Ακόμη μια δικαίωση στην αρθρογραφία της «Θ» με αφορμή το προχθεσινό τραγικό περιστατικό στις Σάτρες

Τζ. Καπζά: Αναγκαίο το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στον Εχίνο – Ως εκεί έφτασε από εμάς η υπόθεση, αλλά δεν προλάβαμε να συνεχίσουμε

Κατεπείγουσα ερώτηση χθες στη Βουλή κι από τον Μπ. Μπαράν

 

Στάχτες, αποκαϊδια και δύο χαμένες ζωές, άφησε πίσω της η προχθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε σε μια παλιά διώροφη οικία στις Σάτρες του Δήμου Μύκης, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο (απανθρακώθηκαν).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε η Thraki.com. gr,  κατέπεσε  η στέγη του σπιτιού με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο 89χρονος ιδιοκτήτης και η  83χρονη σύζυγός του.

Και ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, κατάφερε να φθάσει στο σημείο αρκετά γρήγορα – κατά το δυνατόν λόγω αποστάσεων αλλά και ορεινών δρόμων – ήταν όμως ήδη αργά.

Γεγονός το οποίο επαναφέρει εκ νέου στο προσκήνιο, ένα θέμα για το οποίο η «Θ» αφιέρωσε ουκ ολίγες σελίδες (χαρακτηριστικά τα δύο πρωτοσέλιδα τις «Θ» στις 6 Μαρτίου 2018 και στις 21 Φεβρουαρίου 2020).

Ο λόγος για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στον Εχίνο, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει «άφαντο», παρά το γεγονός ότι δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πολλά περισσότερα, τα συμβάντα που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σε χωριά του ορεινού όγκου.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη υπόθεση αναλώθηκε μόνον στο ποιος θα έπαιρνε τα «εύσημα» για τα «κατόπιν ενεργειών» του και εν τέλει τέθηκε στα…υπόψιν, με μόνους χαμένους τους κατοίκους του τεράστιου σε έκταση Δήμου Μύκης.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρώην Δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους «πρωτεργάτες» του αιτήματος για την δημιουργία του εν λόγω κλιμακίου.

 

ΕΙΧΑΜΕ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΑΛΛΑ «ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ» ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ  ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι:

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια των άτυχων αυτών ανθρώπων. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη προχθές στις Σάτρες. Χάθηκαν δύο ζωές. Ίσως αν υπήρχε ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Εχίνο να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Επί δικής μας θητείας, έγινε μια τεράστια προσπάθεια και με τους βουλευτές του νομού και με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο για να ιδρυθεί ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Εχίνο. Οι προσπάθειές μας αυτές, έφτασαν μέχρι ένα σημείο και είχαν κολλήσει στο θέμα του προσωπικού και του αυτοκινήτου. Εμείς είχαμε προτείνει να γίνει ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο με κέντρο τον Εχίνο. Υπήρχε και το σημείο, δίπλα στο Δασαρχείο. Το Υπουργείο μας πρότεινε να βρεθούν εθελοντές και είχαμε βρει και τους εθελοντές. Αλλά για να λειτουργήσει ένα τέτοιο κλιμάκιο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας σκοπός (να λειτουργεί σε 24ωρη βάση). Και για να μπορέσει να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση με έναν έμπειρο πυροσβέστη, χρειάζονται τουλάχιστον πέντε άτομα. Μέχρι εκεί το είχαμε φτάσει. Δεν προλάβαμε να το συνεχίσουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει, το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και πιστεύω ότι όλη η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής μας το θέλει. Το ζητούμε και παρακαλούμε την πολιτεία να δώσει μια σοβαρή έμφαση επάνω σε αυτό το ζήτημα.

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ, ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Επιπλέον ο κ. Καπζά τόνισε ότι:

Δεν μπορεί ένας τέτοιος τεράστιος δήμος, με τέτοια έκταση, με τέτοιες αποστάσεις, να περιμένει από την Ξάνθη για να μπορέσει να σώσει ζωές και σπίτια. Πιστεύω ότι αν μπορεί να ιδρυθεί ένα τέτοιο κλιμάκιο στον Εχίνο, τουλάχιστον θα λέμε ότι το 50% των περιπτώσεων, θα μπορούν να «γλιτώσουν». Θυμάστε ότι είχε προηγηθεί μια τέτοια πυρκαγιά και στα Μελοίβια, στις Σάτρες (και πάλι) είχε προηγηθεί ανάλογο συμβάν, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε τότε θύματα. Νωρίτερα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην Μέδουσα κ.ο.κ. Εμείς βέβαια ως δήμος – και πιστεύω ότι συνεχίζεται και έτσι είναι – όταν ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά ή καεί κάποιο σπίτι, συμβάλλουμε στην προσπάθεια της πυροσβεστικής στέλνοντας το υδροφόρο από τον δήμο.

