Πολλοί οι «υπέρ» αλλά περισσότεροι οι «κατά» της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Η «παράλογη» λογική Γαβρόγλου, τα «ναι» των Κ. Μορφίδη και Κ. Σιμιτζή και τα «όχι» των Αν. Δημοσχάκη, Ν. Παναγιωτόπουλου και Δ. Κυριαζίδη
Υπέρ της συγχώνευσης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το Διεθνές Πανεπιστήμιο (και όχι με το ΔΠΘ) δήλωσε πρόσφατα ο πρ. Δήμαρχος Καβάλας και υποψ. Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Κωστής Σιμιτζής, καθώς και ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Μορφίδης.
«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΜΘ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ειδικότερα ο μεν πρώτος σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «απορίες και αλγεινή εντύπωση προκαλούν στους Καβαλιώτες και τους Δραμινούς όσοι δηλώνουν αντίθετοι με τη ενσωμάτωση του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και την ίδρυση ενός μεγάλου φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Είναι αντίθετοι με τη διαδικασία, όπως έλεγαν και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής; Ή θεωρούν πως οι Σχολές και τα Τμήματα του ΤΕΙ δεν είναι πανεπιστημιακής περιωπής; -τότε όμως γιατί προτάσσουν τη συνένωση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως καλύτερη λύση;»
«ΝΑΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΟΡΦΙΔΗ
Ο δε δεύτερος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας θα ικανοποιήσει ένα αίτημα που οι εκπαιδευτικοί φορείς της Καβάλας είχαν για χρόνια: την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη και την περαιτέρω εκπαιδευτική και ερευνητική ανάπτυξη των σχολών και, κατ’ επέκταση, της περιοχής.
Η Καβάλα θα βγει κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία, την οποία καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν προσπάθησε να φέρει εις πέρας, οργανωμένα και ουσιαστικά.
Μάλιστα, έγινε με το σωστό τρόπο, με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, με διαβούλευση που κράτησε ένα χρόνο, εξετάζοντας όλα τα επιμέρους στοιχεία και έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την κάλυψη ακαδημαϊκών κριτηρίων.
Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ τουλάχιστον κακεντρεχή τα σχόλια του αρχηγού της ΝΔ και τοπικών παραγόντων, οι οποίοι κάνουν λόγο για κατάργηση των αγγλόφωνων μαθημάτων (φαίνεται πως δεν έχουν διαβάσει ούτε τα βασικά) και, κυρίως, για ενσωμάτωση τμημάτων ΤΕΙ χωρίς αξιολόγηση…»
ΑΝ. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Δ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΟΙ…«ΚΑΤΑ» ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ «ΥΠΕΡ» ΤΟΥ ΔΠΘ
Στον αντίποδα, τον περασμένο μήνα, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου (και τη συνυπέγραψαν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης) σχετικά με την απόφαση του Υπουργού να συγχωνευτεί το ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Μια απόφαση «που στερείται λογικής, καθώς η πιο φυσική εξέλιξη θα ήταν να προχωρήσει η συγχώνευση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας. Αυτό ανέφερε κι άλλωστε το Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΔΠΘ στις 06 Μαρτίου του 2018…» όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, το κείμενο της ερώτησης.
Η «Θ» συνομίλησε για το παραπάνω θέμα με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, ο οποίος εξήγησε ότι ήταν επιλογή του ΤΕΙ ΑΜΘ να συγχωνευθεί με το Διεθνές Πανεπιστήμιο ενώ άφησε ανοικτές τις «πόρτες» του ΔΠΘ, εάν χρειαστεί.
«ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΕΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΠΘ»
Ειδικότερα ο κ. Πολυχρονίδης ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «και εμείς θεωρούμε ότι κανονικά το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έπρεπε να συγχωνευθεί (να συνενωθεί) με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όμως η απόφαση του ΤΕΙ ήταν να συγχωνευθούν με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Αυτήν την στιγμή έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τα πράγματα, που πλέον δεν μπορούμε να «αντιδράσουμε». Αυτή ήταν η επιθυμία τους. Αυτή ήταν η επιλογή τους. Το δεχόμαστε. Για εμάς έχει λήξει πλέον το θέμα. Εφόσον ήταν αυτή η επιθυμία τους και εφόσον έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο τα πράγματα, για εμάς είναι πλέον ένα τετελεσμένο γεγονός. Πάντως είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και έχουμε και την διάθεση, αν δεν πάει κάτι καλά με την συγχώνευσή τους, να τους δεχθούμε και πάλι. Εάν οι συνεννοήσεις τους και τα όσα έχουν προγραμματίσει δεν ευοδωθούν, η «πόρτα» μας είναι ανοιχτή για το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
«ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 4Η ΝΟΜΙΚΗ»
Δοθείσης της ευκαιρίας, σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το θέμα της δημιουργίας 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, σημείωσε επακριβώς ότι «έχουμε δείξει την έντονη αντίδρασή μας και αυτήν την στιγμή περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις».
Tα πάνω κάτω έφερε η παραίτηση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στο μέχρι πρότινος θετικό κλίμα που έβγαινε προς τα έξω σχετικά με τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τα τρία ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας, για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου πανεπιστημίου.
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση της παραίτησης του Κώστα Γραμμένου από τη θέση του προέδρου του ιδρύματος, που κατείχε από την ίδρυσή του, ήρθε λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση του ίδιου του πρωθυπουργού για τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η επιστολή παραίτησης συνδέεται με τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστήμιου με τα τρία ΤΕΙ, ενώ η είδησή της φαίνεται να «πάγωσε» τα χαμόγελα που επικρατούσαν μέχρι εκείνη την ώρα γύρω από τη συγχώνευση των τεσσάρων ιδρυμάτων.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος αποτελεί το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας μας που όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα, ενώ από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του, το 2008, βασική του προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη ενός πανεπιστημίου της εξωστρέφειας, όπως είναι η προσέλκυση ξένων φοιτητών.