Τι συζητήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Γεν. Γραμματέας «Κατασκηνωτών» μιλούν στην «Θ»
Με επιμέρους θέματα που αφορούν τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, συνήλθε προχθές το απόγευμα η Οργανωτική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης, παρουσία της πλειονότητας των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης αλλά και του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ»
Ειδικότερα το πρώτο θέμα που τέθηκε στο «τραπέζι» της συζήτησης αφορούσε τον αριθμό των Πολιτιστικών Συλλόγων που θα συμμετέχουν τελικά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης (σ.σ δεν θα συμμετέχουν όλοι).
Επίσης συζητήθηκε και η τοποθέτηση των ξύλινων σπιτιών (με έκδοση ειδικής άδειας από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης), ενώ υπήρξε και μια «διαφωνία» η οποία ωστόσο έχει ρυθμιστεί, για την θέση των «Κατασκηνωτών» ως προς το αν είναι τελικά κοινόχρηστος ή ιδιωτικός ο χώρος. Ωστόσο με σχετικά έγγραφα αποδείχθηκε ότι πρόκειται για χώρο του Δήμου Ξάνθης.
Ακολούθως έγινε και μια ενημέρωση για τα όσα ανέκυψαν και από την προγενέστερη εκδήλωση του Συλλόγου Κατοίκων της Παλιάς Ξάνθης, εκπρόσωποι του οποίου παραβρέθηκαν και στην Οργανωτική Επιτροπή. Σε αυτό το σημείο φυσικά τέθηκε και το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Παλιάς Ξάνθης καθόλη την διάρκεια του έτους και το θέμα της Κανονιστικής, μέσα στην οποία καλό είναι να «ενταχθούν» και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, κατά τις οποίες βέβαια οι σύλλογοι τηρούν τα περισσότερα.
Από την συζήτηση ανέκυψε ότι το ωράριο λειτουργίας μουσικής των συλλόγων θα είναι (όπως και ήταν) για τις καθημερινές έως τη 1.00 το βράδυ, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο έως τις 2.00 -2.30.
Για την παραπάνω συνεδρίαση μιλούν στην «Θ» ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Πασχάλης Λύρατζης και ο Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κατασκηνωτές» κ. Βασίλης Παυλικιάνος.
«ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ»
Ειδικότερα ο κ. Λύρατζης ανέφερε ότι «η Οργανωτική Επιτροπή διεξήχθη σε ένα πολύ καλό κλίμα. Τα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης και επιμέρους ζητήματα. Γιορτές Παλιάς Πολύς 2018. Πολιτιστικοί Σύλλογοι, κάτοικοι της Παλιάς Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού είναι πανέτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες».
«ΑΛΛΟ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ, ΑΛΛΟ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Παυλικιάνος ανέφερε ότι «το θέμα αναφορικά με τον χώρο των Κατασκηνωτών επιλύθηκε αφού πρόκειται για δημόσιο χώρο. Φαίνεται και από την πολεοδομία και από το σχέδιο πόλης ότι είναι κοινόχρηστος, οπότε και μας το παραχωρεί ο δήμος και το σπιτάκι θα στηθεί κανονικά. Στα άλλα θέματα τώρα, ο Σύλλογος Προστασίας Παλιάς Πόλης επιμένει με έναν «περίεργο» τρόπο στο να μπει ένας κανονισμός που θα διέπει και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και την υπόλοιπη χρονιά. Εμείς λοιπόν προσπαθήσαμε να διαχωρίσουμε τα θέματα των ΓΠΠ που επί της ουσίας είναι για μια εβδομάδα, με το Κέντρο Πολιτισμού και όλα τα υπόλοιπα θέματα θα τα κανονίσει η ΕΠΖ. Δεν μας αφορούν. Έγιναν κάτι παράπονα για φασαρίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά εμάς σαν συλλόγους δεν μας αφορούν για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Όσον αφορά τα θέματα που έθεσαν στο τραπέζι για το κομμάτι των γιορτών, υπάρχουν ήδη σαν κανονισμοί και τηρούνται. Δηλαδή υπάρχει ωράριο, υγειονομικό κομμάτι (χημικές τουαλέτες και κάδους που φέτος μας υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού ότι θα είναι περισσότεροι) απόδοση ΦΠΑ κλπ. από εκεί και πέρα, αυτά που τέθηκαν εχθές, για εμένα κυμάνθηκαν στην σφαίρα του «ανυπόστατου». Έγινε και την περασμένη εβδομάδα μια ημερίδα όπου ακούστηκαν και τα θετικά και τα αρνητικά. Είναι καλό πρώτα να φέρονται οι ίδιοι ως κάτοικοι της παλιάς πόλης και μετά να ζητούν από τους συλλόγους να κάνουν το ίδιο».
«Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ – ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ»
«Η λογική είναι ότι όντως πρέπει να συνταχθεί ένα κείμενο, ένας κανονισμός που θα διέπει την Παλιά Πόλη και την επόμενη χρονιά, αυτό όμως δεν αφορά τους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Ο Σύλλογος Προστασίας και Αναβίωσης θέλει επί της ουσίας να εντάξει τις Γιορτές Παλιάς Πόλης στην κανονιστική και εμείς σαν πολιτιστικοί σύλλογοι (με πλειοψηφία πλέον) ερχόμαστε να πούμε ότι «αυτά που λέτε, υπάρχουν ήδη». Υπάρχει και ωράριο στην μουσική και πυροπροστασία και χώρος να περνούν οχήματα έκτακτης ανάγκης και ερυθροσταυρίτες και ασθενοφόρα. Όλα υπάρχουν» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «προσωπικά θεωρώ ότι η Παλιά Πόλη δεν ανήκει σε κανέναν. Ούτε καν στους κατοίκους που απλά μένουν εκεί. Την αγαπούμε, την σεβόμαστε και θέλουμε το καλύτερο για αυτήν. Ο σκοπός μας είναι να την αναδείξουμε και όπως ειπώθηκε και μέσα στην Οργανωτική Επιτροπή, ο ελληνικός πολιτισμός είναι ΚΑΙ το τσίπουρο, το σουβλάκι, η λαϊκή και η ρεμπέτικη μουσική. Αυτό θα «πουλήσουμε». Αυτό κάνουμε τόσα χρόνια».