Αν. Καραδέδος: «Αργοπορούντες οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί….»

Με αφορμή την ζημιά ύψους 6,2 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από γιατρό του Νοσοκομείου Κομοτηνής

«Έχουμε κατασταλτικούς μηχανισμούς αλλά όχι προληπτικούς» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η συνολική ζημιά σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας ανέρχεται στα 6.204.334 ευρώ.

«Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών, διακριβώθηκε η συστηματική παραβατική συμπεριφορά γιατρού περιφερειακού δημόσιου Νοσοκομείου, στο πεδίο των παράνομων συνταγογραφήσεων», αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο γιατρός φέρεται ότι προέβη σε σωρεία παράτυπων και καταχρηστικών συνταγογραφήσεων ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, την τριετία 2015-17, με τη συνολική ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ να υπολογίζεται σε πάνω από 6 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, που μόνο… «απαρατήρητο» δεν θα έπρεπε να έχει περάσει, ο τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος, στάθηκε στον «αδύναμο» ελεγκτικό μηχανισμό.

«ΑΡΓΟΠΟΡΟΥΝΤΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ – ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΦΘΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ»

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε στην «Θ» ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, είναι πάρα πολύ αργοπορούντες. Ότι υπάρχει ένα θέμα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στα μνημονιακά πλαίσια.  Από ότι φαίνεται στην μεταμνημονιακή «αρχιτεκτονική» του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ κλπ) οι μηχανισμοί ελέγχου δεν έχουν προβλεφθεί όπως έπρεπε. Έχει μείνει να είναι ένας έλεγχος μόνο μέσα από τα κεντρικά συστήματα συνταγογράφησης και δεν υπάρχουν τοπικές εκπροσωπήσεις. Δηλαδή στην περιφέρειά μας δεν υπάρχει ένας άνθρωπος στον οποίο μπορούν να παραπονεθούν για τον ΕΟΠΥΥ για κάτι που γίνεται ή κάτι που δεν γίνεται. Κατά καιρούς (και σε εμένα προσωπικά) έχουν γίνει διάφορες προφορικές καταγγελίες, όχι γραπτές. Αντιλαμβανόμασταν και εμείς τουλάχιστον για την πόλη μας, κάναμε παρεμβάσεις στην Ασφάλεια, στον Εισαγγελέα και μέσα από το ΙΚΑ και μέσα από τον ΕΟΠΥΥ. Όμως ο υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ είναι διοικητικός υπάλληλος. Δεν είναι γιατρός να έχει την ιδιότητα, την αρμοδιότητα και την νομική κάλυψη. Αυτό που υπάρχει σε εμάς, στους Ιατρικούς Συλλόγους, όπου αυτοί μπορούν να λειτουργήσουνε με επάρκεια γιατί και εκεί έχουμε πάρα πολλά προβλήματα με τις νομικές καλύψεις που υπάρχουν (γιατί δεν είναι και εύκολο να βγει κάποιος με κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό γιατί εν συνεχεία εμπλέκεται και ο ίδιος μέσα). Στο δε δημόσιο και σε αυτό το νοσοκομείο, διοικητής δεν υπήρχε; Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας δεν υπήρχε; Δεν έβλεπε κάποιος ή δεν άκουγε; Ήταν όλοι τυφλοί ή κουφοί;»

 

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ…ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ»

«Είναι η αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού και η αδυναμία των πολιτικών εκπροσωπήσεων γιατί αυτό το πράγμα διαπέρασε κυβερνήσεις. Είναι μια ιστορία δέκα χρόνων. Δεν έγινε τα τελευταία τρία και τέσσερα χρόνια. Είναι μια ιστορία που έχει καιρό και ναι μεν το κράτος μπορεί να τιμωρεί, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν προλαμβάνει» συνεχίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «ο συγκεκριμένος άνθρωπος, δεν ήταν ούτε τυχαίος, ούτε κακός γιατρός, ούτε αήθης. Ποιος ξέρει τώρα που μεγάλωσε τι έπαθε; Πάντως δεν προστατεύθηκε και ο ίδιος ο συνάδερφος που εργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια με αυταπάρνηση και μεγάλη επάρκεια. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ήταν ούτε αδιάβαστος, ούτε αμόρφωτος, ούτε χωρίς παιδεία. Κάτι συνέβη σε αυτόν τον άνθρωπο. Ας πούμε ότι «τρελάθηκε». Όταν ένας άνθρωπος τρελαίνεται, πρέπει το κράτος ή οι άλλοι μηχανισμοί να υπάρχουν και να τον σταματούν. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο οι μηχανισμοί δεν λειτουργούν με επάρκεια και δεν μπορεί να είναι μόνον ηλεκτρονικοί οι μηχανισμοί. Πρέπει να είναι και πολιτικοί μηχανισμοί. Έχουμε Υγειονομική Περιφέρεια, έχουμε Διευθυντές Νοσοκομείων, έχουμε Περιφέρεια, έχουμε υγειονομικά κλπ. Κανένας μηχανισμός δεν λειτούργησε εκεί. Πως και έτσι;».

 

«ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ»

«Το ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα τέτοια περιστατικά, είναι και η δική μας ανησυχία. Ας πούμε ότι εδώ στην Ξάνθη έχουμε έναν πιο συγκροτημένο σύλλογο. Είχαμε προβλήματα που είχαν καταγγελθεί από εμάς. Από εμάς έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες καταγγελίες. Τόσο από την κ. Παπαγεωργίου στο ΙΚΑ όσο και από εμένα και με προφορικές τοποθετήσεις. Έχει επιληφθεί  το κράτος όσον αφορά την «ποινικολογική» (τιμωρητική) διάσταση και ο σύλλογός μας έρχεται στην συνέχεια να το κρίνει, μετά την απαγγελία καταγγελιών και όταν πια μας ειδοποιούν οι Εισαγγελείς ή ο ΕΟΠΥΥ ή η ΗΔΙΚΑ, να τιμωρήσει και αυτός. Κατασταλτικούς μηχανισμούς έχουμε. Προληπτικούς όμως δεν έχουμε. Η πρόληψη λέμε ότι είναι η καταστολή στην προκειμένη περίπτωση» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Καραδέδος.