Ακίνητα: Η ευλογία και ο αγώνας μιας ζωής που κατέληξε «κατάρα» για τους απογόνους

Κ. Σισαμπέρης: Μόνο για συναισθηματικούς λόγους τα δέχονται τα παιδιά

 

Μπορεί μέχρι και πριν από λίγα χρόνια να αποτελούσαν «ευλογία», αφού δημιουργήθηκαν με τους κόπους και τις θυσίες μιας ολόκληρης ζωής από τους γονείς για τα παιδιά τους, ωστόσο σήμερα αποτελούν έναν μεγάλο «βραχνά» τον οποίο προσπαθούν να αποβάλλουν με κάθε τρόπο από επάνω τους.

Ο λόγος για τα ακίνητα τα οποία κατακτήθηκαν απο τους ιδιοκτήτες τους με κόπους, θυσίες και δουλειά για να δοθούν στους απογόνους τους, οι οποίοι δύσκολα (και για καθαρά συναισθηματικούς λόγους τις περισσότερες φορές) αποδέχονται την μεταβίβαση ή κληρονομιά, καθώς ο ΕΝΦΙΑ αλλά και τα κόστη συντήρησης δεν συμβαδίζουν με την εμπορική τους αξία…

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» ο γνωστός συμβολαιογράφος της Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Σισαμπέρης, ο οποίος παράλληλα θίγει και ακόμη ένα θέμα, αυτό της «αδικίας» που γίνεται με τα «κόκκινα δάνεια» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«ΑΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος για το κομμάτι των ακινήτων αναφέρει ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα. συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Πολλοί αποποιούνται της κληρονομιάς και πολλοί κάνουν επίτηδες μεταβιβάσεις στα παιδιά τους για να αποφύγουν τον ΕΝΦΙΑ και όλες τις επιβαρύνσεις γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Αναφορικά με το αν όσοι τα αγοράζουν τα παίρνουν για ένα κομμάτι «ψωμί» ο κ. Σισαμπέρης εξηγεί ότι «δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο τουλάχιστον για τα μεγάλα διαμερίσματα. Στην Ξάνθη έχουμε έλλειψη σε μεγάλα διαμερίσματα και τα πιο πολλά είναι παλιά. Δεν υπάρχουν σπίτια για έναν που θέλει να αγοράσει διαμέρισμα με τρία δωμάτια. Αυτά που είναι φθηνά είναι τα διαμερίσματα 30-60 τετραγωνικών μέτρων. Αυτά φεύγουν σε πολύ χαμηλή τιμή, τα μεγάλα όμως δεν είναι φθηνά για την εποχή. Οι τιμές στα μεσαία (από 80τμ και κάτω) είχαν πέσει περίπου τρία χρόνια πριν και σήμερα είναι στα ίδια επίπεδα».

 

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ Ο ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ»

«Οι μεταβιβάσεις και οι αποποιήσεις γίνονται για τον ΕΝΦΙΑ. Από την μια υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ, από την άλλη μειώνονται οι συντάξεις και όλοι οι γονείς θέλουν να τα διώξουν από πάνω τους. Συνεχίζεται ο «βραχνάς». Δεν θέλει κανένας να έχει ακίνητα. Από πλευράς απογόνων, όταν τα παιδιά δεν έχουν δουλειά πως θα πάρουν το ακίνητο και τι θα το κάνουν; Τα πιο πολλά τα πληρώνουν πάλι οι γονείς. Τι να το κάνουν έναν ακίνητο από την στιγμή που δεν μπορούν να το πληρώσουν. Κατά κανόνα αποδέχονται με δυσφορία γιατί υπάρχει και συναισθηματική αξία. Είναι οι κόποι μιας ζωής των γονέων που τα περισσότερα παιδιά το αναγνωρίζουν. Είναι «δεμένα» ψυχολογικά και συναισθηματικά. Τα παίρνουν και μετά ψάχνουν τρόπο να τα μεταβιβάσουν ή να τα πουλήσουν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αγοραστική κίνηση από την άλλη, υπάρχει, αλλά με μειωμένη τιμή. Όλοι ψάχνουν για «σκοτωμένα» γιατί και οι ίδιοι δεν μπορούν να πληρώσουν σε κανονική τιμή».

 

«ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙΣ Η ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙΣ»

Αναφορικά με το αν αξίζει σήμερα να συντηρήσεις ένα σπίτι στο οποίο δεν κατοικείς ο κ. Σισαμπέρης σημειώνει: «αν δεν μένεις ή αν δεν το νοικιάζεις, όχι. Δεν αξίζει. Και μάλιστα θα πρέπει να το νοικιάζεις με κάποιον καλό ενοικιαστή που να σε πληρώνει και να μην σου κάνει και ζημιές. Το να νοικιάσεις είναι δίκοπο μαχαίρι. Πας να πάρεις 1500€ το χρόνο και στο τέλος πληρώνεις…2500€. Ή θα σου αφήσει χρωστούμενα ή δεν θα σου πληρώσει την ΔΕΗ ή θα έχει κάνει καταστροφές και στο τέλος πληρώνεις παραπάνω από όσα έχεις πάρει. Το θέμα είναι να είσαι τυχερός εκεί και να πετύχεις καλό ενοικιαστή. Αν το έχεις ξενοίκιαστο δεν συμφέρει. Πληρώνεις ενοίκιο εσύ στο…δικό σου σπίτι».

 

«ΑΔΙΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΤΗΝ…ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ»

Αναφορικά με το θέμα των «κόκκινων δανείων» τώρα, ο ίδιος ανέφερε ότι «με τα κόκκινα δάνεια γίνεται μια μεγάλη αλητεία. Προσωπικά πήρα δάνειο 40.000 ευρώ και έβαλα φωτοβολταϊκά και πληρώνω…80.000 ευρώ, ενώ ένας κύριος που πήρε 30-40.000 ευρώ δάνειο και «κοκκίνησε» πληρώνει το 10% και το 20%. Σε εμάς που πληρώνουμε κανονικά δεν λένε να κάνουν μείωση, όχι του κεφαλαίου αλλά τουλάχιστον των τόκων. Έτσι εγώ όχι μόνο σαν συνεπής πολίτης αλλά και σαν Έλληνας φορολογούμενος πληρώνω και αυτά τα «κόκκινα δάνεια». Ποιος τα πληρώνει νομίζετε αυτά; Εμείς οι ίδιοι. Ο καθένας μας. Αν κάποιος έχει «κόκκινο δάνειο» ύψους 40.000 ευρώ για παράδειγμα, έρχεται η τράπεζα και του ζητά 3-5-7000 ευρώ, κάνει τον διακανονισμό και εξοφλεί. Όλο αυτό όμως που έχει πάρει διαμοιράζεται στους υπόλοιπους και στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτοί που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι αυτοί που την…πληρώνουν».