Αγορά και Παζάρι Ξάνθης: Κάτι πάει να γίνει, αλλά…

Ηλ. Συμεών: Στους τυφλούς ο μονόφθαλμος

Ευθ. Μίλκογλου: Κάτι κινείται αλλά κρατώ μικρό καλάθι

Λίγο η αλλαγή του καιρικού σκηνικού, λίγο η άρση των απαγορεύσεων – έστω και με το στήσιμο του 50% των πάγκων – στο Παζάρι Ξάνθης, λίγο η άνοδος της ψυχολογίας του καταναλωτή, όσο αυτή είναι δυνατή, κάτι φαίνεται να γίνεται με την κίνηση που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τόσο η αγορά της Ξάνθης όσο και το παζάρι.

Σαφώς και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, αφού η κίνηση των καταναλωτών στην πόλη δεν μεταφράζεται απαραίτητα και με χρήματα στα ταμεία των καταστημάτων, ωστόσο στην  παρούσα φάση – και δεδομένου του οικονομικού στάτους της πόλης που αιμορραγεί και από την απώλεια μεγάλων θεσμών όπως το Καρναβάλι και οι ΓΠΠ –στους… «τυφλούς» προτιμάται ο «μονόφθαλμος».

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Πρόεδρος των Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ξάνθης κ. Ηλίας Συμεών καθώς και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ – ΣΤΟΥΣ «ΤΥΦΛΟΥΣ Ο ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΣ»

Ειδικότερα ο κ. Συμεών αναφορικά με το Παζάρι Ξάνθης, επισήμανε στην «Θ» ότι:

Μια αστοχία και αδικία της κυβέρνησης, μετά από κόπους, αγώνες και τρομερές προσπάθειες, αποκαταστάθηκε. Οι κυβερνώντες έχουν αντιληφθεί το άδικο και το λάθος και διόρθωσαν την αδικία και την αστοχία. Οι τζίροι είναι κάτω του μετρίου, αλλά η ψυχολογία έχει ανέβει, διότι – όπως  όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός – νιώθαμε στενάχωρα και κοντέψαμε να καταλήξουμε με ψυχολογικά προβλήματα. Ευελπιστούμε να συνεχίσει αυτό και να ανοίξουν όλοι οι κλάδοι. Εμείς είμαστε φίλοι με όλους τους επαγγελματίες. Ελπίζουμε να ανοίξει και η αγορά με τα μέτρα που ορίζουν ο ΕΟΔΥ και όλοι οι αρμόδιοι και επιτέλους να ανοίξει και η εστίαση, με τους όρους που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν. Απεναντίας είτε είναι στεγασμένο είτε υπαίθριο το εμπόριο, είμαστε συνάδελφοι και έχουμε κοινές αγωνίες και κοινά προβλήματα. Αναφορικά με τα Σάββατα στο Παζάρι, μπροστά στον «τυφλό», είναι καλός και ο «μονόφθαλμος». Ανέβηκε λιγάκι και η ψυχολογία του καταναλωτή και δεν σας κρύβω ότι νιώθουμε την ηθική στήριξή τους. Έρχονται μόνοι τους, μας στηρίζουν και μας λένε «συμπάσχουμε με όλα όσα περνάτε και μακάρι να πάνε όλα καλά. Κάτι γίνεται, έστω και με το 50% που λειτουργεί ανά Σάββατο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

Σε ο,τι αφορά στα επιπλέον προβλήματα των πωλητών λαϊκών αγορών, ο κ. Συμεών σημείωσε ότι:

Έχουμε έναν μεγάλο «πόλεμο» με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, γιατί ξεκινά το νέο νομοσχέδιο. Όταν το 90% των ομοσπονδιών είναι αρνητικό απέναντι στο νομοσχέδιο που κατεβάζει ο κ. Γεωργιάδης, πως θα γίνει; Πριν τρεις μέρες συναντήθηκα και με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Σταμπουλίδη και συζητήσαμε και για αυτό και σαφώς εξέφρασα την αντίθεσή μου, όχι σε όλο το νομοσχέδιο, αλλά σε κάποια πολύ βασικά σημεία. Το υπουργείο δεν μπορεί να ψηφίσει και να πάρει απόφαση για εμάς, χωρίς εμάς. Πρέπει να είμαστε σε επαφή.

