Μοναξιά και…φιλότιμο στις ελάχιστες περιπολίες των αστυνομικών!
Φ. Χασάνογλου και Ν. Γουναρίδης, μιλούν στην «Θ»
Αυξάνουν τα περιστατικά «ακραίας» εγκληματικότητας στην Ξάνθη, με αποκορύφωμα το περιστατικό ληστείας που σημειώθηκε στις 18 Αυγούστου σε περιοχή της Ξάνθης από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δράστες, προσέγγισαν συμπολίτη μας που βρισκόταν στο εσωτερικό του οχήματός του και με την απειλή και χρήση σωματικής βίας, τον κατέβασαν κάτω, τον λήστεψαν, έκλεψαν και το αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε την επόμενη μέρα… καμένο και πεταμένο σε περιοχή της Ξάνθης.
Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα που αυτοκίνητα, αλλά και μηχανάκια κάνουν «φτερά» και βρίσκονται καμένα και κατεστραμμένα, μόνο ήσυχα δεν είναι τα βράδια του Καλοκαιριού για τους κατοίκους της πόλης, από τα συνεχόμενα γλέντια στην περιοχή του Δροσερού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ακόμη και τις καθημερινές. Κατάσταση που εξοργίζει τους Ξανθιώτες, οι οποίοι με την σειρά τους αναρωτιούνται… ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;
Τα δε όργανα δημοσίας τάξεως από την πλευρά τους, εκλιπαρούν για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς φτάνουν σε σημείο να περιπολούν (όταν δεν βρίσκονται στο πάρεργο του μεταναστευτικού) κατά μονάδες.
Αυτά προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και κάτοικος του Δροσερού κ. Φερντούν Χασάνογλου και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης.
«ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Χασάνογλου, μιλώντας για τα γαμήλια – κυρίως – γλέντια στο Δροσερό, επισήμανε τα εξής: «η αλήθεια είναι ότι για ένα χρονικό διάστημα, από τον 7ο ως τον 8ο μήνα, προγραμματίζονται γάμοι. Αρκετός κόσμος είναι μετανάστες σε Γερμανία και Ολλανδία και οργανώνουν τους γάμους αυτό το διάστημα. Κακά τα ψέματα, υπάρχει το έθιμο που λέει ότι η πρώτη μέρα του γάμου, πρέπει να γίνει στο σπίτι. Βέβαια, είναι καλό να τηρούμε τα έθιμά μας, αλλά από την άλλη να μην ενοχλούμε τον κόσμο. Να σεβαστούμε τον κόσμο. Και ο κόσμος πρέπει να σεβαστεί ότι ο κάθε γονέας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για το παιδί του, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο ωράριο για να μην υπάρχει αυτό το χάος. Είμαστε σε επικοινωνία και με τον Διευθυντή της Αστυνομίας και έχουμε συζητήσει πολλές φορές το συγκεκριμένο θέμα και τους ενημερώνω συνεχώς από την πλευρά μου σε κάθε γάμο, ώστε μετά τις 23:30 – 23:45 η μουσική θα πρέπει να χαμηλώνει πολύ. Να τηρηθούν τα έθιμα, αλλά να μην ακούγεται μέσα στην πόλη, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος ο άλλος που θα πάει την επομένη στην δουλειά, να το ακούει».
«ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ – ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ»
«Σαφώς και πρέπει να γίνονται τα έθιμα και κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά από εκεί και πέρα, πρέπει να μπει μια σειρά. Είναι πράγματι αρκετοί οι γάμοι που γίνονται στον συνοικισμό. Ο συνοικισμός αποτελείται από 8500- 9000 κατοίκους, άρα και οι γάμοι είναι αυξημένοι» συνέχισε ο ίδιος, ενώ σε ερώτηση της «Θ» για το αν αντίστοιχα θα μπορούσαν να γίνονται όλα αυτά για παράδειγμα στην Γερμανία ή στην Ολλανδία όπου εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι, απαντά: «Όχι βέβαια. Είμαι κατά της υπερβολής και της κατάχρησης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει ήδη με τον Διευθυντή της Αστυνομίας και πιστεύω ότι μπαίνει σιγά – σιγά σε μια σειρά και πιστεύω ότι θα λήξει, καθώς ήδη σε κάποιους γίνονται παρεμβάσεις από την αστυνομία για να χαμηλώσει η μουσική, αλλά να μπορούν να τηρήσουν και αυτοί – που κάνουν τόσα έξοδα – τα έθιμά τους».
