Αλαλούμ και στις αδειοδοτήσεις των «τραπεζοκαθισμάτων» λόγω covid..

Κάποιοι «απλώθηκαν» παραπάνω και κάποιοι άλλοι το… σκέφτονται ακόμη να ανοίξουν

Γ. Ζερενίδης και Μ. Τσιακίρογλου, μιλούν στην «Θ»

 

Τώρα υποβάλλονται οι αιτήσεις για άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους (αλλά και για 50% επιπλέον κοινόχρηστο χώρο, ατελώς) στον Δήμο Ξάνθης, παρά το γεγονός ότι η εστίαση (σε εξωτερικούς χώρους) άνοιξε ήδη.

Εν τω μεταξύ, την ίδια διαδικασία καλούνται να ακολουθήσουν και όσοι σκέφτονται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, για τους καταστηματάρχες που ήδη άνοιξαν δεν λείπουν οι γκρίνιες ότι «απλώνονται» πολύ περισσότερο από όσο δικαιούνται…

Τέλος όσον αφορά στους ελέγχους, από τους εμπλεκόμενους φορείς, αυτοί αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το πέρας της διαδικασίας αδειοδότησης.

Σχετικό είναι το σημερινό ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης καθώς και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου.

 

ΑΝΟΙΓΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ – ΣΤΙΣ 31/5 ΛΗΓΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Ειδικότερα ο κ. Ζερενίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Πέρυσι είχαμε 290 αιτήσεις για χρήση κοινοχρήστου, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων (αυτά είναι μαζί). Από τις 290 είχαμε εγκρίνει τις 220 γιατί κάποιοι ναι μεν υπέβαλλαν αίτηση αλλά δεν είχαν τις προϋποθέσεις. Η νομοθεσία λέει ότι για χρήση κοινοχρήστου, οι επαγγελματίες καταθέτουν αίτηση μέχρι τέλη του έτους για το επόμενο έτος. Δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2020 έπρεπε να καταθέσουν για όλη την χρονιά του 2021. Ωστόσο, επειδή η εστίαση ήταν για πολλούς μήνες κλειστή και οι επαγγελματίες δεν προσήλθαν καθώς υπήρχε μια αβεβαιότητα που είναι πολύ λογική, για το πότε θα ανοίξουν και με τι μέτρα θα ανοίξουν τα καταστήματα, αποφασίσαμε και δώσαμε μια πρώτη παράταση ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021. Επειδή όμως πάλι δεν ήρθαν (γιατί ήταν κλειστά και Μάρτιο και Απρίλιο) δώσαμε άλλη μια παράταση (το περάσαμε από Δημοτικό Συμβούλιο) έως τα τέλη Μαΐου, γιατί η υπηρεσία έκανε έναν έλεγχο και είδε ότι από τους 220 που είχαν κάνει πέρυσι αιτήσεις, ήρθαν μόνον οι 90. Αυτό δημιούργησε το εξής πρόβλημα: Βγήκαν τα μέτρα για το άνοιγμα της εστίασης και οι περισσότεροι τώρα έρχονται στην υπηρεσία και καταθέτουν τις αιτήσεις. Οπότε οι περισσότεροι ανοίγουν μεν, αλλά υπάρχει μια δυστοκία στο να δοθούν όλες οι άδειες και μετά να προχωρήσουμε σε ελέγχους, αφού δοθούν όλες οι άδειες. Βέβαια, πιστεύω ότι μέσα στον μήνα, τα έχουμε διευθετήσει όλη την διαδικασία ως υπηρεσία.

ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ, ΑΤΕΛΩΣ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Εκτός αυτού, έχουμε και την νομοθεσία για τον CoviD, όπου χορηγείται κάτω από κατάλληλες προϋποθέσεις (αν το δικαιούται δηλαδή) στην επιχείρηση 50% επιπλέον κοινόχρηστος χώρος λόγω των διατάξεων, που δίνεται ατελώς. Δικαιούται να το ζητήσει μια επιχείρηση, αρκεί να πληροί προϋποθέσεις όπως, να αφήνει χώρο στα πεζοδρόμια, για τα αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης κ.ο.κ. Οι προϋποθέσεις αυτές ελέγχονται και χορηγούμε επιπλέον κοινόχρηστο χώρο. Και για αυτούς τους χώρους, οι επαγγελματίες υποβάλλουν τώρα τις αιτήσεις.

