Άγνωστος ο χρονικός ορίζοντας για το άνοιγμα της εστίασης στην Ξάνθη

Φόβοι για αλυσιδωτά λουκέτα και εκτίναξη της ανεργίας

Μ. Τσιακίρογλου: Αγωνιούμε για το «ζην» μας και όχι για το «ευ ζην» μας

 

Τις «πληγές» τους συνεχίζουν να μετρούν οι επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης, υγειονομικού ενδιαφέροντος και διασκέδασης που έκλεισαν λόγω CoviD-19 και δεν φαίνεται να ανοίγουν μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, δεδομένων των αργών ρυθμών με τους οποίους επιχειρείται η δεύτερη «απόπειρα» επιστροφής στην κανονικότητα. Και αυτό είναι κάτι που έχει λείψει από τους Ξανθιώτες που σκέφτονται πότε άραγε θα καταφέρουν να πιουν έναν καφέ ή ένα κρασί με την παρέα τους, έστω και αν αυτή περιορίζεται σε αριθμούς…

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, επισήμανε στη «Θ» ότι παραμένει «άγνωστος» ο χρονικός ορίζοντας επαναλειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων (αν και η ίδια κάνει λόγο για τις αρχές Μαρτίου) και σημείωσε με έμφαση ότι οι επαγγελματίες του κλάδου σήμερα δεν αγωνιούν για το αυτονόητο που είναι το «ευ ζην», αλλά έστω απλά για το «ζην»!

 

ΣΤΟ «ΑΓΝΩΣΤΟ» ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ειδικότερα η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε στην «Θ» ότι:

Χωρίς να έχω κάποια πληροφόρηση και χωρίς να ακούγεται κάτι και επίσημα από τα κυβερνητικά «χείλη» θεωρώ ότι αυτήν την στιγμή δεν μπορούμε να πούμε καμία ημερομηνία με βεβαιότητα και δεν έχει δοθεί στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, κανένα «πλάνο» για άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η πεποίθησή μου και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι έτσι όπως δημιουργούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και έτσι όπως τα «ορίζει» η επιτροπή των λοιμοξιολόγων, θεωρώ ότι η εστίαση, τα καφε – μπαρ και ευρύτερα η διασκέδαση θα δούμε να ανοίγει ίσως τον Μάρτη. Το λέω βάσει όλων αυτών που βλέπω. Θεωρώ ότι είναι δύσκολη η εξίσωση που ναι μεν πρέπει να λυθεί, αλλά στον «αντίποδα» θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο παράγοντας οικονομία, που αυτήν την στιγμή είναι στο σημείο «μηδέν» όσον αφορά τουλάχιστον το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Έχουμε πει και άλλες φορές ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα καταστήματα εστίασης είναι τα πρώτα τα οποία κλείνουν και τα τελευταία τα οποία ανοίγουν. Είδαμε για παράδειγμα ότι χθες δόθηκε μια αναβολή μιας εβδομάδας ακόμη στο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με το Click Away, συνεπώς αντιλαμβάνεστε ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο το άνοιγμα της εστίασης.

 

ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ – ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ Η ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ TAKE AWAY ΚΑΙ DELIVERY

Επιπλέον η ίδια εξήγησε ότι:

Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα ούτε στα αρμόδια όργανά μας στην Αθήνα. Δεν υπάρχει κάποια συζήτηση ή κάποια ενημέρωση ή κάποια πρόταση από την κυβέρνηση για το άνοιγμα, οπότε εκτιμώ ότι ίσως προς το τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, να δούμε δειλά δειλά ότι ανοίγουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Οι δε υπηρεσίες delivery και take away, όσο εύκολες και αν φαίνονται στον καταναλωτή, προϋποθέτουν μια σχετική υποδομή από το ίδιο το κατάστημα (know how) και αυτό δεν έγκειται μόνο στο αν μπορεί το κατάστημα να υποστηρίξει τις υπηρεσίες, αλλά έγκειται και στο «προφίλ» του καταστήματος. Υπάρχουν καταστήματα που από την φύση τους δεν μπορούν να κάνουν delivery και take away. Οπότε εκεί υπάρχει σωρευτική ζημιά. Φαίνεται πολύ απλό στον καταναλωτή, αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

 

ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΝ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ –ΕΚΡΗΞΗ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ…ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν εν τέλει κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά και τα όσα δεινά επέφεραν τα δύο lockdown, η κ. Τσιακίρογλου σημειώνει ότι:

Σε μια μελέτη που έγινε για τον Νομό Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε οτι το 50% των καταστημάτων εστίασης θα κλείσουν. Μιλάμε δηλαδή για τις μισές επιχειρήσεις της εστίασης. Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει η Ξάνθη, όμως θεωρώ ότι στο σύνολο της εστίασης πανελλαδικά, θα υπάρχει τεράστια «έκρηξη» λουκέτων και εκτίναξη της ανεργίας, ως «απόνερα» αυτής της υγειονομικής κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η εστίαση είναι ένας κλάδος εντάσεως εργασίας, απασχολεί γύρω στις 330.000 εργαζομένους, οπότε αντιλαμβανόμαστε τι είναι αυτό που θα επακολουθήσει και τι έκρηξη θα επέλθει μετά από όλο αυτό. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει να εισακουστούν οι παραγωγικοί φορείς και τα αιτήματά τους για να μπορέσει να επανέλθει μια ροή στο σύνολο της οικονομίας. Δεν μιλάμε για κανονικότητα αλλά για ροή οικονομίας στην αγορά.

Είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Δεν αγωνιούμε για το ευ ζην μας αλλά για το ζην μας. Δεν ξέρουμε η επόμενη μέρα της τεράστιας υγειονομικής κρίσης τι αντίκτυπο θα έχει. Φοβόμαστε ότι η εκτίναξη των λουκέτων θα είναι τεράστια. Βέβαια απ την ζημιά δεν βγάζεις κέρδος, αλλά πρέπει να δοθούν κίνητρα και αντίμετρα σε όλο το επιχειρηματικό «φάσμα». Υπάρχει πλέον ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης.