Αγγ. Συρίγος: «Γιατί τόση βιασύνη για την κύρωση της συμφωνίας;»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου μιλά στην «Θ»

 «Δώστε μας το Σχέδιο Συντάγματος των Σκοπίων για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» σημειώνει με έμφαση ο ίδιος

 

Τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αφού πρωτίστως αυτή υπερψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με 153 «ΝΑΙ».

Μια συμφωνία για την οποία μίλησε στην «Θ» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος, εξηγώντας αφενός τι σημαίνει η συμφωνία για το μέλλον της χώρας και τι πρέπει να γίνει από εδώ και έπειτα, πριν ακόμη από την ολοκλήρωση της κυρώσεως και του πρωτοκόλλου εντάξεως της Βόρειας Μακεδονίας (πλέον) στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα αναφερόμενος σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ αναφορικά με το αν η «Συμφωνία των Πρεσπών» ανοίγει και άλλες ορέξεις (σ.σ. Θράκη) σημειώνει ότι, ευτυχώς, το ένα είναι άσχετο από το άλλο.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφορικά με πιθανή παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι «αυτό δεν ισχύει. Ας ξεκινήσουμε από την ΑΟΖ. Πρώτα από όλα δεν έχουμε κηρύξει ΑΟΖ. Δεύτερον ακόμη και αν είχαμε κηρύξει ΑΟΖ, οι Σκοπιανοί θα δικαιούνταν το πλεόνασμα που θα υπήρχε στα ελληνικά αλιεύματα που δεν αλιεύονταν. Μιλούμε για το Αιγαίο όπου δεν υπάρχει «λέπι». Όχι να υπάρχει πλεόνασμα. Ακόμη και να υπήρχε πλεόνασμα, θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία. Δεν μπορούν δηλαδή να μπουν μέσα και να ψαρεύουν. Επομένως αυτό το ξεχνούμε. Γιατί μπήκε; Διότι «ξέμεινε» από την ενδιάμεση συμφωνία το 1995, όταν τα Σκόπια δεν ήταν συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους είχαμε βάλει το εμπάργκο οπότε δεν είχαν ιδιαίτερα δικαιώματα και προσπάθησαν να διασφαλίσουν κάποια δικαιώματα μέσα από την ενδιάμεση συμφωνία. Το ίδιο άρθρο, αυτούσιο, μεταφέρθηκε στην «Συμφωνία των Πρεσπών» αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα. Κυριαρχικά δικαιώματα με την έννοια των κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως το αντιλαμβανόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχουν. Ένα κυριαρχικό δικαίωμα για παράδειγμα, είναι το δικαίωμα ασκήσεως δημόσιας εξουσίας. Το να εκχωρήσεις στον άλλον τόπο για στρατιωτική βάση ή να του δώσεις το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ένα λιμάνι σου. Αυτήν είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τέτοια πράγματα δεν έχουμε στην συμφωνία, αν θέλουμε να μιλήσουμε κατά κυριολεξία».

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ» ΦΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ»

Σε ο,τι αφορά τα «ανοιχτά θέματα» και τα όσα πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα, ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι «πρώτα από όλα τα Σκόπια πρέπει να στείλουν επιτέλους το Σχέδιο Συντάγματος που έχουν τροποποιήσει στην τελική του μορφή, όπως θα είναι, για να δούμε τι γράφει μέσα. Το λέω αυτό διότι φημολογείται ότι υπήρξε ένα «παιχνίδι» μεταξύ του Ζ. Ζάεφ και των «οκτώ» βουλευτών και κάποιες φράσεις «περίεργες» έχουν παρεισφρήσει στο κείμενο και δεν έχουν διορθωθεί. Καλό είναι να ξέρουμε τι γίνεται από τώρα, διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Τους όρους «Μακεδόνας» και «Μακεδονική Γλώσσα» τους αποδεχθήκαμε με την υπογραφή μας. Ζητήσαμε όμως να φύγει από παντού ο όρος «Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και βλέπουμε ότι παραμένει στο άρθρο 36 για παράδειγμα, ο όρος «Μακεδονικό Κράτος», αντί για «Βόρειο Μακεδονικό Κράτος». Είμαι λοιπόν περίεργος να δω τι έχουν κάνει στο προοίμιο. Όλα αυτά πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα, διότι όσο καιρό εκκρεμεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έχουμε διπλωματικό έρεισμα να τους «πιέσουμε» για να τα διορθώσουν. Διαφορετικά θα «οριστικοποιηθούν».

 

«Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»

Αναφορικά με το αν η «ιστορία» της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ανοίγει «ορέξεις» για την Θράκη, ο ίδιος σημειώνει με έμφαση ότι «ευτυχώς δεν συνδέεται το ένα θέμα με το άλλο. Το ότι υπήρξε αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της «Συμφωνίας των Πρεσπών», δεν σημαίνει ότι αυτό το θέμα μπορεί να «συνδεθεί» με την Θράκη. Είναι εντελώς άσχετο».

 

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΤΟΥΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ»

«Ήταν εξαιρετική η βιασύνη για την συμφωνία. Είναι ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να γίνουν. Όταν σου στέλνουν μια «προβληματική» ρηματική διακοίνωση, ζητάς διευκρινίσεις επ’ αυτής, προσπαθείς να διαπιστώσεις ακριβώς τι γίνεται και έπειτα προχωράς στην κύρωση. Εδώ η μισή Βουλή έλεγε «φέρτε μας το Σχέδιο Συντάγματος» και η κυβέρνηση απαντούσε: «δεν το δημοσιεύουν. Μας έστειλαν ένα έγγραφο με τις τροποποιήσεις από κάτω, μας έστειλαν κάτι άλλο» κλπ. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» συνέχισε ο κ. Συρίγος, σημειώνοντας ότι «για να μπούμε στην διαδικασία να εξετάσουμε το πρωτόκολλο, πρέπει πρώτα να μπούμε στην διαδικασία να εξετάσουμε εάν η «Συμφωνία των Πρεσπών» έχει ακολουθηθεί από τα Σκόπια ως προς το θέμα της τροποποιήσεως του Συντάγματος. Δεν αρκεί να μας στείλουν μόνον τις τροπολογίες, πρέπει να δούμε πως αυτές εντάσσονται στο κείμενο».