Στα «απόνερα» του συνεδρίου – εξπρες του ΚΙΝΑΛ
Από τα «αριστερά» ο Π. Γερουλάνος, έθεσε θέμα ηγεσίας
Μετά από ένα οκτάωρο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκαν με την υπερψήφιση των καταστατικών αλλαγών που, ουσιαστικά, αδρανοποιούν το κόμμα και το ενσωματώνουν πλήρως στο Κίνημα Αλλαγής.
Ενισχυμένη βγαίνει από τη διαδικασία η Φώφη Γεννηματά, δεχόμενη, όμως σφοδρά πυρά από τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος ζήτησε αλλαγή ηγεσίας, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έκανε λόγο για κακούς χειρισμούς από την πρόεδρο και την ηγεσία του κόμματος.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος καθώς και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και «άνθρωπος» της Φ. Γεννηματά στην Ξάνθη κ. Σωτήρης Στολίδης.
«ΚΙΝΑΛ ΧΩΡΙΣ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ –ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ»
Ειδικότερα ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε στην «Θ» ότι «ΚΙΝΑΛ χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρχει. Νομίζω ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι μετά και την αποχώρηση των υπολοίπων κομμάτων που συγκροτούσαν αρχικά το Κίνημα Αλλαγής, μετά από μια διαδικασία πρωτόγνωρη και πάνω από κάθε προσδοκία που είχε γίνει το 2017 με την εκλογή αρχηγού με 212.000 πολίτες που ψήφισαν μαζικά για την δημιουργία ενός νέου φορέα, όλο αυτό στην πορεία έχασε την δυναμική του, έγιναν λάθη και φτάσαμε στις εκλογές. Προφανώς η βάση αυτού του εγχειρήματος και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στο ΚΙΝΑΛ, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Οπότε έτσι και αλλιώς είχαμε ξεκινήσει μια κουβέντα μετά το καλοκαίρι, κατά αρχήν για να αξιολογήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Το 8% δεν μπορεί να θεωρηθεί προφανώς ως μια επιτυχία, σε συνδυασμό με το 32% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα χρόνια τραγικής διακυβέρνησης της χώρας και το 40% και την αυτοδυναμία που πήρε η ΝΔ. Άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε σε πρώτη φάση τις αιτίες σχετικά με το ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν ενισχύθηκε περεταίρω σε αυτές τις εκλογές. Έχει ξεκινήσει στα όργανα μια κουβέντα, με πρωτοβουλία της προέδρου με εισήγηση τον Σεπτέμβρη και για πολιτική συνδιάσκεψη και για εκλογή νέων οργάνων στο Κίνημα Αλλαγής και για άλλα πράγματα τα οποία θα βοηθούσαν στο να ανακάμψει η παράταξη αλλά κυρίως στο να αναζητήσει τους λόγους που δεν είχε ένα μεγαλύτερο και καλύτερο αποτέλεσμα. Η διαφωνία υπήρξε στο γεγονός ότι ξαφνικά ενώ δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό, προκηρύχθηκε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιστορικό κόμμα το οποίο πρέπει να σεβόμαστε όλοι και θεωρώ ότι όλοι όσοι παραμένουμε στον χώρο, το λιγότερο που ζητούσαμε είναι να κάναμε ένα κανονικό συνέδριο. Δεν ζήτησε κανείς να μπούμε σε μια διαδικασία διαρχίας. Δεν απαίτησε να μπουν εκλεγμένα όργανα – μπορούσε να γίνει μια κουβέντα επάνω σε αυτό – αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαμε να εκλέξουμε συνέδρους και να κάνουμε ένα πραγματικός συνέδριο 3 ημερών και όχι 8 ωρών, όπως έγινε τώρα. Αυτά είναι που «πληγώνουν» την παράταξη. Δεν δημιουργήθηκε καμία εσωκομματική σύγκρουση ή απαιτήθηκε από την κ. Γεννηματά και από την ηγετική ομάδα να πάμε σε ένα συνέδριο για να γίνει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» όπως διαβάζαμε στον τύπο. Κανείς δεν ζήτησε κάτι τέτοιο. Αλλά προφανώς και δεν μπορούσαμε να δεχθούμε ότι θα πάμε σε ένα συνέδριο των 8 ωρών. Παρόλα αυτά, είπαμε τις απόψεις μας. Θεωρώ ότι η βάση της παράταξης αντιλαμβάνεται ότι έχουν γίνει πολλά λάθη και ότι δεν πρέπει να γίνουν περεταίρω. Και αυτό νομίζω ότι είναι το μήνυμα το οποίο πέρασε και την ηγεσία. Ότι όλα αυτά τα χρόνια, κάναμε πράγματα αλλά έγιναν και πάρα πολλά λάθη, που δεν μας επέτρεψαν να πάρουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και προφανώς ο κόσμος της παράταξης δεν μπορεί να συνταχθεί με ένα μικρό κόμμα, ελεγχόμενο, του 8%».
