Αλ. Κοντός: «11 εκατομμύρια κιλά ακτινίδια παράγει η Ξάνθη – Συνεχίζει δυναμικά η ΣΕΚΕ με εναλλακτικά προϊόντα πέρα από τον καπνό»

Ρόδια, καρύδια και φουντούκια άλλαξαν τον καλλιεργητικό «χάρτη» της περιοχής- 75% η πριμοδότηση των εγκαταστάσεων

Στόχος μας το «brand» του ακτινιδίου Θράκης-Πρόβλημα με τους δασμούς που βάζει από 19/10 η Αμερική

 

«Στρατηγικές» οι επιλογές της ΣΕΚΕ Α.Ε σε αγροτικά προϊόντα που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη αναπτυξιακή πορεία της, πέρα από τον καπνό που συνεχίζει να είναι σαφώς ο βασικός κορμός και κύρια δραστηριότητα. Στην κορυφή των επιλογών της βρίσκονται τα ακτινίδια, με ένα εκπληκτικό «τονάζ» της τάξης των… 11.000.000 κιλών, μόνον για τον Ν. Ξάνθης και με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Πέραν όμως των ακτινιδιών, αρκετά ικανοποιητικές είναι οι αποδώσεις και για τα ρόδια, ενώ εκτός από τα καρύδια, είναι σημαντική και η καλλιέργεια φουντουκιών.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ Α.Ε. και Πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο τεράστιο πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών αλλά και των κτηνοτρόφων (για την φέτα), που αφορά στους δασμούς που μπαίνουν από πλευράς Αμερικής από 19/10. «Είδηση» που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε παραγωγούς, συνεταιρισμούς και εταιρείες, αφού αφενός τα ροδάκινα έχουν ήδη αγοραστεί και έχουν ήδη μεταποιηθεί, περιμένοντας την εξαγωγή τους.

«Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ»

Ειδικότερα ο κ. Κοντός ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «η μεγάλη αναδιάρθρωση καλλιεργειών στην Ξάνθη έγινε όταν με απόφασή μου «πριμοδότησα» το κόστος εγκατάστασης με 75% και μπήκαν ακτινίδια, ρόδια και βέβαια ενεργειακά φυτά. Η Ξάνθη παράγει 11 εκατομμύρια κιλά ακτινίδια. Δεν είναι λίγα. Κάτω από προϋποθέσεις είναι μια καλή παραγωγή για τους αγρότες, εφόσον μπορούμε και κάνουμε καλής ποιότητας προϊόν. Οι παραγωγοί οι οποίοι δείχνουν επιμέλεια και στηρίζονται από γεωπόνους (όπως είναι οι παραγωγοί που συνεργάζονται με την ΣΕΚΕ) μπορούν να κάνουν πολύ καλά ακτινίδια. Το ακτινίδιο στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Η χώρα μας παράγει 300 εκατομμύρια κιλά. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι οι αποθηκευτικοί χώροι (ψυγεία, συσκευαστήρια κλπ) που είναι για 140 εκατομμύρια κιλά μόνον και άρα είναι άμεση η ανάγκη να γίνουν αποθηκευτικοί χώροι για ακτινίδια. Το δεύτερο είναι οι προσπάθειες για την προώθηση του προϊόντος, όπου προβλέπεται φυσικά να έχουμε ένα  πολύ ποιοτικό προϊόν για να είναι ανταγωνιστικό έναντι των ακτινιδίων της Ιταλίας και της Ν. Ζηλανδίας (αυτές είναι οι χώρες που παράγουν ακτινίδια). Όλα δηλαδή μπορούν να γίνουν, με την προϋπόθεση να γίνεται σοβαρή και σωστή δουλειά. Να κάνουμε ένα καλό και ποιοτικό προϊόν. Η Ξάνθη, μπορεί να κάνει ποιοτικό προϊόν. Έχουμε ένα μειονέκτημα, αυτό του αέρα σε κάποιες περιόδους και αυτό πρέπει να το μελετήσουμε προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ήδη έχουν γίνει κάποιες μελέτες για να μπουν κάποια ειδικά δίχτυα που δεν θα επιτρέπουν τον αέρα να δημιουργεί πρόβλημα στο προϊόν. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη. Εμείς πάμε να κάνουμε ένα πολύ καλό προϊόν ώστε να γίνει διεθνώς γνωστό το ακτινίδιο της Θράκης. Αυτός είναι ο στόχος μας.

«ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, ΡΟΔΙΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ…ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

Αναφορικά με τις δενδροκαλλιέργειες που έχουν αλλάξει τον καλλιεργητικό χάρτη στην περιοχή, ο ίδιος επισημαίνει ότι «στην δική μας περιοχή, το ακτινίδιο έχει προχωρήσει πάρα πολύ γιατί έδωσε πολύ καλό εισόδημα τα προηγούμενα χρόνια στους καλλιεργητές. Επίσης έχουν προχωρήσει τα ρόδια και εδώ βέβαια ξεχωρίζουν δύο κατηγορίες. Οι παραγωγοί που προσπαθούν και κάνουν καλής ποιότητας ρόδι και απολαμβάνουν καλών τιμών και κάποιοι άλλοι οι οποίοι ουσιαστικά τα εγκαταλείπουν στην τύχη τους, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιοι παραγωγοί κινδυνεύουν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Έχουν μπει επίσης και αρκετά καρύδια στην περιοχή και τώρα εξαπλώνονται τα φουντούκια. Έχουν μπει αρκετές φουντουκιές. Μαθαίνω για 500 στρέμματα. Τα επιτραπέζια ροδάκινα γενικά δεν πάνε καλά σε όλη την Ελλάδα. Τώρα δημιουργείται και θέμα με τους δασμούς στην Αμερική με τα συμπύρηνα, άρα είναι μια καλλιέργεια που όσοι επιχείρησαν στην περιοχή μας (αλλά και στην Βέροια, στην Νάουσα που εκεί είναι η κύρια παραγωγή) , δεν είχαν θετικά αποτελέσματα. Τα πράγματα πάνε καλά στον Βελβεντό, γιατί εκεί οι άνθρωποι έκαναν ένα εξαιρετικό επώνυμο προϊόν (Velvita). Εκεί τα πράγματα είναι πολύ θετικά. Στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλη ποσότητα σε ακτινίδιο, ενώ και το ρόδι πήγε καλά σε αρκετές περιπτώσεις. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει επιμέλεια από πλευράς παραγωγών. Επιμέλεια, σοβαρότητα και σοβαρή επιστημονική στήριξη. Αν αυτά τα τρία συνδυαστούν μπορεί να βγει ένα πολύ καλό προϊόν το οποίο με αξιώσεις, θα μπορεί να διατεθεί στις αγορές».