Θέλω να πω ότι αυτό το διάστημα – και είναι λογικό – λόγω του ότι υπήρχε η αβεβαιότητα για το άνοιγμα της εστίασης (πότε και με ποια μέτρα θα ανοίξει) οι περισσότεροι επιχειρηματίες ξαφνιάστηκαν με αποτέλεσμα να δέχεται τώρα η υπηρεσία τις περισσότερες αιτήσεις. Ήδη κάθε μέρα χορηγούμε πάνω από 5-10 άδειες.

 

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΙ

Αναφορικά με τους ελέγχους ο ίδιος επισήμανε ότι:

Τώρα λαμβάνουν οι περισσότεροι – όπως προανέφερα – τις άδειες, οπότε έως το τέλος του μήνα που θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και θα έχει λήξει και η παράταση που έχουμε δώσει (όποιος έκανε καλώς και όποιος δεν έκανε δεν θα έχει την άδειά του) θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι, οι οποίοι θα είναι αυστηρότατοι και από εμάς, ως υπηρεσία ελέγχου και φυσικά και από την αστυνομία και απο το υγειονομικό. Εν ολίγοις, υπάρχει μια ολιγωρία αυτήν την στιγμή, η οποία όμως δεν οφείλεται στις υπηρεσίες, αλλά στο ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες είχαν μια αβεβαιότητα, διότι δεν είναι εύκολο να επαναδραστηριοποιηθεί μια επιχείρηση μετά από έξι μήνες. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και αυτές τις παραμέτρους. Είμαστε κοντά στους επιχειρηματίες, βοηθούμε το έργο τους, προσπαθούμε σαν υπηρεσία να εγκρίνουμε το συντομότερο δυνατόν τα αιτήματά τους και πιστεύω ότι μέσα στο μήνα θα διευθετηθεί όλο αυτό και από τους επόμενους μήνες μπορεί να γίνει μια συστηματική παρακολούθηση των όρων και των προϋποθέσεων που δίνουμε τις άδειες.

 

ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Τέλος, σε ο,τι αφορά σε εκείνους τους επαγγελματίες που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σκέφτονται να το πράξουν τους επόμενους μήνες, ο κ. Ζερενίδης ξεκαθαρίζει ότι:

Αυτοί, αν θα ανοίξουν στην πορεία και αν δεν κάνουν το αίτημά τους μέχρι τέλος του μήνα, δεν θα μπορούν δυστυχώς να πάρουν κοινόχρηστο χώρο. Αν κάποιος δηλαδή θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο για παράδειγμα, θα πρέπει να προβλέψει να κάνει το αίτημά του από τώρα, τουλάχιστον για να διευθετήσει τον κοινόχρηστο χώρο του. Μετά δεν θα μπορέσουμε να τους χορηγήσουμε την άδεια, γιατί η νομοθεσία λέει ότι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις οφείλουν μέχρι το τέλος της χρονιάς να υποβάλλουν το αίτημά τους για την επόμενη. Μόνον οι νέες επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν ανά πάσα στιγμή, χρήση κοινοχρήστων. Οι υφιστάμενες όμως, θα πρέπει να προβλέψουν και να τηρήσουν τις προθεσμίες που θέτουν και η κανονιστική και οι προϋποθέσεις που έχουν καθοριστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο και από την Νομοθεσία.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ… ΕΞΑΡΣΗ «ΑΝΑΡΧΗΣ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

Από την πλευρά της η κ. Τσιακίρογλου επισήμανε ότι:

