Στη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ο Γεν/ Δ/ντης της ΣΕΚΕ…
Κατάλογος δέκα μέτρων, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία και να καταστούν βιώσιμες, γεωργία και κτηνοτροφία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, προτάθηκε σε δημόσια συζήτηση- διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Λάρισα.
Τρεις πρώην Υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Δ/ντης της ΣΕΚΕ-πρ. Υπουργός ΑΑΤ Αλέξανδρος Κοντός, συζήτησαν και πρότειναν μέτρα για την βιωσιμότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων.
ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ: ΟΙ 12 ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Κατά την τοποθέτησή του ο Γεν. Δ/ντης της ΣΕΚΕ Α.Ε και πρ. Υπουργός ΑΑΤ Αλέξανδρος Κοντός, πρότεινε μεταξύ άλλων να χρησιμοποιηθεί ως μεθοδολογία, αυτή που βασίστηκε στο σχέδιο της διακομματικής για την αγροτική ανάπτυξη της Ξάνθης, το οποίο έγινε αποδεκτό από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αυτούσιο συμπεριελήφθη στο πόρισμα της επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.
Βασικές κατευθύνσεις για την εκπόνηση του σχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Κοντό θα πρέπει να είναι:
1.Η αποτύπωση με βάσει τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, των προϊόντων που παράγονται στην Θεσσαλία τόσο στην φυτική όσο και στην ζωική παραγωγή.
2.Η καταγραφή των κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ανάλογα με την ηλικιακή τους διαστρωμάτωση και τα προϊόντα που παράγουν. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποτυπωθεί η ακριβής δραστηριότητα των νέων αγροτών έτσι ώστε στο στρατηγικό σχεδιασμό να δοθεί βαρύτητα στην ενίσχυσή τους.
3.Η ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων στις αγορές και η σχέση μεταξύ των τιμών διάθεσης και του κόστους παραγωγής που σημαίνει και τις προοπτικές που αυτά διαθέτουν για το μέλλον.
4.Οι προοπτικές για την παραγωγή νέων προϊόντων ανάλογα με την δυνατότητα επικερδούς για τους αγρότες διάθεσής τους στις αγορές.
5.Η ύπαρξη αλλά και η δημιουργία νέων συνεταιρισμών ή επιχειρήσεων που μπορούν να μεταποιούν και να διαθέτουν τα προϊόντα στις αγορές.
6.Η ενίσχυση των υποδομών στην γεωργία για την αξιοποίηση υδάτινων πόρων, αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, αναδασμών και έργων που θα διευκολύνουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
7.Η υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων από τις κρατικές δομές του Υπουργείου Γεωργίας, περιφέρειες , δήμοι, πανεπιστήμιο και η ανάπτυξη στο μέγιστο βαθμό των γεωργικών εφαρμογών με πρόσληψη γεωπόνων και κτηνιάτρων και αξιοποίηση των υφισταμένων, οι οποίοι θα είναι δίπλα στους αγρότες.
8.Η ένταξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, και ιδιαίτερα των νέων αγροτών, σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γρήγορες διαδικασίες και με χορήγηση άτοκων δανείων, επιδοτούμενων από την πολιτεία προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορά γης, αύξηση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
9.Επίσης στο μέγιστο βαθμό η διασύνδεση του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με την εφαρμοσμένη έρευνα και την υποστήριξη των αγροτών .
10.Η ανάπτυξη ενός οργανωμένου σχεδίου προστασίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεών από ακραία καιρικά φαινόμενα και η εφαρμογή όλων των σύγχρονων επιστημονικών εργαλείων για την αντιμετώπισή τους.
11.Η διερεύνηση εφαρμογής όλων των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή ένωση αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου αλλά και να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες των αγροτών και στην παραγωγή αλλά και στην αποζημίωση τους όταν υφίστανται ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα.
12.Και φυσικά να οριστεί ομάδα από όλους τους φορείς που ανέφερα η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή και την υλοποίηση των πτυχών του στρατηγικού σχεδιασμού. Για μένα καθοριστικό ρόλο στο κομμάτι αυτό πρέπει να παίξει το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η περιφέρεια.