«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ – ΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ»
«Από εδώ και πέρα θα συνεχισθεί ο διάλογος και η συζήτηση στο εσωτερικό μας για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος και το κυριότερο για τις προοπτικές της παράταξης. Το πώς θα διαμορφώσουμε μια πολιτική «ατζέντα», με πολιτικές προτάσεις, πως θα πείσουμε ξανά ένα μεγάλο κομμάτι προοδευτικών ανθρώπων, γιατί πρέπει να μας εμπιστευθούν την επόμενη ημέρα και σαφώς πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές και στο πολιτικό και στο οργανωτικό και στο επικοινωνιακό σκέλος για να μπορούν να επικοινωνούν όλες αυτές οι προτάσεις. Αυτό θέλει πάρα πολύ δουλειά, μια γενναία αυτοκριτική και προφανώς αλλαγές» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την συμμετοχή στο συνέδριο, τονίζει ότι «ήταν όντως πολύ χαμηλή η συμμετοχή στο συνέδριο και ιδιαίτερα από την επαρχία. Ελάχιστη σύντροφοι από την επαρχία, κατέβηκαν στο συνέδριο και είναι λογικό κατά την άποψή μου, γιατί δεν είναι εύκολο να κατέβει κάποιος από την Ξάνθη (χρειάζονται πολλές ώρες και χρήματα) για ένα συνέδριο οκτώ ορών. Είναι λογικό και αυτή ήταν και η αντίδρασή μας και στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με αυτήν την απόφαση δείχνουμε ότι δεν σεβόμαστε τα απλά μέλη και στελέχη της παράταξης που ήθελαν να συμμετάσχουν στο συνέδριο. Είναι λογικό να υπάρχει τέτοια αντίδραση κυρίως από την επαρχία. Ακόμη βέβαια και από την Αθήνα η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή…»
«ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ 8% ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ…»
Κλείνοντας στο μήνυμά του ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, οι προοδευτικοί πολίτες που έμειναν στα δύσκολα και στήριξαν δύσκολες αποφάσεις που πήραμε για την χώρα και τις πληρώσαμε με πολιτικό κόστος, δεν μπορούν να συμβιβαστούν με ένα κόμμα του 8% που θα απολογείται διαρκώς για το αν είναι πιο κοντά στην ΝΔ («συμπλήρωμα» της ΝΔ) ή πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ («συμπλήρωμα» του ΣΥΡΙΖΑ). Οι προοδευτικοί πολίτες που το 2017 έδωσαν το μήνυμά τους, απαιτούν μια ισχυρή παράταξη με προγραμματικό λόγο, σύγχρονες προτάσεις, ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες που θα ακουμπούν τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τις σύγχρονες προκλήσεις της Ελλάδας και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου, τα επόμενα χρόνια. Και δεν εννοώ μόνο σαν ένα συμπλήρωμα κυβερνητικής δύναμης. Εννοώ να μας εμπιστευθούν οι πολίτες με την ψήφο τους, να μεγαλώσει η παράταξη, να ξαναγίνει ένα πλειοψηφικό «ρεύμα» στην κοινωνία, που θα έχει ως στόχο να κυβερνήσει την χώρα».
