Δημιουργείται τις επόμενες ημέρες το Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Ξάνθη
Το Δημοτ. Συμβούλιο καταψήφισε το αίτημα για παραχώρηση χώρου, αλλά…
Είκοσι έξι νέα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τις επόμενες ημέρες και ένα από αυτά θα δημιουργηθεί στην Ξάνθη.
Ένα γραφείο η δημιουργία του οποίου αποτέλεσε «πονοκέφαλο» και για το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, σε συνεδρίαση κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της «εξέτασης αιτήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, για την παραχώρηση χώρου, ο οποίος να διαθέτει δύο θέσεις εργασίας από το Δήμο Ξάνθης, για τη δημιουργία Γραφείου Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών στο Δήμο Ξάνθης».
Θέμα το οποίο δεν πέρασε, καθώς καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση (πλην του κ, Ανταμπούφη) ενώ αρνητική ψήφο που προκάλεσε αίσθηση έδωσαν και οι Δικηγόροι – μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλ. Γκιρτζίκη, Δ. Παρτσαλίδου, Ειρ. Πυρνάρη και Αχ. Καρά, οι οποίοι δέχθηκαν αρνητικά σχόλια από κάποιους περί….«επαγγελματικών συμφερόντων».
Μπορεί τότε να μην δόθηκε η συναίνεση για παραχώρηση χώρου από το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε «τροχοπέδη» για την δημιουργία του (προφανώς σε μη δημοτικό χώρο) καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, δια της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), έχει συστήσει από την 1η Μαρτίου του 2017 ένα πανελλαδικό δίκτυο Κέντρων – Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ. – Γ.Ε.Υ.Δ) και μέχρι σήμερα λειτουργούν 25 αντίστοιχα σημεία εξυπηρέτησης, σε Αττική (Αθήνα και Πειραιά), Θεσσαλονίκη και 14 επαρχιακές πόλεις».
Σε ο,τι αφορά την Ξάνθη, αναφέρεται επακριβώς ότι «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν 26 Γ.Ε.Υ.Δ στις Περιφερειακές Ενότητες…
Ξάνθης, με έδρα τον δήμο Ξάνθης, ως περιφερειακή υποστηρικτική του Κ.Ε.Υ.Δ. με έδρα τον Δήμο Αλεξανδρούπολης».
«ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ; ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΧΕΓΓΥΑ;»
Ωστόσο τα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς αφορά το Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, παραμένουν, καθώς όπως αναφέρει στην «Θ» η Δημοτική Σύμβουλος και γνωστή Δικηγόρος της Ξάνθης κ. Αλεξία Γκιρτζίκη «αυτό που μας ξενίζει εμάς και κρατούμε μια επιφύλαξη, είναι αν αυτοί που θα δίνουν τις συμβουλές έχουν μια ανάλογη μόρφωση (εξειδίκευση) για να δίνουν αυτήν την συμβουλευτική. Έχουν τα εχέγγυα για να παράσχουν προς τους πολίτες την συμβουλευτική υπηρεσία αυτή για την σωστή ρύθμιση της υπόθεσής τους; Το ένα λοιπόν είναι αν έχουν τα εχέγγυα της νομικής γνώσης και παιδείας προκειμένου να παράσχουν σωστές νομικές συμβουλές προς τον πολίτη και το συμφέρον του. Στην εισήγηση (σ.σ κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου) δεν διευκρινίζονταν ποιοι είναι αυτοί που παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Είναι υπάλληλοι του υπουργείου; Είναι νομικοί; Είναι εξωτερικοί συνεργάτες – νομικοί; Είναι εξωτερικοί συνεργάτες – μη νομικοί; Ποιοι είναι αυτοί; Αυτό μας ενδιαφέρει και πολύ κακώς εκλήφθηκε ότι η αρνητική μας ψήφος ήταν επειδή θίγονται τα επαγγελματικά μας συμφέροντα. Ψηφίσαμε αρνητικά όχι επειδή θίγονται τα επαγγελματικά μας συμφέροντα και μας παίρνουν «ύλη», αλλά γιατί δεν διευκρινίζεται εάν αυτή η υπηρεσία (;), αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή (;) (δεν ξέρω πώς να την ονομάσω), έχει τα εχέγγυα να παράσχει ορθές νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και προς όφελος των υποθέσεών τους».
«ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ…ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ; – ΕΝΗΜΕΡΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Γ.Σ»
«Ένας ελεύθερος επαγγελματίας είναι ανεξάρτητος σε αυτήν την διαδικασία και έχει εντολέα τον πελάτη του. Αυτή η υπηρεσία, έχει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας; Μήπως έχει σχέση με κάποια τράπεζα; Διαφυλάσσεται τέλος πάντων, η ανεξαρτησία της; Για αυτό θέλουμε και κάποια περεταίρω πληροφόρηση» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «εμείς πάντως ενημερώσαμε μετά το Δημοτικό Συμβούλιο τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης. Προσωπικά, μετά το συμβούλιο ενημέρωσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου και τους είπα είτε να το δουν οι ίδιοι είτε να το δουν σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (που είναι και ο μεγαλύτερος). Βέβαια, ας μην γίνει η παρεξήγηση πως το κάνουμε για «επαγγελματικά συμφέροντα». Αν ο άνθρωπος που θα είναι μέσα στο γραφείο, μήπως τότε θα πηγαίνει την υπόθεση εκεί που του λένε οι «εντολείς» του και όχι ο κάθε δανειολήπτης; Το ζητούμενο είναι αν είναι ανεξάρτητος ή αν έχει μια…εντεταλμένη αποστολή. Ο κάθε επαγγελματίας δικηγόρος είναι ανεξάρτητος και θα συμβουλεύσει τον εντολέα του προς το συμφέρον του. Από τον εντολέα του πληρώνεται, στον εντολέα του λογοδοτεί και αν δεν ασκήσει σωστά τις υπηρεσίες του, λογοδοτεί και ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πάντως εγώ μίλησα με μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου και στην επόμενη Γενική Συνέλευση που θα κάνουμε, θα τους ενημερώσουμε και περεταίρω».