«Αλλαλούμ» με τις απουσίες των μαθητών του Δήμου Μύκης στα…σχολεία της Ξάνθης

Όταν κλείνουν οι μονάδες της ορεινής περιοχής λόγω κακοκαιρίας

«Αιχμηρές» δηλώσεις στη «Θ» από τον Δήμαρχο Μύκης και τον Δ/ντη Β’ Βάθμιας Εκπ/σης

Ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα, αναφορικά με τον καταλογισμό απουσιών των μαθητών του Δήμου Μύκης, που φοιτούν στα σχολεία Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης της Ξάνθης, προέκυψε μεταξύ των υπηρεσιών (Δήμος Μύκης, Β/θμια Εκπαίδευση, Αντιπεριφέρεια Ξάνθης) κατά της ημέρες της κακοκαιρίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο μεν Δήμαρχος Μύκης,  ζητά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – και κατ΄επέκταση τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων – να μην καταγράφονται καθόλου (σ.σ. ούτε δικαιολογημένα) οι απουσίες των μαθητών όταν κλείνουν τα σχολεία της ορεινής περιοχής λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ασχέτως από την διεξαγωγή των μαθητικών δρομολογίων.

Από την δική του πλευρά ωστόσο, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεκαθαρίζει πως όταν διεξάγονται τα δρομολόγια, οι απουσίες καταγράφονται ως αδικαιολόγητες, ενώ σε περίπτωση που τα λεωφορεία δεν έχουν πρόσβασης στους οικισμούς της ορεινής περιοχής, ενημερώνονται οι Δ/ντες των Σχολικών Μονάδων και οι απουσίες των παιδιών είναι δικαιολογημένες.

Τι συνέβη όμως τις δύο προηγούμενες ημέρες αλλά και την περασμένη εβδομάδα, που τα σχολεία της Ξάνθης λειτούργησαν, ενώ τα σχολεία του Δήμου Μύκης παρέμειναν κλειστά;

Πως σε όλη αυτήν την «κουβέντα» εμπλέκεται και η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης;

Σε όλα τα παραπάνω – εκφράζοντας ο καθείς την άποψή μου – απαντούν μέσα από την «Θ», ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν καθώς και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης.

ΑΛΛΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΑΛΛΟ ΤΑ «ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

Αναλυτικότερα ο κ. Ντελή Χουσεΐν, εξηγεί ότι:

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Μίλησα με τον Διευθυντή του Μειονοτικού Σχολείου Γυμνασίου – Λυκείου (που είναι στην Ξάνθη) διότι κατεβαίνουν κατά 80 – 90% παιδιά από τον ορεινό όγκο εκεί. Εκτός του μειονοτικού, χθες (σ.σ. Τετάρτη) έγινα μάρτυρας ο ίδιος – και τους ανέβασα εγώ (αν και δεν έχω αυτήν την αρμοδιότητα) – δυο παιδιών που σπουδάζουν σε ΕΠΑΛ (σ.σ. της Ξάνθης) από το Ωραίο, που δεν μπόρεσαν να ανέβουν. Επίσης υπάρχει μια κοπέλα από τον Κένταυρο που κατεβαίνει στην Ξάνθη. Δεν είναι δηλαδή μόνο το μειονοτικό σχολείο. Το θέμα είναι ότι κατεβαίνουν μαθητές από την δική μας περιοχή – που είναι δύσκολη τον Χειμώνα – εκατοντάδες παιδιά και υπάρχει ζήτημα με τις απουσίες. Είναι πολύ απλό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να το κατανοήσει ο κάθε υπεύθυνος (ο ένας είμαι εγώ. Οι άλλοι είναι ο κ. Ιωαννίδης, ο Δ/ντης του σχολείου και ίσως και η Αντιπεριφέρεια). Με την Αντιπεριφέρεια, τα είπαμε ξανά την Τετάρτη και όλοι καταλάβαμε ότι υπάρχει το εξής πρόβλημα: Στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι να κρατά ανοικτή την εθνική οδό, από την Ξάνθη μέχρι τα σύνορα, τις Σάτρες, το Δημάριο και τις Θέρμες. Από εκεί και πέρα όμως, τα «παρακλάδια» – που είναι και τα δύσκολα σημεία – και πάνε στους οικισμούς (όπως ο Κένταυρος που είναι το δυσκολότερο κομμάτι με συνεχείς παγωνιές και χιόνια ή το Ωραίον), ο ορεινός όγκος και δεν βλέπει κανείς ότι δύσκολα τον κρατάς ανοικτό. Δεν είναι εθνική οδός, να βάλεις την «μαχαιριά», να καθαρίσει και να ρίξεις το αλάτι. Στην Πάχνη, για παράδειγμα, δυσκολεύεται να ανέβει η αλατιέρα. Έχουμε προβλήματα που δεν μπόρεσε να κατανοήσει η Δευτεροβάθμια και ίσως και η διεύθυνση του σχολείου. Τελικά, τους κάλεσα να πάμε και μαζί για να καταλάβουν ότι είναι άλλο να καθόμαστε στα γραφεία μας και άλλο να ζούμε επί τόπου τα προβλήματα.

ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος Μύκης, εξήγησε ότι τα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών κλείνουν όταν υπάρχει πρόβλημα και ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και χρονιές που δεν χρειάζεται να γίνει αυτό.

Αναφορικά με την διεξαγωγή των μαθητικών δρομολογίων, ο ίδιος, επισήμανε:

Ρωτήστε τον κ. Ιωαννίδη για την Τετάρτη, που το ΚΤΕΛ άφησε τα παιδιά στον Δήμο Μύκης (και όφειλε να ασχοληθεί και ο κ. Ιωαννίδης) και το ΚΤΕΛ (που ήταν υποχρέωσή του να έχει και αλυσίδες) γιατί δεν ενδιαφέρθηκε; Και αφού ήταν ανοιχτοί οι δρόμοι, γιατί δεν τα επέστρεψε και τα άφησε σε μένα και εγώ υποχρεώθηκα – γιατί δεν θα αφήσω ποτέ παιδί – να τα ανεβάσω, με αλατιέρα μπροστά μου; Εφόσον ήταν καθαροί οι δρόμοι, γιατί την Τετάρτη το μεσημέρι μου τα άφησαν εδώ; Άρα καταλήγουμε σε αυτό που λέω…

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΚΗΣ, ΕΙΤΕ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΕΛ – ΔΕΝ ΚΑΝΩ «ΠΑΖΑΡΙ» ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Μύκης , σημείωσε ότι:

Το πρόβλημά μας είναι ότι όταν κλείνουμε τα σχολεία στα δικά μου όρια, τα παιδιά που κατεβαίνουν από εδώ στην Ξάνθη, δεν πρέπει να παίρνουν απουσίες, γιατί «ρισκάρουμε» με τις ζωές των παιδιών μας. Καθόλου απουσίες. Πως δικαιολογούνται οι απουσίες; Μέχρι χθες, τους έβαζαν κανονικές απουσίες (όχι δικαιολογημένες) και αυτός είναι ο λόγος της αγανάκτησής μου. Οι δρόμοι μπορεί το πρωί να είναι ανοιχτοί και το βράδυ κλειστοί ή το αντίθετο. Εμείς όμως δεν πρέπει να ρισκάρουμε τις ζωές των παιδιών μας, γιατί θέλουμε να κάνουμε «πολιτικό παιχνίδι»; Κάνω και αυτήν την ερώτηση. Ή μήπως σκόπιμα επιμένουμε να κατεβαίνουν τα παιδιά, για να εκτίθεται ο Δήμαρχος Μύκης; Για αυτό ζητάμε όποτε κλείνουμε ως Δήμος Μύκης τα σχολεία στα δικά μας όρια, να μην παίρνουν τα παιδιά που κατεβαίνουν από τον Δήμο Μύκης – και έχουν έδρα τον Δήμο Μύκης – στην Ξάνθη, καθόλου απουσίες (είτε ανέβηκε είτε δεν ανέβηκε το ΚΤΕΛ, γιατί μετά πρέπει να τους γυρίσει και πίσω). Γιατί μπορώ να πω – και με ημερομηνίες – ότι 15 φορές τους έχει «παρατήσει» στον δρόμο. Για μένα η ζωή των παιδιών είναι στην πρώτη γραμμή και δεν κάνω «παζάρι» σε αυτό. Διαφορετικά, ας αναλάβει ο καθένας να μου στείλει ένα χαρτί (είτε είναι ο κ. Ιωαννίδης, είτε η Αντιπεριφέρεια, είτε κάποιος διευθυντής σχολείου) ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη» και εγώ δεν θα έχω κανένα πρόβλημα.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Από την πλευρά του ο κ. Ιωαννίδης, ξεκαθαρίζει ότι:

Η Τετάρτη ήταν μια μέρα που όντως τα λεωφορεία δεν μπορούσαν να πάνε στα σπίτια. Από αυτό που εγώ τουλάχιστον έχω αντιληφθεί (γιατί δεν τέθηκε επακριβώς πότε δημιουργήθηκε αυτό το θέμα) θυμάμαι μια μέρα που η Ξάνθη ήταν ανοιχτή και στην ορεινή περιοχή ο Δήμαρχος είχε κλείσει όλα τα σχολεία. Οι δρόμοι όμως – σε σχετική επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη – ήταν ανοιχτοί. Απλώς είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όλα τα λεωφορεία να κάνουν κανονικά τα δρομολόγιά τους. Δεν υπήρχε σημείο της ορεινής περιοχής που δεν πήγαν τα λεωφορεία. Για χθες και  προχθές, που είχαμε το χιόνι, είναι άλλη υπόθεση. Αυτό που λέει ο Δήμαρχος, αφορά μια άλλη μέρα, που είχαμε ψύχος. Άρα, δεν υπάρχει λόγος το να συζητούμε, για απουσίες ενώ γίνονται δρομολόγια για να κατέβουν τα παιδιά στην Ξάνθη και επίσης,  αυτό που δεν αντιλήφθηκε ίσως, είναι ότι  δεν βάζει η Β/θμια απουσίες, αλλά η Διεύθυνση της σχολικής μονάδος. Ούτε θα επέμβει η Δευτεροβάθμια. Το σχολείο ξέρει. Είναι αυτονόητο, ότι δεν δικαιολογείται η απουσία του μαθητή σε περίπτωση που διεξάγονται κανονικά τα μαθητικά δρομολόγια. Όσο για αυτό που συνέβη χθες και προχθές – που κάποια δρομολόγια στην ορεινή περιοχή δεν μπόρεσαν να γίνουν – οι ίδιοι οι διευθυντές το γνωρίζουν (αλλά όχι με εντολή δική μου) και επίσης ξέρουν τι θα κάνουν. Έχω την εντύπωση ότι ήταν κάτι άλλο αυτό που ήθελε να πει ο Δήμαρχος. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε η διοίκηση δεν «μιλά» με τηλέφωνα και εξάλλου δεν υπάρχει περίπτωση να πει η Δευτεροβάθμια στους διευθυντές των σχολικών μονάδων τι θα κάνουν. Από ο,τι έχω ενημερωθεί, το έκαναν οι διευθυντές και προφανώς τήρησαν τον νόμο οι άνθρωποι.

Χθες ήταν όλη η περιοχή κλειστή. Προχθές, υπήρχε πραγματικά ένα «μπέρδεμα» γιατί είχαμε ένα μέρος της περιοχής κλειστό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κάποια παιδιά να πάνε κανονικά και κάποια άλλα όχι. Εκεί, το έλυσαν οι διευθυντές. Κάποια παιδιά, κατέβηκαν τελικά – ενώ τις περιοχές τις κήρυξε 5.00 το πρωί ο Δήμος (και που να το ξέρουν τα παιδιά) και έπρεπε μετά να βρούμε τρόπο να τα γυρίσουμε τα παιδιά και τα λεωφορεία δεν μπορούσαν κιόλας να τα πάνε. Η ενημέρωση των πολιτών γίνεται εγκαίρως. Δηλαδή το απόγευμα. Εμείς είδαμε το κλείσιμο το πρωί της ημέρας (και η ενημέρωση των παιδιών γίνεται μέσω του myschool). Πρέπει να είμαστε ενήμεροι από την προηγούμενη ημέρα. Εννοείται ότι όταν δεν μπορεί το λεωφορείο να φτάσει, το γνωρίζουν οι διευθυντές και είναι δικαιολογημένη η απουσία των παιδιών.