«Ο,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟ ΧΡΕΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ – ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ»
Όσον αφορά στο σκέλος της εγκληματικότητας, αν και πολλοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν ως δράστες τους εντόπιους Δροσερίτες, ο κ. Χασάνογλου, ξεκαθαρίζει ότι «είμαι κάθετος στο ότι πρέπει να λήξει, γιατί όλο το πρόβλημα αυτήν την στιγμή, το τραβούν οι ντόπιοι. Ο,τι γίνεται στην τοπική κοινωνία, το χρεωνόμαστε εμείς και είμαστε εμείς αυτοί που τρώμε την «λάσπη». Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι αυτό, που δεν έχει καμία σχέση με τους ντόπιους και γίνονται διάφορα πράγματα. Και εμείς οι ντόπιοι, έχουμε πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά η τοπική κοινωνία δεν το γνωρίζει. Ο,τι και αν γίνει, λέει «οι Δροσερίτες». Έτυχε πολλές φορές δηλαδή να πουν ότι έγινε από το Δροσερό και να βρεθεί σε άλλο μέρος, εκτός Ξάνθης, ένα όχημα ή ένα μηχανάκι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον συνοικισμό, με ένα πρόσφατο παράδειγμα το όχημα της παραγωγής του κ. Μανούσου Μανουσάκη. Και όσον αφορά στο προχθεσινό περιστατικό, το διάβασα αλλά δεν ξέρω αν αφορούσε στον συνοικισμό. Υπάρχει τρόμος στην Ξάνθη και εγώ ο ίδιος πήγα στον Εισαγγελέα, ώστε κάποια στιγμή να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Και εμείς οι ίδιοι κινδυνεύουμε και είμαστε κατά της εγκληματικότητας που συμβαίνει στην καθημερινότητα».
«ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ, ΑΛΛΑ…»
Από την πλευρά του ο κ. Γουναρίδης επισήμανε ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και το ζήτημα είναι ότι εμείς είμαστε οι τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας σε αυτά τα προβλήματα, αλλά είμαστε οι πιο εμφανείς και διαφαίνεται η μεγάλη έλλειψη της αστυνόμευσης της περιοχής μας. Το έχουμε θέσει πολλές φορές σαν Σωματείο. Είναι πολυεπίπεδα τα προβλήματα και δεν μπορούν να λυθούν με μια απόφαση. Πρώτον, για την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Δεύτερον, η διαχείριση του προσωπικού αυτήν την στιγμή, αφορά περισσότερο στην παράνομη μετανάστευση και έτσι τραβούμε το «κουπί» λίγοι αστυνομικοί. Φανταστείτε πως διακινδυνεύουν την ζωή τους περιπολώντας μόνοι τους. Κατάντησε «δεδομένο» ότι ο αστυνομικός θα είναι μόνος του, με την διαχείριση σε συνδυασμό με την έλλειψη του προσωπικού στην πόλη μας».
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ – ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΧΡΗΖΕΙ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ»
Αναφορικά με το Δροσερό, ο ίδιος τόνισε ότι «το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν είναι όλος ο οικισμός. Γνωρίζουμε τους παλιούς με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί. Οι άνθρωποι είναι εργατικοί και οικογενειάρχες. Ωστόσο υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι που ευθύνεται για την μικρή και την μεγαλύτερη εγκληματικότητα της περιοχής μας. Αυτό όμως, δεν λύνεται μόνον από την αστυνομία. Θα πρέπει κάποτε να μαζευτούν όλοι οι φορείς της πόλης μας (δήμος, πολεοδομία, ΔΕΗ, Πυροσβεστική, ΔΕΥΑΞ, Νομαρχία) για να μας πουν τι γίνεται. Δεν είναι δυνατόν, να μην γνωρίζουμε πόσα σπίτια υπάρχουν σε έναν οικισμό της πόλης, για παράδειγμα. Δεν θα πούμε ψέματα. Σαν αστυνομικοί, δύσκολα μπορούμε να περιπολήσουμε μέσα στο Δροσερό. Κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει έλλειψη της εμφανούς περιπολίας στην πόλη μας. Παλαιότερα, είχαμε τουλάχιστον μια Τροχαία που έκανε περιπολίες, αλλά εδώ και δυο χρόνια ασχολείται καθαρά με το μεταναστευτικό. Είναι σύνθετο το πρόβλημα και χρειάζεται να γίνει μια σύσκεψη από όλους τους φορείς και να δοθεί μια ομαδική λύση. Σαν Αστυνομία και 1000 αστυνομικούς να μας φέρουν αυτήν την στιγμή, δεν θα βρεθεί λύση».
«ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ»
Κλείνοντας ο κ. Γουναρίδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο αστυνομικός κάνει ο,τι μπορεί με φιλότιμο, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή του. Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι. «Ματώνουν» οι αστυνομικοί που είναι στο πεζοδρόμιο μέσα στην Ξάνθη», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να δοθεί μια λύση στο μεταναστευτικό και ότι «κάποτε θα πρέπει να δοθούν και οι πραγματικοί αριθμοί εγκληματικότητας από την εκάστοτε Διεύθυνση προς το Αρχηγείο μας, οι οποίοι δεν δίνονται».