Σε… συστάσεις αρκείται το Λιμενικό
Γ. Μανιός: «Καθημερινό το φαινόμενο…»
Απ. Κυλίτσης: «Να ενημερώνουν πάραυτα το Λιμεναρχείο οι αλιείς…»
Τουρκικά αλιευτικά «αλωνίζουν» στις θάλασσες της περιοχής μας σε καθημερινή βάση μάλιστα, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το ρεπορτάζ της «Θ», αφού δεν είναι μία, ούτε δύο αλλά πολλές οι φορές που… «πατούν» στα χωρικά μας ύδατα «εισβάλλοντας» στα 5, 4,5 ή και…3,5 μίλια αντί για τα 6 του ορίου.
Αξίζει να σημειωθεί για άλλη μια φορά, ότι το όριο των εθνικών μας υδάτων είναι τα 6 μίλια και από εκει και έπειτα ξεκινούν τα διεθνή ύδατα, στα οποία όλοι οι αλιείς έχουν «πρόσβαση» να κάνουν την δουλειά τους ανενόχλητοι.
Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιστατικά «εισβολής» σε χωρικά ύδατα, όπως προσφάτως έγινε με 49 τουρκικά γρι – γρι που έφθασαν μέχρι τα Άβδηρα πριν από μια περίπου εβδομάδα.
Αξέχαστο παραμένει και το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από δύο μήνες περίπου, με αντίστοιχη τουρκική αλιευτική «εισβολή» στα νερά της Θάσου.
«ΗΤΑΝ ΣΤΑ… 3,5 ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΒΔΗΡΑ»
Φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζει στην «Θ» ως «καθημερινό» ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γρι- Γρι Καβάλας κ. Γιάννης Μανιός ο οποίος αναφέρει επακριβώς ότι «εγώ προσωπικά την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, ειδοποίησα το Λιμεναρχείο της Καβάλας και επενέβη στο περιστατικό στα ύδατα των Αβδήρων. Με ειδοποίησαν οι συνάδελφοί μου ότι έχει Τούρκους στην περιοχή και εγώ με την σειρά μου ενημέρωσα το Λιμεναρχείο Καβάλας και από εκεί και πέρα το θέμα το ανέλαβε ο Λιμενάρχης Καβάλας. Βγήκε το πλωτό της Θάσου και έβγαλαν φωτογραφίες αυτούς που ήταν κοντά και κατόπιν ανέβηκε στον τόπο και το Λιμενικό Καβάλας. Τους έκαναν συστάσεις, μετά βέβαια αυτοί βγήκαν στα 7 μίλια, ενώ από νωρίς ήταν περίπου στα 3-3,5 μίλια από τα Άβδηρα».
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ…»
«Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι καθημερινό. Το περιπολικό το δικό μας έμεινε μέχρι αργά το βράδυ, έκανε συστάσεις, έφυγαν στα 7 μίλια, ενημέρωσαν τους ψαράδες να έχουν τον νου τους σε περίπτωση που τους ξαναδούν και οι περισσότεροι έφυγαν και πήγαν προς Αλεξανδρούπολη. Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη στην Θάσο και ήμουν πάλι εγώ εκεί. Είχαν φτάσει στα 5,5- 5 μίλια. Έγιναν συστάσεις και εκεί. Δεν μπορούν να τους κάνουν τίποτα, παρά μόνο συστάσεις και βγαίνουν στα ανοιχτά, δηλαδή στα διεθνή ύδατα» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι τώρα, το φαινόμενο αυτό δεν ήταν σε εμάς. Υπήρχε από την Μαρώνεια και επάνω αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν αποθρασυνθεί και έρχονται και σε εμάς».