 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ «ΤΑΜΕΙΟ»

Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου επισήμανε ότι:

Δεν θεωρώ ότι οι εκπτώσεις είναι «ξεχασμένες». Θεωρώ πρώτα από όλα ότι ο καιρός, την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν σύμμαχός μας. Αλλά γενικά οι εκπτώσεις θα συνεχίσουν και τον Μάρτιο. Ήδη άλλωστε χάσαμε τις μισές εκπτώσεις μέχρι να ανοίξουμε, να συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής τις εκπτώσεις, να ανέβει λίγο η ψυχολογία κλπ. Στην αγορά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ένα κατάστημα έχει πάρα πολλά έξοδα και όλα αυτά έχουν συσσωρευτεί. Χάσαμε όλη την χρονιά του 2020, μπήκαμε «μέσα» τον Ιανουάριο και προσπαθούμε να βρούμε τα πατήματά μας. Όλα αυτά τα έξοδα, θα τα βρούμε μπροστά μας. Υπάρχει μια κίνηση στην αγορά κάποιες μέρες, αλλά κάποιες άλλες δεν έχει τίποτα. Η κίνηση στην αγορά, δεν μεταφράζεται και σε «ταμείο». Μπορεί στην αγορά να γίνεται ο κακός χαμός και μέσα στα  μαγαζιά να μην κυκλοφορούν ή να βλέπεις ότι δεν κρατούν σακούλες. Οπότε δεν μπορείς να κρίνεις από τον κόσμο που κινείται. Μπορεί κάποιες μέρες που δεν βλέπει κάποιος κίνηση έξω, να έχουν κίνηση τα καταστήματα, γιατί ο κόσμος βγαίνει μόνον για να ψωνίσει. Κάποιες φορές θέλεις να βγεις έξω γιατί δεν αντέχεις άλλο μέσα στο σπίτι. Έχουμε πιεστεί ολοι. Αισίως κλείνουμε ένα και πλέον χρόνο με lockdown, περιορισμούς κλπ και 2η χρονιά χωρίς Καρναβάλι και θεωρώ και χωρίς Γιορτές Παλιάς Πόλης. Υπάρχει και το Χατζηδάκειο, υπάρχουν και άλλοι θεσμοί και όλα αυτά ήταν χρήματα που έμεναν στην πόλη της Ξάνθης. Δούλευαν τα πάντα και είμαστε μια αλυσίδα. Αυτά τα χρήματα έμεναν στην πόλη της Ξάνθης και τώρα χάθηκαν.

 

ΚΡΑΤΩ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ – ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

Κλείνοντας ο κ. Μίλκογλου σημείωσε ότι:
Είναι πολύ περίεργη η κατάσταση. Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι. Περιμένω να δω τι θα γίνει και πως θα κινηθεί η κυβέρνηση προς τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γενικότερα, για να μπορέσουμε να πάρουμε και εμείς μια ανάσα και να μην προχωρήσουμε σε λουκέτα. Ακούμε τώρα για την Αθήνα. Τι γίνονταν όμως όταν η Ξάνθη ήταν «δακτυλοδεικτούμενη»; Είναι μπερδεμένα τα πράγματα. Κινούμαστε φοβικά. Υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο που μας «σκεπάζει». Μιλώντας με συναδέλφους , κάποιες μέρες έχουν δουλειά και κάποιες άλλες κλείνουν με μηδενικό ταμείο. Δεν χτυπούν ούτε «Ζ». Και να βλέπουμε δηλαδή κόσμο έξω, δεν σημαίνει ότι δουλεύουν τα μαγαζιά. Και αυτόν τον μήνα κάναμε πολύ μετρημένα πράγματα. Ελπίζουμε ότι τώρα που άνοιξε ο καιρός, θα αλλάξει και η διάθεσή μας και ότι – αν και οι εκπτώσεις τελειώνουν τέλος Φεβρουαρίου – εφόσον συνεχίσουν οι προσφορές μέσα στον Μάρτιο, θα έχουμε κάποια κίνηση για να μπορέσουμε σιγά – σιγά να λειτουργήσουμε. Υπάρχει μεν κίνηση, αλλά όχι αυτή που έπρεπε να υπάρχει. Κάτι γίνεται.