Ακόμη μία «ταφόπλακα» για την Ξάνθη…

Ακόμη μία «ταφόπλακα» για την Ξάνθη…

Τις «αμαρτίες» της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Πάρου καλούνται, λέει, φέτος να τις «πληρώσουν» οι επαγγελματίες της Ξάνθης που δραστηριοποιούνται στις παραλιακές περιοχές του Δήμου Αβδήρων και του Δήμου Τοπείρου. Μία υπόθεση που «έσκασε» πρόσφατα με αφορμή παρατηρήσεις της ενταύθα Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, την ψάχνω για να δω αν τελικά το Αθηνοκεντρικό κράτος θέλει να μας «εξοντώσει» ή αν κάποιοι ενταύθα εκπρόσωποί μας είναι… τελείως ανύπαρκτοι! Δεν φτάνει που μας «γέμισαν» με οικολογικές συνθήκες τύπου Ramsar και «Natura», αναγκάζοντας τον κόσμο να προσφεύγει σε παρανομίες για το αυτονόητο, δεν φτάνει που έχουμε περιορισμένη χρονικά καλοκαιρινή περίοδο, έρχονται από πάνω και οι «υπηρεσίες» να θυμηθούνε λεπτομέρειες των νόμων και των εγκυκλίων για να βάλουν μια και καλή «ταφόπλακα» στην περιοχή μας! Σαφώς και είμαι υπέρ των προστατευόμενων ειδών και περιοχών, αλλά θεωρώ ότι η οικολογική «ευαισθησία» των αρμοδίων εξαντλείται μόνο στις περιοχές της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα! Θα επανέλθω…

Τι θα γίνει με το παζάρι της Ξάνθης;

Ξαναθίγουμε σήμερα με ρεπορτάζ το θέμα της ασφάλειας στο παζάρι της Ξάνθης, το πιο δημοφιλές παζάρι της Ελλάδας, που ελκύει καταναλωτές από την Ξάνθη, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από άλλη μέρη της Ελλάδας κάθε Σαββάτο. Το γεγονός ότι οι μεταλλικές κατασκευές που προσθαφαιρούνται κάθε εβδομάδα έχουν ξεχαρβαλώσει και είναι επικίνδυνες ανά πάσα στιγμή για την σωματική ακεραιότητα των μικροπωλητών και των καταναλωτών, είναι ένα θέμα το οποίο σηκώνουμε ψηλά στην ατζέντα μας, παίρνοντας αφορμή και από πρόσφατα περιστατικά λόγω ισχυρών ανέμων όπου οι άνθρωποι είδαν κυριολεκτικά τον ουρανό σφοντύλι! Και ενώ φιλοξενήσαμε χθες τον πρόεδρο των μικροπωλητών, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του συμφωνώντας με την άποψη της «Θ», δεν μπορέσαμε να βρούμε τελικά ποιος αντιδήμαρχος είναι αρμόδιος για το παζάρι! Ανέθεσα σε συνεργάτη μου να απευθυνθεί πρωτίστως στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος με την σειρά του τον παρέπεμψε στον… αντιδήμαρχο Καθαριότητας, αλλά τελικά κανένας από τους δύο -όπως δήλωσαν τουλάχιστον οι ίδιοι- δεν ήταν αρμόδιος για το παζάρι. Που θα πάει όμως θα βρούμε τον αρμόδιο για να του θέσουμε το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα με την ανάπλαση, αλλά και με τον κανονισμό λειτουργίας του παζαριού μας…

Έχουμε εγκαταστάσεις, αλλά… δεν έχουμε αθλητές!

Σε ότι αφορά το σκοπευτήριο του Δαφνώνα, ένα εκπληκτικό αθλητικό κέντρο που πληρεί ολυμπιακές προϋποθέσεις, σαφώς και πρέπει να φροντίσουμε ώστε να πάρει την θέση που του αξίζει… Δεν είναι δυνατόν να έρχονται να αθλούνται και να προπονούνται εδώ αθλητές διεθνούς φήμης και να μην λειτουργεί σωστά ένας σκοπευτικός όμιλος ώστε να δώσουμε και εμείς από τον τόπο μας άξιους αθλητές και πρωταθλητές στο άθλημα. Θυμάμαι το 1996-97 περίπου όταν τότε πρωτοδημιουργήσαμε τον πρώτο σκοπευτικό όμιλο Ξάνθης μαζί με τον Βασίλη Στρινόπουλο και τον Τάσο Χρηστακίδη, δημιουργώντας μάλιστα και έναν κλειστό χώρο σκοπευτηρίου στην είσοδο του πρώην «Blue Lagoon» που βρίσκεται λίγο μετά από το γήπεδο της Ασπίδας (ιδιοκτησίας Κεφαλίδη). Μετά τον θάνατο του πρώτου προπονητή (Τάσος Χρηστακίδης) και την παρέλευση της προεδρίας Στρινόπουλου, ο όμιλος άλλαξε χέρια και έκτοτε αγνοούμε την τύχη του. Κάποια στιγμή προσπάθησε να τον ξαναζωντανέψει ο αείμνηστος Βαγγέλης Βασιλειάδης, αλλά μέχρις εκεί. Ελπίζω το σημερινό ρεπορτάζ της «Θ» να αποτελέσει το έναυσμα για να επανέλθει δριμύτερος ο όμιλος με νέα και ορεξάτα στελέχη.

Όπου ακούς πολλά κεράσια…

Σε ότι αφορά το θέμα για τα ιδιωτικά και αγροτικά φωτοβολταϊκά που θίξαμε προχθές με αναλυτικό ρεπορτάζ, αυτό έγινε μετά από πολλά τηλεφωνήματα που δέχθηκα από ενδιαφερόμενους, οι οποίοι ακούνε «παχιά λόγια» για γρήγορη απόσβεση, για εύκολο κέρδος και για χιλιάδες ευρώ που μπαίνουν στις τσέπες των επενδυτών κάθε μήνα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα! Όπως διαβάσατε όμως σχετικά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και ιδιαίτερα για τους νέους επενδυτές, οι οποίοι είναι αλήθεια ότι γίνανε πολλοί… Και όπου υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει ουσιαστικό κέρδος! Είναι σαν εκείνο το γνωμικό με τα πολλά κεράσια και τα μικρά καλάθια! Είναι γεγονός πάντως ότι οι πρώτοι επενδυτές που συνήψαν συμφωνία με την ΔΕΗ τα πρώτα χρόνια και διασφάλισαν την τιμή της κιλοβατώρας έβγαλαν χρήματα και συνεχίζουν να είναι αποδοτικές οι επενδύσεις τους, αλλά μιλάμε για «εκείνους» τους επενδυτές και όχι για τους σημερινούς. Όσοι λοιπόν θέλετε να επενδύσετε στον συγκεκριμένο τομέα θα πρέπει να την ψάξετε καλά την δουλειά, να ρωτήσετε τους πλέον ειδικούς και αν θεωρείτε ότι σας ικανοποιεί η σημερινή απόδοση της επένδυσης προχωρήστε. Εμείς πάντως απαντήσαμε στις ερωτήσεις με αναλυτικό ρεπορτάζ και σας ενημερώσαμε αρκούντος…

Του Τένη Καμαρίδη