«ΜΟΝΟ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ…»
Σε ο,τι αφορά τις κινήσεις των ίδιων, με τις οποίες θα ζητήσουν να επιλυθεί το θέμα αυτό, ο κ. Μανιός επισημαίνει ότι «ετοιμάζουμε μια διαμαρτυρία προς την Επιτροπή Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν νομίζω να γίνει τίποτα. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Εσκεμμένα γίνονται όλες αυτές οι κινήσεις. Την άδεια τους την δίνει το ίδιο το κράτος τους. Υπενθυμίζω ότι είχαν διαρρεύσει κάτι φωτογραφίες με τον Ερντογάν μέσα σε ένα αλιευτικό, που έλεγε «ορμάτε το Αιγαίο είναι δικό σας». Το ίδιο το κράτος τους δίνει το έναυσμα να βγουν εκεί. Το κοντινότερο περιπολικό είναι της Καβάλας, μέχρι να έρθει, έχει τύχει να τους βρούμε και στα 3.5 μίλια. Τους κάνει συστάσεις και δεν μπορεί να τους κάνει τίποτε άλλο. Τα «χέρια» του δικού μας Λιμενικού είναι «δεμένα» με διαταγές του Υπουργείου. Αν το Λιμενικό για παράδειγμα, συλλάμβανε τους ψαράδες (όπως αυτοί έκαναν με τους φαντάρους) θα ήταν αλλιώς, απλά κάνουν μόνο συστάσεις. Γιατί δεν έχουν δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης όπως έχουν τα ελληνικά αλιευτικά. Όταν εμείς δουλεύουμε στα διεθνή ύδατα (βγαίνοντας κατά την πανσέληνο λίγο πιο έξω από τα 6) και είμαστε στα 5,700 το σύστημα παρακολούθησης «γράφει» 1000 ευρώ πρόστιμο και αφαιρεί για δέκα ημέρες στέρηση της άδειας του Καπετάνιου. Αυτοί δεν έχουν κάτι, δεν τους παρακολουθεί κανένας».
«ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…»
«Με ενοχλεί σαν Έλληνα ότι έχουν φύγει 60 μίλια από την Τουρκία και ήρθαν στην περιοχή μας. Δεν θα με ενοχλούσε όμως αν δούλευαν με τους ίδιους τρόπους αλιείας που έχουμε και εμείς από την ΕΕ και τις οδηγίες που έχουμε λάβει. Αν δούλευαν όπως εμείς, δεν θα κατέστρεφαν και δεν θα μας ενοχλούσε και τόσο πολύ. Από την στιγμή όμως που τα σκάφη τους είναι τριπλάσια και τετραπλάσια από τα δικά μας και τα δίχτυα τους είναι παράνομα, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με ενοχλεί» αναφέρει επίσης ο κ. Μανιός, σημειώνοντας ότι «εν τω μεταξύ είναι τεράστια και η οικολογική καταστροφή που προκαλούν. Σκοτώνουν τα ψάρια για γόνο, για ζωοτροφές (και μιλάμε για μεγάλες ποσότητες ψαριών), κάτι που απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση…Για να έρθουν στην Θάσο σημαίνει ότι έχουν καταστρέψει όλο την θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όλο το Θρακικό Πέλαγος και ότι το έχουν ρημάξει. Αν τελειώσει και αυτός ο τόπος, μετά δεν το έχουν σε τίποτα να περάσουν την άλλη πλευρά και να…βρεθούν στο Άγιο Όρος μέχρι το Στρυμωνικό…»
«ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑΥΤΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ…»
Πάντως οι συμβουλές από πλευράς Λιμεναρχείου Πόρτο – Λάγος για το τι πρέπει να κάνουν οι αλιείς όταν διαπιστώσουν παραβίαση χωρικών υπάτων, είναι συγκεκριμένες.
Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη κ. Απόστολο Κυλίτση «είναι γνωστό ότι τα τουρκικά αλιευτικά, ψαρεύουν στα διεθνή ύδατα, ξεκινώντας από τα παράλια της Τουρκίας και φτάνοντας μέχρι την περιοχή της Θάσου. Πρόκειται για μεγάλα σκάφη, γρι- γρι και αυτό που ξέρουμε είναι ότι αλιεύουν στα διεθνή. Στις περιπτώσεις που οι αλιείς διαπιστώνουν ότι υπάρχει καταπάτηση χωρικών υδάτων, είναι καλό να μας ενημερώνουν εκείνη την στιγμή για να καταγράφεται επίσημα το περιστατικό και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται εκείνη την στιγμή. Αυτό που κατά κανόνα γίνεται, είναι να αλιεύουν στα διεθνή ύδατα, αυτό έχουμε διαπιστώσει. Αν τώρα αυτό έχει παρελκόμενες συνέπειες στα ιχθυαποθέματα, είναι κάτι για το οποίο εμείς δεν μπορούμε να εκφέρουμε λόγο, ούτε να παρέμβουμε. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει προβληματισμός τους αλιείς. Μιλούμε για έναν τεράστιο στόλο αλιευτικών σκαφών, πολύ μεγαλύτερου μεγέθους σε σχέση με τα δικά μας αλιευτικά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και κινούνται σε ομάδες. Ωστόσο όταν αλιεύουν στα διεθνή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όταν όμως εισέρχονται στα δικά μας ύδατα και εκεί υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει «διαμάχη» μεταξύ των ψαράδων, είναι καλό να μας ενημερώνουν, να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να κάνουμε τα προβλεπόμενα και να καταγράψουμε επίσημα το περιστατικό, όπως δηλαδή προβλέπει η νομοθεσία μας».