Ακριβότερη ως το τέλος της εβδομάδος και η ξανθιώτικη «φρατζόλα»

Μ. Μαλλιαρουδάκη: Μονόδρομος η αύξηση, διαφορετικά… ΛΟΥΚΕΤΟ!

Δεν αντέχουμε άλλο να απορροφούμε τις αυξήσεις,  σημειώνει στην «Θ» η πρόεδρος των Αρτοποιών Ξάνθης

«Μονόδρομος» και για τους αρτοποιούς της Ξάνθης, η αύξηση της τιμής του ψωμιού, που ήδη αποτελεί γεγονός για κάποιες άλλες πόλεις. Αύξηση, που θα δούμε σύντομα στα ράφια των αρτοποιείων της πόλης μας, η οποία ωστόσο δεν θα ξεπεράσει τα 0.10 ευρώ ή τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αρτοποιών, όπως εξηγεί στην «Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη.

 

«Μονόδρομος» η αύξηση της τιμής του ψωμιού – δεν αντέχουμε άλλο να απορροφούμε τις αυξήσεις – αλλιώς πρέπει να κλείσουμε

Αναλυτικότερα η ίδια ανέφερε ότι:

Όλα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, που άρχισαν να ανεβαίνουν οι πρώτες ύλες αλλά και η ενέργεια. Επί μια δεκαετία τουλάχιστον, απορροφούσαμε όλες τις αυξήσεις, είτε αυτές αφορούσαν σε συντελεστές ΦΠΑ είτε σε πρώτες ύλες. Έχει να γίνει αύξηση στο ψωμί πάνω από δέκα χρόνια. Τώρα πια όμως, δεν αντέχουμε άλλο. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η αύξηση στην τιμή των αλεύρων (που θα έρθει και άλλη), ενώ και το σιτάρι είχε μικρή απόδοση ανά στρέμμα, οπότε ανέβηκε σημαντικά και η τιμή των σιτηρών. Πλέον δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλη αύξηση, οπότε θα πρέπει να την μετακυλήσουμε στον καταναλωτή.  Όπως είδατε, στον Βόλο, η τιμή του ψωμιού από τα 0.90€ (όπως είναι και εδώ στην Ξάνθη αυτήν την στιγμή) πήγε στο 1.20€. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το πάμε περίπου στο 1€. Βεβαίως δεν μπορώ να μιλήσω για τιμές, αλλά μιλώ για την πρόθεση που επικρατεί. Ο κάθε συνάδελφος είναι ελεύθερος και μπορεί να κοστολογήσει την δουλειά του και το προσφερόμενο προϊόν. Επίσης δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις για τιμές σαν σωματείο (από το 1993 και έπειτα απαγορεύεται να συζητούμε για τιμές μέσα στο σωματείο). Από αυτά που ακούω όμως και συζητούμε με τους συναδέλφους, πιστεύω ότι η τιμή θα είναι στο 1€ κατά μέσο όρο. Όσον αφορά στο πρόβλημα με τα σιτηρά, αυτό είναι παγκόσμιο και δεν υφίσταται μόνον στην χώρα μας. Για αυτό και οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς και δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξουν. Ούτως ή άλλως, τα τελευταία χρόνια δεχόμαστε μια τεράστια οικονομική πίεση όλοι στις επιχειρήσεις μας. Κάναμε μια πολύ κουραστική δουλειά και δεν είχαμε απολαβές. Μετά από όλα αυτά, είναι «μονόδρομος» και σαν αρτοποιοί της Ξάνθης θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την μικρότερη δυνατή αύξηση. Η διάθεση όλων – το υπογράφω αυτό – είναι αυτή. Είναι όμως «μονόδρομος». Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Διαφορετικά θα πρέπει να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας. Δεν κάνουμε «κοινωνική πολιτική». Προσπαθούμε και εμείς να επιβιώσουμε.

 

Ξεκίνησε ήδη η αύξηση στο αλεύρι – ως το τέλος της εβδομάδας οι ανατιμήσεις στα ράφια των αρτοποιείων

Επιπλέον η ίδια επισήμανε ότι:

Η αύξηση στο αλεύρι έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτήν την εβδομάδα παραλαμβάνουμε με καινούριες, ανεβασμένες τιμές. Νομίζω ότι κάποιοι συνάδελφοι έχουν ήδη ανεβάσει τιμές από χθες και θα ακολουθήσουμε και όλοι οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ήδη, χθες βγήκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών στην ΕΡΤ και εξήγησε και εκείνος ότι οι αυξήσεις όσον αφορά στο ψωμί, αποτελούν «μονόδρομο». Δεν μας είναι ευχάριστο, διότι τα χρόνια είναι δύσκολα και καταλαβαίνουμε και τις δυσκολίες του καταναλωτή, αλλά η Ελλάδα έχει από τα πιο φθηνά και πάρα πολύ ποιοτικά ψωμιά στην Ευρώπη. Σε άλλες χώρες, είναι υπερδιπλάσιες οι τιμές. Σίγουρα πάντως στην Ξάνθη δεν θα είναι αυτές οι τιμές που κάνουν στους άλλους νομούς (0.30€), αν και η αγορά είναι ελεύθερη. Κανονικά βέβαια για να μπορεί να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση, η τιμή είναι αυτή. Οι συνάδελφοι που το έκαναν, το έκαναν βάσει κοστολογίου δηλαδή. Και από την άλλη βέβαια, όταν βλέπω τον περισσότερο κόσμο κάθε μέρα με έναν καφέ στο χέρι (που στοιχίζει όσο δυο φρατζόλες και ένα κουλούρι μαζί) και τα δίνουμε τόσο απλόχερα και δεν μπορούμε να κάνουμε έναν καφέ στο σπίτι μας, δεν είναι τόσο «τραγικό» το ψωμί.