Ο πλειοψηφών στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης στην «Θ»
Οι στόχοι του νέου ΔΣ, τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου και ο…οικογενειακός γιατρός
Χωρίς κανένα πρόβλημα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογών στον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης. Μια διαδικασία η οποία περιείχε και την καινοτομία της επιστολικής ψήφου, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πλειοψηφών ιατρός κ. Αναστάσιος Φελεκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του νέου ΔΣ, το οποίο θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος αλλά και στο μεγάλο ζήτημα του «Οικογενειακού Γιατρού».
«ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ»
Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε ότι «όσον αφορά την διαδικασία για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε την επιστολική ψήφο. Ήταν μια καινοτομία και ελπίζουμε να μπορέσουμε να κάνουμε και περισσότερα, ίσως και ηλεκτρονική ψηφοφορία η οποία φέτος δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε κάποιους συλλόγους (όπως αυτόν της Θεσσαλονίκης) και είδαμε ότι είχαμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Με την επιστολική ψήφο μπορούσε κάποιος ο οποίος γνώριζε ότι θα απουσιάζει την ημέρα των εκλογών να στείλει με επιστολή, τα ψηφοδέλτια που είχε προμηθευθεί πιο μπροστά, να ψηφίσει δηλαδή και σε ένα σφραγισμένο φάκελο να βάλει αυτά τα ψηφοδέλτια και να τα στείλει στον Ιατρικό Σύλλογο. Για αυτόν τον λόγο, είχαμε πραγματικά πρωτοφανή συμμετοχή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και στην παρουσία των συναδέλφων αλλά και στις επιστολικές ψήφους οι οποίες ανέβασαν το ποσοστό της συμμετοχής. Σαν σκέψη στις επόμενες εκλογές έχουμε να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε και την ηλεκτρονική ψηφοφορία οπότε να μπορεί να ψηφίζει κανείς την ημέρα των εκλογών από οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Η διαδικασία ήταν ομαλή. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής παρουσιάστηκε κάποια αναμονή στην ψηφοφορία και λόγω του ότι χρειαζόταν να ψηφίσουμε σε διάφορες κάλπες (για το πειθαρχικό, για το ΔΣ, για την εκπροσώπηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και για την εξελεγκτική επιτροπή. Οπότε όλη αυτή η διαδικασία από μόνη της δημιουργούσε μια καθυστέρηση, σε συνδυασμό βέβαια και με την μεγάλη συμμετοχή».
Σε ο,τι αφορά την δική του «πρωτιά» ο κ. Φελεκίδης επισημαίνει ότι «προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που με τίμησαν με την ψήφο τους και θα προσπαθήσω να τους εκπροσωπήσω όσο καλύτερα μπορώ».
«ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΣ – ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ»
Επόμενο βήμα λοιπόν είναι η συγκρότηση σε «σώμα», για την οποία ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «στο διοικητικό συμβούλιο που προκύπτει με τις νέες εκλογές συμμετέχουν αρκετοί από τους παλιούς αλλά και νέοι συνάδελφοι, οπότε νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο. Να μπορούν να υπάρχουν ΔΣ που έχουν παλιούς οι οποίοι γνωρίζουν και τα της διαδικασίας αλλά έχουν και εμπειρία γενικά στα θέματα που αφορούν τον σύλλογο αλλά και νεότερους που θα παίρνουν την γνώση από τους παλιούς και να μπορούν να συνεχίζουν. Να υπάρχει δηλαδή μια λογική συνέχεια. Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι με τα προηγούμενα ΔΣ γίνονται κάποια βήματα όσον αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο (και στα γραφεία και στον ιατρικό εξοπλισμό) και σε όλα τα θέματα που αφορούν τον σύλλογο και επειδή ακριβώς οι νέοι νόμοι που ψηφίστηκαν επιφυλάσσουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στον Ιατρικό Σύλλογο σε σχέση με αυτόν που είχε στο παρελθόν, χωρίς όμως την δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό ή να έχει κάποια βοήθεια, αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε στον ρόλο αυτό και σε ο,τι ακόμη μας «ετοιμάζει» το υπουργείο».
«ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ…ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ»
Αναφορικά με τις προτεραιότητες και τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου, ο ίδιος τονίζει ότι «κάποια θέματα υπάρχουν ήδη από τις προηγούμενες θητείες. Υπάρχουν δηλαδή ανοιχτά θέματα όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, τις συμβάσεις με τους ειδικούς γιατρούς και τις συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς. Είναι θέματα που ήδη τρέχουν και άλλα που προφανώς θα προκύψουν στο μέλλον. Εκείνο που θα θέλαμε για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι να γίνει και ένα μεγαλύτερο άνοιγμα με εκδηλώσεις, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι λίγο δύσκολο να γίνει λόγω του μεγάλου φόρτου και των μελών μας και του δικού μας. Ένα άνοιγμα προς τον κόσμο με εκδηλώσεις, με ενημερωτικές διαλέξεις και με επιστημονικές εκδηλώσεις στην πόλη μας. Γίνονται ήδη βέβαια κάποιες αλλά θα θέλαμε να γίνουν περισσότερες. Αυτό είναι νομίζω ένα από τα επόμενα βήματα, για τα οποία ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα στα προηγούμενα ΔΣ. Ίσως προσπαθήσουμε κάτι περισσότερο αυτήν την φορά».
«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ: ΚΑΛΗ ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ ΑΛΛΑ…ΠΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ»
Τέλος αναφορικά με το θέμα του οικογενειακού γιατρού, ο κ. Φελεκίδης σημείωσε ότι «αυτήν την στιγμή, σαν σκέψη ο οικογενειακός γιατρός είναι μια πολύ καλή σκέψη, αλλά στην εφαρμογή αυτήν την στιγμή πάσχει. Το υπουργείο με την πρόσκληση που είχε κάνει στους γιατρούς, οι συνθήκες εργασίας και οι όροι αυτών συμβάσεων που πρότεινε, δεν ήταν ικανοποιητικοί για αυτό και πολλοί συνάδελφοι δεν προτίμησαν να ενταχθούν. Ελάχιστοι συνάδελφοι προτίμησαν να ενταχθούν και έτσι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός από τους οικογενειακούς γιατρούς. Όπως είπα, ναι μεν σαν σκέψη είναι καλή αλλά από την άλλη, στις χώρες που έχει εφαρμοστεί προσπαθούν να βγουν από αυτό το «μοντέλο» για αυτό και θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Βέβαια αν το υπουργείο επιμένει και συνεχίσει, χρειάζεται απλώς μεγαλύτερη προσπάθεια για να το πετύχει. Δεν είναι τόσο απλό όπως το διαφημίζει στην ουσία. Υπάρχει πάρα πολύς δρόμος για αυτό το θέμα. Το υπουργείο θα πρέπει σε αυτά τα θέματα να συζητά περισσότερο με τους συλλόγους και έτσι θα βρίσκονται πιο εύκολα οι λύσεις».