Αλλιώς τα περίμενε…
Είναι αλήθεια ότι η απερχόμενη διοίκηση Τσέπελη στον Δήμο Ξάνθης δεν στάθηκε και τόσο «τυχερή» στην θητεία της… Με το που ξεκίνησε, βούτηξε βαθιά στην εποχή του κορωνοϊού και κλήθηκε να αντιμετωπίσει ανάγκες και περιστάσεις πρωτόγνωρες και δύσκολες… Αν το δεις όμως από μία άλλη σκοπιά, η όλη κατάσταση δημιούργησε και ευκαιρίες για ανασυγκρότηση, αλλά και αρκετά χρηματοδοτικά πακέτα που με διαφορετικές συνθήκες δεν θα έπεφταν στην αγορά… Και ενώ ήλπιζε ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία για να διοικήσουν ακόμη μία τετραετία (πενταετία) τουλάχιστον, ώστε να ξεδιπλώσουν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα που δεν πρόλαβαν την πρώτη περίοδο, το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών ανέτρεψε τα προγνωστικά και τις προσδοκίες και κατέταξε τον Μανώλη Τσέπελη ως τον δεύτερο, μετά από τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, στην σύγχρονη ιστορία Δήμαρχο της Ξάνθης που «κατάφερε» να διοικήσει τον Δήμο μόνο για μία τετραετία! Από την πλευρά του ο Τσέπελης δηλώνει ότι παραμένει ενεργός και δεν αποσύρεται. Το τι σημαίνει αυτό θα το δούμε στην πορεία…
Χρειάζεται κάτι ακόμη…
Χωρίς «εκπτώσεις» ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός του Δήμου Ξάνθης, όπως δηλώνει άλλωστε σήμερα στην «Θ» και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Τούλης Τσακιρίδης. Αντιθέτως μάλιστα, ο ίδιος διατείνεται ότι θα υπάρχει το «κάτι τις» περισσότερο από προηγούμενες φορές και αυτό είναι προς τιμήν της δημοτικής αρχής, αφού ως συνήθως οι «απερχόμενοι» τα φορτώνουν και λίγο στον κόκορα! Επειδή όμως η Χριστουγεννιάτικη περίοδος εκτός από το θρησκευτικό μέρος ενδείκνυται και για την αύξηση της εμπορικής κίνησης στην αγορά μας, θα πρέπει κάποια στιγμή οι εκπρόσωποι των εμποροεπαγγελματιών σε συνεργασία με τους αρμόδιους εκπροσώπους του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να δούνε πως μπορούν να δώσουν κάτι επιπλέον, πιο φρέσκο και πιο καινοτόμο στους πολίτες, ώστε αφενός να νιώσουν περισσότερο και πιο «διαδραστικά» τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αφετέρου να κρατήσουν τον κόσμο στην αγορά της Ξάνθης. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν σωστή συνεργασία, αλλά για να υπάρξει η συνεργασία θα πρέπει να αναπτυχθεί η πρωτοβουλία από κάποιον ώστε να υπάρξει και η συνέχεια. Διαφορετικά θα μείνουμε μόνο με τις θεωρίες και τις προτάσεις που ποτέ δεν γίνονται πράξεις…
Προσλήψεις μεν, αλλά…
Δεν πιστεύω να υπάρχει Ξανθιώτης που να διαφωνεί με το ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης χρειάζεται πολλές περισσότερες προσλήψεις προσωπικού. Αυτό από μόνο του όμως πιστεύω πως δεν θα λύσει το πρόβλημα στο 100%… Τόσο στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όσο και ευρύτερα στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να γίνεται σωστός καταμερισμός εργασιών. Δυστυχώς υπάρχει παντού το φαινόμενο κάποιοι υπάλληλοι να δίνουν κυριολεκτικά τον εαυτό τους και πολλές φορές να τον υπερβάλουν και κάποιοι άλλοι να καταχρώνται τα ευεργετικά περιθώρια που δίνει ο νόμος για τους δημοσίους υπαλλήλους (άδειες κλπ) και να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν ή εργαζόμενοι κατά πολύ λιγότερο από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Σαφώς και είμαι υπέρμαχος της αξιολόγησης, όπως επίσης και στο ότι θα πρέπει οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων να συνδέονται με την αποδοτικότητά τους όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Εκείνοι δηλαδή που δουλεύουν περισσότερο να αμείβονται και περισσότερο με μπόνους και εξτρά επιδόματα και εκείνοι που δεν αποδίδουν να παίρνουν τον βασικό κι αν συνεχίσουν, να… βλέπουν την πόρτα της εξόδου. Αν δεν θέλουμε να χαϊδεύουμε «αφτιά» που μονίμως χαϊδεύουν όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τα λέμε αυτά, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να έχουμε «αυτό» το δημόσιο, που όλοι ξεφωνίζουμε καθημερινά…
Το 4ο Δημοτ. Σχολείο παραμένει «ιστορικό»!
Η πρωτοβουλία που ανέπτυξε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, το πιο «ιστορικό» σχολείο της πόλης μας και έδωσε την ευκαιρία σε παλιούς μαθητές, πολλοί εκ των οποίων διάγουν την ηλικία των δεύτερων ή και τρίτων «ήντα», είναι πράγματι αξιόλογη και αξιέπαινη. Συγγενικά μου πρόσωπα που θήτευσαν στο συγκεκριμένο σχολείο και παρακάθισαν στα θρανία τους μετά από… 45-50 χρόνια, αισθάνθηκαν μεγάλη συγκίνηση και χαρά και ξαναέζησαν στιγμές των παιδικών τους χρόνων. Η «Θ» σήμερα φιλοξενεί με ρεπορτάζ την εν λόγω πρωτοβουλία και εγώ με την σειρά μου θέλω να σφίξω το χέρι και να δώσω συγχαρητήρια στον Διευθυντή και στους συνεργάτες του που υλοποίησαν αυτή την πρωτότυπη ιδέα, η οποία μπορεί να γίνει παράδειγμα ώστε και άλλα σχολεία να κάνουν το ίδιο. Όσον αφορά το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, όπως και να το κάνουμε έχει την δική του ξεχωριστή ιστορική αξία και συνεχίζει να παραμένει «αγέρωχο» στο διάβα των χρόνων θυμίζοντάς μας παλιές καλές εποχές…