Ακίνητα στην Ξάνθη: Περίπου 30 πολυκατοικίες και 20 σπίτια στα «μπετά»

Περίπου 30 άδειες δόμησης για μεγάλα κτίρια και 15-20 (περίπου) για μικρότερες κατοικίες βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο στον «αέρα» στην Ξάνθη, ενώ την ίδια στιγμή εργολάβοι στρέφονται σε αγορά οικοπέδων και αντιπαροχές, προκειμένου να οικοδομήσουν νέα κτίρια, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο μεσίτης ακινήτων στην Ξάνθη κ. Γιώργος Κεφαλίδης. Ο ίδιος, αναφερόμενος στο σημερινό status του real estate, κάνει λόγο για «καλύτερη ζήτηση» αλλά όχι και προσφορά, τονίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές στις νέες οικοδομές θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν ίσως τις 2000 ευρώ/τ.μ.

Πιο αναλυτικά ο κ. Κεφαλίδης, επισήμανε στην «Θ» τα εξής:

«Υπάρχει μια γενικότερη ανοικοδόμηση σε όλη την Ξάνθη. Αυτήν την στιγμή – από συζητήσεις που είχα και με ανθρώπους της Πολεοδομίας – «τρέχουν» γύρω στις 28 άδειες νέων οικοδομών (εργολάβοι που κτίζουν καινούρια κτίρια). Αυτό το 28, που ενδεχομένως με τα μικρά (διώροφα κλπ)  θα είναι 38 ή 48 είναι σημαντικό νούμερο σε σχέση με την κατάσταση που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήμασταν στο σημείο «μηδέν» σχεδόν και είχαμε 3-4 άδειες τον χρόνο που «έτρεχαν» στην Ξάνθη. Υπάρχει γενικά μια αύξηση της ανοικοδόμησης, όχι σε σημείο όμως που να πούμε ότι υπάρχει κάποιος «οργασμός» ή κάτι άλλο. Ήταν όλη αυτή η «πιεσμένη» κατάσταση που αρχίζει και εκδηλώνεται. Επίσης, από προσωπικές πληροφορίες, είναι και αρκετοί εργολάβοι που στρέφονται στην αγορά οικοπέδων και ψάχνουν να βρουν και κάποιες αντιπαροχές  για να ξεκινήσουν και ανέγερση άλλων. Με αυτό το σκεπτικό, υπάρχει ανοικοδόμηση και στην περιοχή της Νεάπολης (σ.σ. η «Θ» έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα). Εκεί είναι τα οικόπεδα της Εθνικής (απέναντι από το Νοσοκομείο και μεταξύ Χρύσας) τα οποία πούλησε. Είχαν πάρει αρκετοί. Κάποιοι έκτισαν και τα αποπεράτωσαν, κάποια είχαν ξεκινήσει και δεν αποπερατώθηκαν κάποιοι τώρα τα τελειώνουν και φαίνονταν και κάποιες κατασκευές πολυτελείας εκεί. Οι υπόλοιποι οικισμοί είναι οριοθετημένοι με εργατικές κατοικίες. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο. Επίσης γίνονται κάποιες πωλήσεις σε παλιά».

Επίσης, αναφορικά με το σημερινό status του real estate στην Ξάνθη, ο κ. Κεφαλίδης σημειώνει ότι «γενικά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Η ζήτηση συνεχίζει και είναι καλύτερη, η προσφορά πλέον δεν είναι καλή (δεν υπάρχουν καλά ακίνητα προς διάθεση αυτήν την στιγμή) και κατά συνέπεια θα πρέπει οι εργολάβοι, οι ιδιώτες να κτίζουν ακίνητα για να αρχίσει η προσφορά. Βέβαια το κόστος της κατασκευής έχει ανέβει πάρα πολύ και οι αντιπαροχές και το επιχειρηματικό κέρδος, ωθούν τις τιμές σε κάτι το οποίο δεν το ξέραμε εμείς. Θα μιλάμε σε λίγο για 2000 ευρώ το τ.μ. Κάτι που συμβαίνει ούτως ή άλλως σε όμορους νομούς (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα). Η Ξάνθη και η Κομοτηνή – το λέω για άλλη μια φορά – είναι από τις πιο φθηνές στις αξίες των ακινήτων. Και εδώ αρχίζει και «πιέζει» τώρα η κατάσταση και υπάρχει και λόγος. Το κατασκευαστικό κόστος, ειδικά μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας μεγάλωσε, η ζήτηση μεγαλώνει, η προσφορά είναι μικρή και είναι λογικό να περάσουμε τα 1800 – 2000 ευρώ το τ.μ. Κάπου εκεί θα πρέπει να κινηθούμε για να υπάρχει και ένα αξιόλογο εργολαβικό κέρδος. Όσον αφορά στην ενοικίαση, υπάρχει και εκεί περιορισμένη διαθεσιμότητα. Και εκεί αυξάνονται οι τιμές. Ειδικά εδώ και 1,5 χρόνο, βλέπουμε να «φεύγουν» συνέχεια. Φέτος και με την φοιτητική κατοικία αλλά και με την κατοικία της οικογένειας, έχουν «φύγει» γύρω στο 20-25% «πάνω» τα ενοίκια, κάτι που επίσης – προσωπικά – θεωρώ λογικό. Αν κάνουμε μια αναγωγή από την περίοδο προ της κρίσης μέχρι σήμερα, με την συμπίεση που υπήρχε, με την εξωδικαστική μείωση της τάξης του 20% κλπ, αυτό το «συμπιεσμένο ελατήριο» εκτινάχθηκε σήμερα για πιάσει την θέση στην οποία έπρεπε να υπάρχει, άσχετο αν τώρα τα εισοδήματα δεν είναι καλά».