» (ενώ ξεκίνησε δυναμικά) αλλά παρουσίασε και ζημία περίπου 10.000€.

Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, να αποφασισθεί κατά την τελευταία γενική συνέλευση το «λουκέτο», μιας και ούτε τον αναμενόμενο αριθμό μελών συγκέντρωσε, ούτε την «απήχηση» που θα μπορούσε να έχει.

Και όλα αυτά την στιγμή που επί τρία χρόνια στην Ξάνθη, δεν υπάρχει ούτε Ένωση Καταναλωτών. Γεγονός από το οποίο ανακύπτει το συμπέρασμα ότι η Ξάνθη, αδυνατεί να «στηρίξει» και να «υποστηρίξει» τα καταναλωτικά κινήματα.

DSC06118-web

«ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ…»

Ειδικότερα, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «ΜΑΖΙ» κ. Παναγιώτης Φιλιππίδης, «αποφασίσαμε στην τελευταία Γενική Συνέλευση να κλείσουμε το παντοπωλείο που είχαμε ανοίξει γιατί δεν βγαίναμε στα έξοδα και δεν μπορούσαμε να τα καλύψουμε, με αποτέλεσμα να αρχίσει να δημιουργείται κάποιο χρέος το οποίο έπρεπε να σταματήσουμε πριν ξεφύγει. Οπότε είμαστε στην φάση να κλείσουμε και τα λογιστικά και να πάρουμε τα πράγματα ξανά από την αρχή. Αυτή η αρχή αφορά το να κάνουμε δραστηριότητες, να εγγράψουμε νέα μέλη, να οργανωθεί καλύτερα η κίνηση αυτή, που ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό. Δυστυχώς πρακτικά πράγματα, όπως το να είμαστε περισσότερα μέλη, να έχουμε μεγαλύτερο κεφάλαιο όταν ξεκινήσαμε, να το διαφημίσουμε περισσότερο κ.α,  δεν τα είχαμε λάβει υπόψιν και βγήκαν…μπροστά μας και έτσι τέλη του μηνός έκλεισε το μαγαζί, γιατί έπρεπε να απολύσουμε και την υπάλληλο».

DSC06122-web

«ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΕΟΣ…»

«Είχαμε 120 περίπου μέλη. Οι μισοί απλώς είχαν δώσει τον οβολό τους αλλά δεν ασχολήθηκαν ποτέ. Από τους υπόλοιπους κάποιοι ασχολήθηκαν, αλλά δεν έρχονταν όλοι να ψωνίσουν και να στηρίξουν το παντοπωλείο και έτσι δεν προχώρησε το εγχείρημα. Εμείς θέλαμε να είχαμε περισσότερα μέλη για να υπάρχουν και οι…εκατό που θα ασχοληθούν. Και όσοι έτρεχαν, κουράζονταν και όταν έβλεπαν ότι δεν προχωράει, αποτραβήχτηκαν και έτσι είπαμε να οργανωθούμε από την αρχή, τουλάχιστον για να μην δημιουργούμε χρέη» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «σκέψεις υπάρχουν για την νέα αρχή, αλλά πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε με τα λογιστικά μας. Τι χρέος έχουμε, πως θα αποπληρωθεί κλπ. το χρέος ανέρχεται περίπου στις 10.000€. Αναφορικά με τα προϊόντα, δεν είχαμε και πολύ εμπόρευμα. Κάποιοι τα πήραν πίσω, αλλά σε κάποιους τους χρωστούμε. Θα δούμε βέβαια τι θα δείξει συνολικά η εκκαθάριση».

DSC06117-web

«ΛΑΘΟΣ TIMING – ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ… ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ»

Αναφορικά με το «τις πταίει» για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη και το «λουκέτο» του παντοπωλείου του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «ΜΑΖΙ» ο κ. Φιλιππίδης σημειώνει ότι «πολλές φορές χάσαμε το timing. Όταν δηλαδή υπήρχε ενθουσιασμός, κίνηση και κόσμος, συνέβησαν κάποια πράγματα οπότε και μείναμε πίσω. Ζητήσαμε από τον Δήμο Ξάνθης ένα σπιτάκι στην πλατεία, δεν μας το έδωσε, μετά έγιναν οι εκλογές του 2015, οπότε πήγαμε πίσω και φτάσαμε στο τέλος του χρόνου για να κινηθούμε. Και άλλες φορές χάσαμε το timing και ενώ λέγαμε ότι θα κάνουμε κάτι και το προγραμματίζαμε, γίνονταν κάτι άλλο, καθυστερούσε, δεν γινόταν στην ώρα του και κατ΄επέκταση δεν είχαμε και την ανταπόκριση που θα έπρεπε να έχουμε. Η δουλειά μας ήταν να «εκπαιδεύσουμε» και τους καταναλωτές και τους παραγωγούς αλλά τελικά δεν καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε ούτε τους μεν ούτε τους δε. Κάναμε κάτι αποσπασματικά και όχι ολοκληρωμένα. Από την άλλη και εμείς δεν το προβάλαμε καλά. Για αυτό είπαμε ότι πρέπει να οργανώσουμε από την αρχή τα βήματα. Γιατί μαζευόμαστε, συζητάμε και αποφασίζουμε δημοκρατικά αλλά υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι οικονομικό που πρέπει να «τρέξει» με όρους αγοράς από ένα σημείο και έπειτα. Ανοίγεις δηλαδή ένα μαγαζί και πρέπει να διεκδικήσεις πελατεία, να το προβάλλεις, να κάνεις πράγματα που πρέπει να «τραβήξουν» τον πελάτη και τα μέλη σου. Βέβαια από την άλλη υπήρχε πολύς κόσμος θετικός, αλλά δεν προσήλθε οικειοθελώς. Πρέπει να κυνηγάς τον κάθε έναν».