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΙΝ.ΑΛΛ ΧΩΡΙΣ ΠΑΣΟΚ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΛΛΑ…»
Από την πλευρά του ο κ. Στολίδης ανέφερε ότι «θεωρώ πως δεν μπορεί να υπάρξει Κίνημα Αλλαγής χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Είναι σίγουρα πάρα πολύ δύσκολο το να υπάρχει διαρχία σε αυτά τα δύο κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μια απόφαση, έχει προχωρήσει στην συνεργασία και με άλλα κόμματα στο Κίνημα Αλλαγής, ο πρόεδρος του εκάστοτε Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί αν θα υπάρχει διαρχία, θα υπάρχει και πρόβλημα σοβαρό σε ο,τι αφορά στην λειτουργία του. Είναι σίγουρο ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Το 2021 θα έχουμε συνέδριο και εκεί σίγουρα ο καθένας (όπως είπε και η πρόεδρος) που έχει φιλοδοξίες να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, θα θέσει υποψηφιότητα στο Κίνημα Αλλαγής. Θεωρώ ότι εκεί, ως δημοκρατικό κόμμα, σε ένα συνέδριο που θα έχει προχωρήσει σε εκλογή αντιπροσώπων, θα εκλέξει τον πρόεδρο. Είναι σίγουρα δύσκολο. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε μια φάση που μετά τις εκλογές δεν είχε και το καλύτερο αποτέλεσμα. Υπάρχει προβληματισμός στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι αλήθεια. Σίγουρα υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνηθισμένο να είναι σε τέτοια ποσοστά. Δεν είναι και στα καλύτερά του. Έχουμε όλοι ευθύνες και η πρόεδρος έχει τις περισσότερες. Εκτιμώ ότι δεν θα πρέπει όμως να υπάρχει εσωστρέφεια και μια συνεχή αμφισβήτηση και παράλληλα η κοινωνία να προχωρεί χωρίς να επανακάμψει το ΠΑΣΟΚ. Για αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, να δούμε που θα πάει αυτή η ιστορία σε ο,τι αφορά στο κόμμα και εκτιμώ ότι σίγουρα αυτές οι ανησυχίες και αυτοί οι προβληματισμοί θα αναπτυχθούν μέσα στο συνέδριο. Ούτε και εγώ είμαι ευχαριστημένος. Όλοι μας είμαστε προβληματισμένοι και έχουμε μια ανησυχία, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι και το χειρότερο αποτέλεσμα. Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πέρασε μια τρομερή κρίση. Πήρε επάνω του την προσπάθεια ώστε να βγει η χώρα μέσα από αυτήν την κρίση. Τελικά εφάρμοσαν όλοι τις πολιτικές, υπέγραψαν όλα τα κόμματα ουσιαστικά (ακόμη και η αριστερά και είδαμε ότι επέβαλλε το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας). Είναι επόμενο ότι όλα αυτά τα κόμματα υπέγραψαν μνημόνιο, αλλά κανένα δεν ανέλαβε και την ευθύνη. Την ευθύνη την ανέλαβε μόνον το ΠΑΣΟΚ και έφτασε εδώ που έφτασε».
«ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ – ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ»
Αναφορικά με την ισχνή συμμετοχή στο συνέδριο, ο κ. Στολιδης τονίζει ότι «δεν πήγαν ούτε οι μισοί σύνεδροι όπως φαίνεται. Προσωπικά ήμουν μέλος της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς δεν κατέβηκα γιατί θεώρησα ότι δεν ήταν ένα συνέδριο στο οποίο έπρεπε να συμμετέχω τώρα, πέραν της ταλαιπωρίας. Γενικά και από την Ξάνθη δεν είχε συμμετοχή και λόγω των εξόδων και της ταλαιπωρίας και παράλληλα δεν ήταν και ένα συνέδριο που να έχει ουσία και έπρεπε να συμμετέχουμε για τον λόγο ότι δεν ήταν και πάρα πολύ ουσιαστικά τα θέματα. Ήταν μια τροποποίηση καταστατικού. Όλοι γνωρίζαμε από πριν (και οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες) ότι αυτό το συνέδριο δεν είχε ενδιαφέρον σε ο,τι αφορά σε εκλογή αρχηγού κλπ. Είναι γεγονός όμως ότι η ζωή συνεχίζεται και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει άμεσα (και θεωρώ ότι το χρειάζεται και η χώρα) να επανακάμψει. Είναι θέμα χρόνου. Σίγουρα θα επανακάμψει. Η εσωστρέφεια και μια διαρκής αμφισβήτηση δεν οδηγεί πουθενά. Έφτασε σε σημείο (με τις αλλαγές και τους αρχηγούς) να μην μπορεί να μπει στην Βουλή. Ας αφήσουμε να περάσει ένα διάστημα. Τα συνέδρια ήταν πρόσφατα, οι αποφάσεις ομόφωνες, έχουν παρθεί όλες δημοκρατικά. Το ΚΙΝΑΛ αυτήν την στιγμή δίνει μια «μάχη» με όλες τις δυνάμεις μέσα (με ΚΙΔΗΣΟ, συνεργασίες πολιτών κ.α). Νομίζω ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αμφισβήτηση. Θεωρώ ότι αυτήν την στιγμή είναι προς την σωστή κατεύθυνση και όπως προείπα, θα υπάρξει και προβληματισμός και όλοι θα καταθέσουμε αυτούς τους προβληματισμούς, στο συνέδριο που έρχεται».