Θεωρώ ότι στις επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ανοίξουν γιατί εκ των πραγμάτων δεν έχουν ανάπτυξη εξωτερικού χώρου, θα πρέπει ουσιαστικά να γίνει εκ νέου χρήση του ευεργετικού νομοθετήματος που είχε γίνει πέρυσι από το ΥΠ. ΕΣ – που από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ισχύει και φέτος – για την παραχώρηση από την Δημοτική Αρχή, ατελώς επιπρόσθετου χώρου. Οπότε θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις αυτές που δεν έχουν ανάπτυξη εξωτερικού χώρου εκ των πραγμάτων σε φυσιολογικές συνθήκες, θα πρέπει να δοθεί το ευεγερτικό του νόμου. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν, προσωπικά από βόλτες που κάνω και στο κέντρο και στον αστικό πληθυσμό αλλά και στην λεγόμενη «παραλία» για να αφουγκραστώ και τους συναδέλφους, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι υπάρχει τέτοια έξαρση τραπεζοκαθίσματος. Υπάρχει μεν μια ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και είναι πιο αραιά τα τραπέζια γιατί θα πρέπει να έχουν εύλογες αποστάσεις όπως ορίζει και ο νόμος.

Θα πρέπει δηλαδή να σκεφτούμε ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένα τετραγωνικά τα οποία νομίμως μας παραχωρούνται από τον δήμο. Αυτά τα τ.μ όμως είναι για μια φυσιολογική κατάσταση και όταν εγώ θα πρέπει να έχω μια σχετική απόσταση μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων μου λόγω του CoviD, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό φαίνεται πιο «απλωμένο». Αλλά προσωπικά δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι υπάρχει μια άναρχη κατάσταση στα τραπεζοκαθίσματα την δεδομένη χρονική στιγμή, συνυπολογίζοντας πάντα ότι λόγω του παράγοντα του covid, θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις. Δηλαδή υπάρχει ο νόμος που ορίζει ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να είναι μέχρι και 1.80 σε απόσταση. Οπότε ίσως αυτό, οπτικά, δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει μια άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Εγώ προσωπικά, που έχω περάσει από τις περιοχές, δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο, δηλαδή μια «έξαρση» του να βάζουμε τραπεζοκαθίσματα μέχρι…απέναντι!

Δεν μπορούμε να έχουμε τα τραπεζοκαθίσματα όπως τα είχαμε λόγω των νόμων που έχουν θεσπιστεί για το άνοιγμά μας. Είναι γεγονός ότι είχε δοθεί μια αρχική παράταση για τις άδειες μέχρι 31/3/2021 (και είχαμε ενημερώσει ως ομοσπονδία όλους τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους) και έχει δοθεί μια καινούρια παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου – και ορθώς δόθηκε – και αυτό γιατί πολλοί συνάδελφοι δεν πήγαν να κάνουν αιτήσεις γιατί δεν  ξέραμε πότε, πως και με ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουμε. Υπήρχαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που κατάκλυζαν τον κλάδο. Ήταν τελείως αχαρτογράφητα τα νερά, οπότε μέσα σε όλη την μη κανονικότητα που υπήρχε, προστέθηκε και το ότι οι συνάδελφοι δεν έκαναν τις αιτήσεις των τραπεζοκαθισμάτων.

Πάντως, επαναλαμβάνω ότι με δεδομένη την κατάσταση δεν βλέπω να υπάρχου παρατυπίες των συναδέλφων. Εξάλλου από την στιγμή που ανοίξαμε μόνο σε εξωτερικούς χώρους, είναι λογικό να υπάρχουν έξω τραπεζκαθίσματα. Διαφορετικά να μην ανοίξουμε καθόλου τα μαγαζιά μας, αν δεν μπορούμε να βγάλουμε τραπεζοκαθίματα και εφόσον δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση εσωτερικών χώρων. Επίσης και σήμερα να γίνει αίτημα, η άδεια δεν βγαίνει την ίδια στιγμή.  Προφανώς, όμως, από το ερμητικά κλειστά καταστήματα, φυσικά και έχει βοηθήσει η δεδομένη συνθήκη (άνοιγμα εστίασης σε εξωτερικούς χώρους) και ευτυχώς βοηθά και ο καιρός.