Κ. Δαλάτσης: «Εξαιρετική καλλιέργεια… αν πάει καλά – Μεγάλη η απώλεια αν δεν πάει»
Φαίνεται πως ο ήπιος χειμώνας και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον προηγούμενο καιρό, επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή ενός πολύ σημαντικού αγροτικού προϊόντος του Νομού Ξάνθης, το ακτινίδιο.
Η ακαρπία της φετινής χρονιάς ξεπερνάει μεσοσταθμικά σε ποσοστό το 40%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός του μη επιλέξιμου καρπού λόγω σχήματος, γεγονός που κάνει τους ακτινιδιοπαραγωγούς της περιοχής μας να ανησυχούν. Πρόκειται για μια «εξαιρετική καλλιέργεια που αφήνει καλά έσοδα στον παραγωγό» όταν δεν υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή αλλά και… μεγάλη απώλεια για τον παραγωγό, εάν κάτι «στραβώσει», όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.
«ΑΚΑΡΠΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ… ΑΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ – ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Δαλάτσης επισήμανε στην «Θ» ότι «υπάρχει όντως ακαρπία στα ακτινίδια σε μεγάλο ποσοστό και στον Ν. Ξάνθης και θα πρέπει να γίνει μια πρώτη εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Στον Νομό Ξάνθης, έχουμε πάρα πολλά στρέμματα με ακτινίδια. Έχουν σπαρθεί πολλά και σπέρνονται ακόμη και η εν λόγω καλλιέργεια είναι ακριβή. Είναι δενδρώδης και όχι μονοετής και έχει πολλά μεροκάματα και είναι τεράστιο το πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνουν λοιπόν οι πρώτες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για να δούμε και την εξέλιξη του όλου θέματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όντως υπάρχει ακαρπία, λόγω καιρού. Ο Χειμώνας ήταν πολύ μαλακός και δεν κάνει για δενδρώδεις καλλιέργειες. Δεν πέφτουν τα δέντρα σε λήθαργο και είναι ένα πρόβλημα αυτό. Όταν δεν έχει προβλήματα η παραγωγή, το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική καλλιέργεια που αφήνει καλά έσοδα στον παραγωγό. Αλλά για να φτάσει σε αυτό το σημείο ένας παραγωγός, περνά από πολλά στάδια (κλάδεμα, αραίωση κ.ο.κ) και για αυτό πρόκειται για μια ακριβή καλλιέργεια. Είναι λοιπόν μεγάλο το «ρίσκο», διότι ναι μεν τα έσοδα είναι καλά όταν όλα εξελιχθούν ομαλά, αλλά σε περίπτωση που κάτι «στραβώσει» η απώλεια του παραγωγού είναι μεγάλη. Και δυστυχώς ακόμη και αν αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ, αποζημιώνει ένα μέρος. Αυτό είναι κάτι που έχουμε πει πολλές φορές. Πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή το νομικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ που είναι πλέον απαρχαιωμένο. Είμαστε σε μια επαρχιακή πόλη, σε μια αγροτική περιοχή και σαφώς συμβάλλουν και οι αγρότες πάρα πολύ στο να κινηθεί η αγορά. Εάν λοιπόν υπάρξουν προβλήματα με μια τόσο δυναμική καλλιέργεια, σαφώς και θα προκύψουν και περεταίρω θέματα, αφού όλα είναι μια «αλυσίδα».