Βέβαια, επί θητείας μας, από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα, το οποίο μπορεί και μεταφέρεται σε τέτοια στενά. Ωστόσο δεν δουλεύει τον χειμώνα ως επί τω πλείστον. Το έχουμε για την πυρασφάλεια το καλοκαίρι. Και αυτό είναι μια βοήθεια, αλλά δεν δίνει λύσεις. Πιστεύω ότι η λύση θα είναι μία για την περιοχή και οπωσδήποτε θα πρέπει να ιδρυθεί ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Εχίνο, για να αποτρέψουμε τέτοια τραγικά περιστατικά.

 

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ – ΑΝ ΓΙΑ 50 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ 10 ΛΕΠΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 30

Κλείνοντας ο πρώην Δήμαρχος Μύκης, σημείωσε ότι:

Το σωστό είναι πριν συμβεί το τραγικό περιστατικό, να υπάρχουν οι απαραίτητες ενέργειες. Εμείς τις είχαμε ξεκινήσει και ελπίζω ότι και η τωρινή διοίκηση θα το συνεχίσει. Δεν θα σταθούμε «μπροστά» τους. Θα τους υποστηρίξουμε σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα θέμα υπουργείου και πολιτείας και η περιφέρεια πρέπει να σταθεί δίπλα σε αυτό. Καλώ και προκαλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή, για να μπορέσει να υπάρχει ένα αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα. Η έκταση του δήμου μας είναι τεράστια, οι δρόμοι ως γνωστόν δεν είναι ίσιοι και τα 50 χιλιόμετρα στον κάμπο, μπορεί κάποιος να τα διανύσει σε 10 λεπτά, ενώ αν θέλει κάποιος να ανέβει στον Εχίνο – για παράδειγμα – χρειάζεται 25-30 λεπτά. Και από την Ξάνθη μέχρι τις Σάτρες, πιστεύω ότι το πυροσβεστικό θέλει 45 λεπτά για να ανέβει. Για αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Εχίνο, που είναι το κέντρο και που χιλιομετρικά θα προλαβαίνει να φτάνει μέχρι την Μύκη, τον Κένταυρο, την Πάχνη, τις Θέρμες κ.ο.κ. Είναι ανάγκη!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Εντωμεταξύ για το θέμα, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή χθες και ο βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ κ. Μπουρχάν Μπαράν, όπου αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή άλλο ένα τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στις Σάτρες του Δήμου Μύκης, όπου ένα ζευγάρι ηλικιωμένων κάηκε ζωντανό όταν πυρκαγιά ξέσπασε στην οικία την οποία διέμεναν, καταδεικνύεται για ακόμα μια φορά η ανάγκη σύστασης μόνιμου κλιμακίου της Πυροσβεστικής στον Δήμο Μύκης. Παρόμοια συμβάντα έχουν επαναληφθεί ουκ ολίγες φορές στον ορεινό όγκο του νομού μας που καλύπτεται από τεράστιες δασικές εκτάσεις.

Η μεγάλη χρονική απόσταση από τον κέντρο της Ξάνθης έως τις ορεινές περιοχές, λόγω της ιδιομορφίας του δρόμου ξεπερνά τα 45 λεπτά και όπως είναι αντιληπτό τα κλιμάκια της Σταυρούπολης και της Ξάνθης δεν μπορούν να καλύψουν τόσο μεγάλη έκταση και απόσταση.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν και είναι υπεράνθρωπες, αυτό όμως δεν αρκεί όταν μετράμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε  εγκατάσταση κλιμακίου της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον Δήμο Μύκης, λόγω του δυσπρόσιτου χαρακτήρα της περιοχής που καλύπτεται από μεγάλο όγκο δασικών εκτάσεων;
  2. Τι είδους μέτρα σκοπεύετε να λάβετε μελλοντικά, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα τραγικά περιστατικά;