Ακόμη ένα ξενοδοχείο «μείον»…

Ακόμη ένα ξενοδοχείο «μείον»…

Και επίσημα λοιπόν μείον ένα μεγάλο ξενοδοχείο για την Ξάνθη, αφού και το Hotel Elena κατέβασε ρολά με την ιδιοκτησία να επικαλείται κόπωση των ανθρώπων που το έστησαν και το διαχειρίσθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Το πώς και το γιατί αφορά προφανώς τους ιδιοκτήτες, αλλά σίγουρα η Ξάνθη μετά και από αυτό κατατάσσεται στις πόλεις με την μικρότερη δυναμική κλινών και άρα με την μικρότερη δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών. Οπότε, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μικρή επισκεψιμότητα, υπό την έννοια των ελάχιστων διανυκτερεύσεων που θα έδιναν την δυνατότητα να καταστεί η Ξάνθη προορισμός και όχι απλά πέρασμα… Το φαντάζεστε; Τα τρία πιο κεντρικά ξενοδοχεία μέσα στην πόλη κλειστά και αρκετά από τα περιφερειακά (επίσης μεγάλα και σύγχρονα ξενοδοχεία) να βρίσκονται σε καθεστώς «αγρανάπαυσης»! Θα πρέπει λοιπόν  να βρούμε την εστία του προβλήματος και το πώς θα μπορούσαν να δοθούν εχέγγυα και κίνητρα σε επαγγελματίες να επενδύσουν στον τομέα αυτό, που επενδύει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα με επιτυχία εκτός από την Ξάνθη! Οι όποιες αμπελοφιλοσοφημένες συζητήσεις ώστε να καταστεί η Ξάνθη προορισμός χωρίς να έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, θεωρούνται πλέον ανούσιες και περιττές… Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, να ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο θα πρέπει να εντρυφήσει το Επιμελητήριο. Και επειδή γνωρίζω ότι έχεις όλη την καλή διάθεση το θέμα είναι να βρεις συνεργάτες και συνοδοιπόρους σε μία τέτοια προσπάθεια, όπερ σημαίνει πως αν δεν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για έναν κοινό στόχο, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε αποτέλεσμα…

Πετυχημένη εκδήλωση

Όποιος πει ότι η εκδήλωση του Δήμου Ξάνθης για την υποδοχή του νέου χρόνου στην κεντρική πλατεία δεν ήταν πετυχημένη, θα πει ψέματα! Κατ’ αρχήν η επιτυχία εξαρτάται από την συμμετοχή του κόσμου, πράγμα που υπήρχε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Κατά δεύτερο λόγο από το περιεχόμενο της εκδήλωσης και σ’ αυτή την περίπτωση ήταν επιτυχημένη, κρίνοντας και από την διάθεση του κόσμου, από το κρασί που προσφέρθηκε στους συγκεντρωμένους πολίτες, από τα εκπληκτικά πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό της πόλης (εδώ υπάρχει διχογνωμία, αν θα έπρεπε δηλαδή να ήταν με κρότο ή αθόρυβα) και το κυριότερο… είδαμε και τον Δήμαρχο Ξάνθης να λέει πέντε κουβέντες από μικροφώνου στους Ξανθιώτες… Το γεγονός ότι ακολούθησε μπλακ άουτ και κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά την αποχώρηση των πολιτών, είναι κάτι που δεν αφορά τον Δήμο Ξάνθης βέβαια, αλλά είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δει ο Δήμος σε συνεργασία με την ΔΕΗ. Κατά τα άλλα καλώς μας ήρθες 2025 ελπίζοντας ότι θα είσαι τουλάχιστον καλύτερος από τον προκάτοχό σου!

Το «κόκκινο» στην άσφαλτο της Ξάνθης…

Δυστυχώς η τραγικότητα συνεχίσθηκε και με το έμπα του 2025. Αναφέρομαι στα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που καταλήγουν πλέον μία τραγική «ρουτίνα», ιδιαίτερα για το Ν. Ξάνθης τον τελευταίο καιρό! Το αίμα στην άσφαλτο –όπως συνηθίζουμε να λέμε- δυστυχώς βάφεται και ξαναβάφεται πριν καλά-καλά στεγνώσει από το προηγούμενο περιστατικό και όλοι προσπαθούμε να βρούμε τι φταίει ή ποιος φταίει… Όχι, δεν φταίει ούτε ο παλιός ο χρόνος, ούτε ο νέος, αλλά κάποιο ανθρώπινο λάθος που έχει να κάνει είτε με τους οδηγούς, είτε με τα μηχανήματα (αυτοκίνητα), είτε με τους δρόμους κλπ… Το θέμα είναι ότι την αυγή του 2025 ένα νέο παλικάρι μόλις 28 ετών δεν πρόλαβε να πάει σπίτι του και χθες τον αποχαιρέτησαν για πάντα οι δύσμοιροι γονείς, συγγενείς και φίλοι! Θα μπορούσαμε να πούμε χίλια δυο πράγματα που φταίνε, όπως η έλλειψη τροχονόμευσης, οι υψηλές ταχύτητες, το ποτό, το κινητό τηλέφωνο στην οδήγηση και τόσα άλλα… Αυτό που μετράει όμως είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι ακόμη μία τραγικότητα στην Ξάνθη και γενικότερα στην ανθρωπότητα… Δυστυχώς όμως, αντί όλα αυτά να μας κάνουν πιο υπεύθυνους απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στους άλλους, δυστυχώς μας κάνουν πιο… ωχαδερφιστές! Αλίμονο στο παλικάρι και σ’ αυτούς τους γονείς… Τίποτα άλλο δεν έχω να πω…

«Κόσμημα» για την εκπαίδευση και για την Ξάνθη!

Έτυχε να  συναντηθώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με κάποιες μαθήτριες του Μουσικού Λυκείου Ξάνθης, με τις οποίες είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το τι γίνεται μέσα σ’ αυτό το σχολείο σε ότι αφορά τις προσλαμβάνουσες γνώσεις, αλλά και την καλλιέργεια της μουσικής παιδείας. Λίγο αργότερα μου έδειξαν ένα εκπληκτικό βίντεο που γυρίσθηκε στο χώρο του «Χατζηδάκειου» με πρωταγωνιστές μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου και ενθουσιάσθηκα! Μετά απ’ όλα αυτά νιώθω την υποχρέωση να δώσω και δημόσια συγχαρητήρια σ’ αυτά τα παιδιά, αλλά –κυρίως- στην διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Θα διαφωνήσω όμως μαζί τους στην εσωστρεφή αντίληψη που έχουν για το παραγόμενο έργο τους με αφορμή το προαναφερθέν βίντεο, το οποίο θα έπρεπε να παίζει σε όλα τα Θρακιώτικα (τουλάχιστον) sites, αλλά και στις περιφερειακές τηλεοράσεις. Φανταστείτε αυτά τα παιδιά να είχαν και την «πολυτέλεια» ενός νέου σύγχρονου σχολείου… Και κάτι ακόμα… Εκτός από το ανοιξιάτικο φεστιβάλ, το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης θα μπορούσε να διοργανώσει ή και να πρωταγωνιστήσει και σε άλλες περισσότερες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του χρόνου σε συνεργασία πάντοτε με τον Δήμο Ξάνθης και τις υπόλοιπες αυτοδιοικητικές αρχές και φορείς. Αρκεί να το υποστηρίζουν και οι φορείς φυσικά όλο αυτό…

Του Τένη Καμαρίδη