Μιλά αποκλειστικά στην “Θ” ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α, Ανδρ. Χίου
163 ενεργά ακίνητα airbnb, μετρά τη δεδομένη στιγμή η Ξάνθη, κάτι που συνεπάγεται με περίπου 300 “ενεργές” κλίνες. Ωστόσο ο αριθμός στο σύνολο της διάρκειας του χρόνου ανέρχεται σε 400 με 500 ακίνητα, ενώ κάποια από αυτά ενοικιάζονται το χειμώνα για τους φοιτητές και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους επισκέπτες για βραχυχρόνια μίσθωση.
Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε μιλώντας στην “Θ” ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων κ. Ανδρέας Χίου.
Ο ίδιος δίνει επίσης τη δική του απάντηση σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι τα airbnb να παίρνουν “πίτα” από τα έσοδα των ξενοδόχων αλλά και αναφορικά με το αν τα ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση επηρεάζουν την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων.
Τέλος, τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ότι η εν λόγω δραστηριότητα δίνει δουλειά και σε πάρα πολλούς άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
“163 ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – 400-500 ΤΑ AIRBNB ΣΤΗΝ ΔΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ “
Πιο αναλυτικά ο κ. Χίου, αναφορικά με τους αριθμούς των διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ξάνθη, εξηγεί ότι “αυτή τη στιγμή, ενεργά ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι 163. Με ένα μέσο όρο 2 κλινών, μιλάμε για περίπου 300 κλίνες. Κάνω λόγο για “ενεργά ακίνητα”, γιατί κάποια ακίνητα -κατά τη διάρκεια του χρόνου – ανοίγουν και κάποια κλείνουν. Κάποιοι, για παράδειγμα, έχουν ένα ακίνητο το οποίο θέλουν να το δουλεύουν μόνο το καλοκαίρι. Τον χειμώνα δεν φαίνεται. Είναι “ανενεργό”. Στο σύνολο του χρόνου, η Ξάνθη έχει φτάσει να έχει γύρω στα 400 με 500 ακίνητα. Πολλά από αυτά βέβαια, είναι και στο καθεστώς της “μεσοπρόθεσμης μίσθωσης” ή “διαλειμματικής”. Δηλαδή το χειμώνα νοικιάζονται σε φοιτητές και το καλοκαίρι (2-3 μήνες) που δεν έχουν μαθήματα οι φοιτητές, επιστρέφουν στην βραχυχρόνια μίσθωση. Έχουμε δει ότι έχει πετύχει πάρα πολύ αυτό το μέτρο, που είχαμε ξεκινήσει εμείς σαν σύλλογος πριν από 5 χρόνια, διότι πολύ απλά ο φοιτητής δεν πληρώνει τους καλοκαιρινούς μήνες. Έπειτα έχει ένα διαμέρισμα το οποίο είναι τέλεια εξοπλισμένο (δεν χρειάζεται να αγοράσει κάτι η οικογένειά του) και έτσι ωφελούνται και τα δύο μέρη”.
“ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ “ΠΙΤΑ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ”
Αναφορικά με το αν τα airbnb έχουν λάβει μέρος από την “πίτα” των ξενοδόχων, ο ίδιος τονίζει ότι “αυτό δεν ισχύει. Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Διότι αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ήδη με πληρότητες 95%, οπότε αυτό σημαίνει ότι το 60% του τουρισμού που βάσει στοιχείων έρχεται στην Ελλάδα μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που κλείνουν ένα ξενοδοχείο για να κάνουν τις διακοπές τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να επιλέγουν τα ξενοδοχεία και για αυτό και οι πληρότητες των ξενοδοχείων είναι πάνω από 90%. Εάν αυτή τη στιγμή πούμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση σταματά στην Ελλάδα, απλά ο μισός τουρισμός και πάνω δεν θα έχει μέρος να μείνει. Δεν θα υπάρχουν κλίνες αφού τα ξενοδοχεία δουλεύουν ήδη στο 95% και έτσι αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε σε γειτονικά κράτη (Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Ιταλία, Αίγυπτο κλπ)”.
“ΤΑ AIRBNB ΔΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ”
Στον αντίλογο ξενοδόχων ότι “τα airbnb δεν είναι υποστήριξη του τουρισμού μιας περιοχής και ότι δεν σημαίνουν… Τουρισμός”, αλλά και αναφορικά με τα ξενοδοχεία της περιοχής που συνεχίζουν να βάζουν λουκέτο ο κ. Χίου, υπογραμμίζει τα εξής:
“Συμβαίνει εντελώς το αντίθετο και αυτό το λέω και πάλι με στοιχεία. Ο ξένος που μένει σε ένα ξενοδοχείο, τρώει στο ξενοδοχείο, δεν ψωνίζει τίποτα από την γύρω περιοχή και το μόνο που κάνει είναι μία βόλτα στην πόλη. Τα χρήματα που παίρνει ο ξενοδόχος πηγαίνουν είτε στο εξωτερικό είτε στον ίδιο. Δεν επηρεάζουν καθόλου την περιοχή όπου υπάρχει το ξενοδοχείο. Είναι 100% αναληθές αυτό. Αντιθέτως, τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης δίνουν δουλειά σε πάρα πολλούς ανθρώπους (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, καθαρίστριες κλπ) και βεβαίως στα καταστήματα στη γύρω περιοχή. Για αυτό βλέπουμε και σε περιοχές που υπάρχει βραχυχρόνια μίσθωση να αναπτύσσονται κυρίως καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφετέριες και μίνι μάρκετ. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι ζούν από τον κόσμο αυτό. Ακόμη και αν κάποιοι έχουν ένα μικρό παιδί και θέλουν να κάνουν ένα φαγητό μέσα στο σπίτι, θα ψωνίσουν από το μίνι μάρκετ της περιοχής και θα αφήσουν τα χρήματά τους στη γύρω περιοχή.
