Χ. Ούτση: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα προβλεπόμενα από τις συνθήκες»
Όλο περισσότεροι Τούρκοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Υπηρεσία Ασύλου καταγράφει αλματώδη άνοδο των Τούρκων αιτούντων άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ενδεικτικό ότι το 2015 μόλις 43 Τούρκοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, το 2016 έφτασαν τους 189 και το 2017 ο αριθμός του εκτοξεύθηκε στους 1.827. Από την άλλη πλευρά και πηγές του Λιμενικού Σώματος επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Ας σημειωθεί ότι πολλοί Τούρκοι συνέχισαν το ταξίδι τους από την Ελλάδα σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Ο αριθμός των τούρκων προσφύγων που κατέφυγαν πέρυσι στη χώρας μας, μετά τις μαζικές διώξεις που ξεκίνησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 1.827 που καταγράφηκαν. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γνωρίζει ότι υπάρχει άγνωστος αριθμός Τούρκων που δεν έχουν καταγραφεί διότι αναζητούν τρόπο να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη. Αλλά ακόμη και χωρίς τους μη καταγεγραμμένους, η αύξηση των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία είναι εντυπωσιακή.
Οι Τούρκοι αυτοί είναι κυρίως είτε Κούρδοι που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς ως «τρομοκράτες» (με πολύ διευρυμένη την έννοια του τρομοκράτη) είτε άλλοι πολίτες που διώκονται με την «κατηγορία» ότι ανήκουν στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη που τα έχει «σπάσει» με τον Ερντογάν και που η άρνηση των Αμερικανών να τον εκδώσουν στην Τουρκία έχει προκαλέσει πρόβλημα στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον. Οι υποθέσεις τους πάντως δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών – «πραξικοπηματιών» κατά τον Ερντογάν των οποίων την έκδοση ζητεί επιμόνως η Άγκυρα από την Αθήνα.
Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα Χρύσα Ούτση, τόνισε ότι: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επιφυλακτικοί στον χειρισμό του ζητήματος αυτού και να παραμείνουμε στα όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Με τον τουρκικό λαό όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι αλλά αντίθετα μας συνδέουν πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Τουρκία βρίσκεται η Πόλη, το Πατριαρχείο, η Σμύρνη, η Καππαδοκία, ο Πόντος κλπ. Από την στιγμή πάντως που στην Τουρκία υπάρχουν διώξεις είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει μία τέτοια κίνηση από τους πολίτες της που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι με πρώτο τους προορισμό όπως είναι φυσικό την γειτονική Ελλάδα. Σημαντικό πάντως είναι να δούμε και την θέση της μειονότητας σε αυτές τις εξελίξεις αφού φαίνεται πως οι συμπεριφορές του καθεστώτος Ερντογάν την έχουν κυριολεκτικά “παγώσει”…»
Χ. ΟΥΤΣΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ»
Αναλυτικότερα η κα Ούτση τόνισε πως: «Από την στιγμή που στην Τουρκία υπάρχουν διώξεις ανθρώπων με την κατηγορία ότι είναι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι στις φυλακές κόσμος που στοχοποιήθηκε από τον Ερντογάν και από την στιγμή που φοβούνται αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν νόμιμα από την Τουρκία είναι λογικό να χρησιμοποιούν όποιον τρόπο κι όποιο μέσο μπορούν να βρουν διαθέσιμο για να ξεφύγουν. Ανησυχία φυσικά και υπάρχει λοιπόν και πρώτα από όλα για την ίδια την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία η οποία μάλιστα αντί να εκτονώνεται κλιμακώνεται… Έτσι καταλήγουμε στο σημείο οι γείτονές μας να ζητούν αρχικά άσυλο στην χώρα μας. Γιατί για τους περισσότερους από αυτούς η χώρας μας δεν είναι ο τελικός τους προορισμός. Άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις τα θύματα διώξεων προσπαθούν συνήθως να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από εκεί που διώκονται. Σε σχέση λοιπόν με το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων ου καταφεύγουν στην Ελλάδα από την Τουρκία έχει αυξηθεί αν και όχι στον βαθμό που έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας. Είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και για να γίνει αυτό χρειάζεται έλεγχος, όχι καλοπιστία αλλά προσεκτική διαχείριση στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών που διέπουν τέτοιες καταστάσεις».
Ερωτηθείσα για το κατά πόσο φοβάται ακόμη μεγαλύτερη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας της παροχής ασύλου από την Ελλάδα σε αυτούς τους Τούρκους πολίτες η κα Ούτση τονίζει πως: «Αυτός που οξύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η Τουρκία όταν προπαγανδίζει παντού ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκράτες και πραξικοπηματίες. Όμως η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και αυτό που κάνει είναι απλά να τηρεί τους κανόνες. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».
Όσον αφορά το κατά πόσον όλα αυτά έχουν επηρεάσει την μειονότητα της Θράκης και ειδικότερα κατά πόσο την έχουν «παγώσει» απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ίδια σημειώνει: «Πρώτα από όλα είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους τους Έλληνες, χριστιανούς και μουσουλμάνους, διότι είμαστε συνδεδεμένοι με την Τουρκία και μάλιστα βαθιά. Στην Τουρκία βλέπετε υπάρχει η Πόλη, το Πατριαρχείο, η Σμύρνη, η Καππαδοκία, ο Πόντος… Δυστυχώς πλέον ακόμη και η Πόλη δεν είναι πλέον αυτή που ξέραμε μέχρι πριν μερικά χρόνια… Από την πλευρά τους οι μουσουλμάνοι της μειονότητας φοβούνται πλέον έντονα την στοχοποίηση από το καθεστώς Ερντογάν. Το θέμα δε με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς “πάγωσε” τις καρδιές στην μειονότητα όσο “πάγωσε” και τα σύνορα των δύο χωρών… Όσοι αυτοχαρακτηρίζονται ως τουρκογενείς πλέον φοβούνται έντονα μήπως χαρακτηριστούν “γκιουλενικοί” και διωχθούν ακόμη και κατά την διάρκεια μιας απλής επίσκεψής τους στην Τουρκία… Ως ελληνισμός δεν έχουμε μίσος προς την Τουρκία. Είμαστε συνδεδεμένοι μαζί της κι αυτό που μας κάνει να εναντιωνόμαστε είναι οι συμπεριφορές της ηγεσίας της κι όχι ο λαός της. Γενικά είναι στενάχωρο όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση…»