Με αφορμή το περιστατικό των δυο μουσουλμάνων που κατηγορούνται για κατασκοπεία
«Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί ακριβώς – Ακραία κίνηση η αναστολή λειτουργίας των προξενείων», συμπληρώνει ο ίδιος
Σε εγρήγορση παραμένουν οι ειδικές υπηρεσίες σε Ρόδο και Καστελόριζο, με αφορμή την αποκάλυψη των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας αναπτύσσοντας την ανάλογη δραστηριότητα στα δύο παραπάνω νησιά.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει το εύρος της κατασκοπευτικής δράσης των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι κατάγονται από την Κομοτηνή.
Στο μικροσκόπιο έχει μπει το τελευταίο διάστημα το «περιβάλλον» του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ενός εκ των δύο συλληφθέντων, ο οποίος φέρεται να λάμβανε πληροφορίες για στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας από τον δεύτερο κατηγορούμενο που εργαζόταν ως μάγειρας σε πλοίο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο.
Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ελληνικές αρχές είναι εάν υπήρχαν και άλλα άτομα που μπορεί να είχαν στρατολογηθεί από τον γραμματέα του προξενείου ή άλλα πρόσωπα «τουρκικής επιρροής» αλλά και ποιος μπορεί να ήταν ο ρόλος τους την περίοδο του καλοκαιριού, όταν η ένταση με επίκεντρο το Καστελόριζο είχε κορυφωθεί.
Η ΕΛ.ΑΣ. είχε πληροφορίες ότι ο γραμματέας του προξενείου είχε προσεγγίσει τον 56χρονο μάγειρα τον Αύγουστο, γνωρίζοντας ότι λόγω της δουλειά του έχει «θέαση» σε πολεμικά πλοία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αυτό φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ο υπάλληλος του προξενείου, ο οποίος περιγράφεται ως ένα άτομο έξυπνο και με πειθώ.
Για τη «σημασία» και τις επιπτώσεις όλων των παραπάνω, μίλησε στην «Θ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Άγγελος Συρίγος.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Ειδικότερα ο κ. Συρίγος ανέφερε αποκλειστικά στην «Θ» ότι:
Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Έχουμε κάποιες πληροφορίες που δόθηκαν από την Αστυνομία, αλλά φαίνεται ότι ο Ανακριτής και ο Εισαγγελέας είχαν διαφορετική άποψη, διότι δεν κρατήθηκαν. Άρα πιθανόν να μην υπήρχαν επαρκή στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι «δεν κρατήθηκαν».
ΕΠΙ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ – ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αναφορικά με την παρουσία του Προξενείου στην Ρόδο, ο ίδιος επισήμανε ότι:
Προξενείο στην Ρόδο, υπάρχει διότι υπήρχε επί ιταλικής κατοχής. Όταν οι Ιταλοί είχαν τα Δωδεκάνησα υπήρχε προξενείο στην Ρόδο. Τελείωσε η ιταλική κατοχή, πέρασαν στην Ελλάδα, αλλά το προξενείο παρέμεινε. Υποτίθεται οτι είναι εκεί για να διευκολύνει τους Τούρκους υπηκόους που έρχονται στην Ελλάδα.
«ΑΚΡΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ» Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ
Σχολιάζοντας την πρόταση της «Ελληνικής Λύσης» για την αναστολή λειτουργίας των προξενείων σε Ρόδο και Κομοτηνή, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι:
Αυτές είναι ακραίες κινήσεις. Θα γίνει αυτό, ακολούθως θα πει ο άλλος «κλείνω το προξενείο στην Θράκη» (στην Κομοτηνή), θα πουν οι Τούρκοι «κλείνει το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη», θα πούμε εμείς «κλείνουμε το προξενείο στην Θεσσαλονική» κ.ο.κ. Μπαίνεις δηλαδή σε μια διαδικασία αντιπαραθέσεως, χωρίς απαραιτήτως να έχει αντίκρισμα αυτό.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ – ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΞΕΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ, ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ
Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, με αφορμή αυτήν την υπόθεση, ο ίδιος τόνισε ότι:
Χρειάζεται προσοχή. Είναι νωρίς ακόμη (σ.σ. για την διαλεύκανση της υπόθεσης). Εάν υπάρξει κάποιο στοιχείο που αποδεικνύει την συμμετοχή ξένων διπλωματών, εννοείται ότι τους απελαύνεις επί τόπου.