Η νοοτροπία των ξενοδόχων έχει μείνει στη δεκαετία του ’60, του ’70 και του ’80, που ο τουρισμός ήταν στα σπάργανά του. Ο τουρισμός έχει εξελιχθεί πολύ και οι άνθρωποι που επισκέπτονται μία χώρα, θέλουν καταρχήν να δουν πως ζει ο ντόπιος, να δουν την ντόπια αγορά, να γευτούν την ντόπια γαστρονομία και για αυτό βλέπουμε ανθρώπους της βραχυχρόνιας μίσθωσης να τρώνε στα γύρω ταβερνάκια της περιοχής. Κάποιος λοιπόν που θα έρθει στην Ξάνθη, η οποία έχει μία εξαιρετική γαστρονομία (έχω προσωπική άποψη για την γαστρονομία της Ξάνθης), ένας Ιταλός για παράδειγμα, θα έρθει για να μαγειρέψει στο σπίτι του μακαρόνια; Είναι λογικό αυτό; Θα έρθει να μείνει όπως θα έμενε και στο σπίτι του; Δεν ισχύουν λοιπόν όλα αυτά.
Αναφορικά με τα ξενοδοχεία που κλείνουν, όταν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου (σ.σ. το καλοκαίρι) κοστίζει κατά μέσο όρο 180-250 ευρώ, τότε όπως αντιλαμβάνεστε δεν θα το επιλέξει ο άλλος, όταν βρίσκει καταπληκτικά διαμερίσματα με 100 και 120 ευρώ στην βραχυχρόνια μίσθωση. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει κάτι με τις τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων. Ανεβαίνουν ένα 10% με 20% κάθε χρόνο και αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει γιατί το “πορτοφόλι” του μέσου ευρωπαίου ταξιδιώτη, έχει μειωθεί κατα πολύ. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη και είναι λογικό να ψάχνουν να βρουν κάτι οικονομικό εκεί που θα πάνε να μείνουν. Άρα ένα δωμάτιο 200€ βγαίνει αυτομάτως από το “πλάνο” του ταξιδιώτη που είναι ένας οικογενειάρχης με 1ή 2 παιδιά οπότε και χρειάζεται 2-3 δωμάτια. Είναι απαγορευτικό και για αυτό βλέπουμε πως και οι οικογένειες επιλέγουν περισσότερο τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ τα ξενοδοχεία τα επιλέγουν περισσότερο οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που ενδεχομένως κάνουν κάποιο επαγγελματικό ταξίδι”.
“ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ, Η ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ”
Τέλος, αναφορικά με τα διαμερίσματα προς μακροχρόνια ενοικίαση αλλά και τον “κλοιό” που “σφίγγει ” γύρω από τους ιδιοκτήτες των airbnb ακινήτων, ο κ. Χίου σημειώνει ότι “τα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι πάρα πολλά, επί του συνόλου των διαμερισμάτων. Δεν επηρεάζουν την μακροχρόνια μισθωση. Εάν κάνετε μία έρευνα, θα δείτε ότι υπάρχουν ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Το πρόβλημα είναι ότι είναι ακριβά. Όταν ο μέσος μισθός έχει μείνει στην περασμένη δεκαετία και τα ακίνητα λόγω ζήτησης έχουν ανέβει σε τιμές προ κρίσης, είναι λογικό να υπάρχει ένα θέμα και αυτό το επιδεινώνει ότι δεν υπάρχει ανέγερση νέων ακινήτων. Τώρα ξεκινά δειλά δειλά και τα πρώτα διαμερίσματα θα δοθούν το 2025 και το 2026. Τέλος θα ήθελα να πω ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι αστική μίσθωση και ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν επιθυμούν κανέναν περιορισμό στην βραχυχρόνια μίσθωση, γιατί φέρνει πολλά χρήματα. Κοντά στα 4,5 δις θα είναι φέτος τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μισθωση. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, κανείς δεν θέλει να περιορίσει μία δραστηριότητα που φέρνει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους. Αλλά από την άλλη, το Υπουργείο Τουρισμού και κατ επέκταση η κ. Κεφαλογιάννη (πού είναι και η ίδια ξενοδόχος) δέχεται πιέσεις από τους ξενοδόχους και κάπως πρέπει να αντιδράσει. Ζητά λοιπόν όλο και νέους φόρους και όλο και νέους περιορισμούς. Κάποια στιγμή όμως αυτό θα πρέπει να σταματήσει γιατί η βραχυχρόνια μίσθωση έχει ολοκληρωθεί πια. Ο ίδιος ο κ. Πιτσιλής της ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει πολλές φορές από τα συνέδρια ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αυτή τη στιγμή είναι η μόνη δραστηριότητα πού είναι σχεδόν στο 100% ελεγχόμενη από φόρους. Άρα λοιπόν κάπου αλλού θα πρέπει να στραφούν όλοι”.