«Η ΣΕΚΕ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ»

Σε ο,τι αφορά στο «στίγμα» της ΣΕΚΕ σε όλο αυτό το «τοπίο», ο κ. Κοντός αναφέρει ότι «η ΣΕΚΕ διερευνά με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, εναλλακτικά προϊόντα πέρα από τον καπνό. Ο καπνός είναι το βασικό μας προϊόν, αλλά συνεχίζουμε. Έχουμε κάνει μια σημαντική ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και στις γύρω βαλκανικές χώρες. Ήδη έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τον Βελβεντό μια νέα εταιρεία για φρούτα. Πέρυσι αγόρασε ακτινίδια και φέτος επεκτείνουμε αυτήν την δραστηριότητα. Διερευνούμε διεθνείς συνεργασίες. Συνεργασίες με ανθρώπους που ασχολούνται με το προϊόν και το γνωρίζουν καλά και βέβαια στο απώτερο μέλλον η σκέψη και το «πλάνο» της ΣΕΚΕ είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε δημιουργία αποθηκευτικών χώρων είτε σε συνεργασία με την Ένωση Ξάνθης είτε αν αυτή δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, σε συνεργασία με άλλους φορείς».

«ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – Ο Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Κλείνοντας για το θέμα των δασμών σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα, για το οποίο υπήρξε και συνάντηση της ΣΑΣΟΕΕ με τον Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοντός σημείωσε ότι «υπήρξε ένας μεγάλος αιφνιδιασμός. Τα ροδάκινα έχουν ήδη αγοραστεί και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, ενώ αναμφίβολα υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα στην κτηνοτροφία με την φέτα και τις εξαγωγές. Εκείνο το οποίο λέμε, είναι πως είναι απαράδεκτο για προβλήματα που δημιουργήθηκαν από πλούσιες χώρες του βορρά, να την «πληρώνουν» οι φτωχότερες χώρες του νότου και ιδιαίτερα οι Έλληνες αγρότες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται αφορά στο συμπύρηνο ροδάκινο, διότι τα ροδάκινα έχουν ήδη αγοραστεί και έχουν μεταποιηθεί (είναι δηλαδή ήδη κονσέβρες), υπάρχουν συμβόλαια με την αμερικανική αγορά, είναι έτοιμα να εξαχθούν και από τις 19 Οκτωβρίου μπαίνουν δασμοί. Άρα αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι να πάει «πίσω» η οποιαδήποτε απόφαση, να γίνουν οι εξαγωγές αυτές διότι διαφορετικά 20.000 οικογένειες ροδακινοπαραγωγών και οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί που μεταποιούν ροδάκινα θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση γιατί η πρώτη ύλη δεν έχει πληρωθεί στους παραγωγούς. Θα γίνουν εξαγωγές και έπειτα θα πληρωθεί η πρώτη ύλη. Γίνεται εκκαθάριση από τους συνεταιρισμούς και τις εταιρείες. Μετά θα δούμε πως μπορούμε να αμβλύνουμε όλη αυτήν την κατάσταση την επόμενη χρονιά. Στην συνάντηση που είχαμε, αναφέραμε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στήριξε τις ΗΠΑ στην διαμάχη που είχαν για το θέμα της Ουκρανίας με την Ρωσία, με αποτέλεσμα να έχουμε εμπάργκο αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία και να μην μπορούμε να πουλήσουμε προϊόντα εκεί. Από την μια πλευρά λοιπόν έχουμε το εμπάργκο στην Ρωσία και από την άλλη έρχεται και η Αμερική, που την στηρίξαμε και βάζει δασμούς στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα; Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση το ένα με το άλλο και θα πρέπει, με όλα αυτά να μην την «πληρώνουν» οι φτωχοί, που είναι οι Έλληνες αγρότες και προσπαθούν, παλεύουν και δυστυχώς βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση. Τέλος, είχα και μια επικοινωνία με τον κ. Βορίδη για το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια λύση που θα είναι υπέρ των Ελλήνων αγροτών. Να φύγουν χωρίς δασμούς τώρα τα προϊόντα, διότι με 25% δασμούς περισσότερο, κατεβαίνετε ότι δεν είναι ανταγωνιστικά και ότι οι επιχειρήσεις που εξάγουν, θα έχουν πολύ μεγάλες ζημιές και δεν θα ωφεληθούν οι Αμερικάνοι ροδακινοπαραγωγοί, διότι η Κίνα έρχεται και «επιδοτεί» ουσιαστικά τα δικά της ροδάκινα. Οπότε θα ωφεληθούν χώρες εκτός Αμερικής».